Buryán králem českých dorosteneckých kanonýrů
U19

Buryán králem českých dorosteneckých kanonýrů

Redakce

Osmnáctiletý Jan Buryán z Mladé Boleslavi se na konci fotbalového ročníku 2023-24 pevně usadil na pomyslném trůnu tuzemských dorosteneckých kanonýrů, neboť nastřílel sedmadvacet gólů v pětadvaceti zápasech prestižní celostátní lize starších dorostenců.

Jan Buryán je mladoboleslavský rodák, v letošním říjnu oslaví devatenácté narozeniny. Fotbalově vyrostl v FK Mladá Boleslav, v jehož dresu prošel přes žákovské a dorostenecké kategorie už do dospělého áčka, s nímž začal trénovat v necelých osmnácti letech v létě 2023. Dva měsíce po osmnáctých narozeninách prožil prvoligovou premiéru, když naskočil na čtyři závěrečné minuty do utkání FORTUNA:LIGY SK Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 2:0. Zatím zůstalo u tohoto jediného startu v dospělé lize.
V soutěžním ročníku 2023-24 byl ofenzivní oporou družstva FK Mladá Boleslav U19. V celostátní lize starších dorostenců nastřílel sedmadvacet gólů v pětadvaceti utkáních, do kterých nastoupil. Měl tedy úctyhodnou průměrnou bilanci více než jednoho gólu (přesně 1,08) na jedno mistrovské utkání. Ve třetím ligovém kole nasázel Pardubicím na jejich hřišti hattrick. V sestavě FK Mladá Boleslav U19 v soutěžním ročníku 2023-24 chyběl jen v pěti utkáních, konkrétně při domácí prohře s Jabloncem 1:3, při prohře ve Zlíně 1:4, při domácí výhře nad Českými Budějovicemi 3:0, při domácí remíze s Frýdek-Místkem 1:1 a při prohraném závěrečném duelu v Plzni 1:5.
V ročníku 2023-24 nastoupil do dvanácti utkání reprezentace Česko U19 a dvakrát skóroval, v listopadu 2023 dal gól Severnímu Irsku a v únoru 2024 Dánsku. Reprezentačních gólů už nastřílel celkem sedm, čtyři za U17, jeden za U18 a dva za U19.
Fotbalem vždy žila a stále žije celá jeho rodina. Jeho otec sedmačtyřicetiletý Jan Buryán prošel v pestré hráčské kariéře z benátecké přes mladoboleslavskou mládež žižkovskou Viktorií, Příbramí, slovenskou Petržalkou, pražskou Duklou, slezskou Karvinou, polskou Gliwicí a v současnosti působí na pozici dorosteneckého trenéra v FK Mladá Boleslav. Podobně jako osmnáctiletý syn i dvaadvacetiletá dcera Aneta Buryánová hraje fotbal, v ženské nejvyšší lize za FC Slovan Liberec v období 2020-24 při jedenasedmdesáti startech nastřílela sedm gólů a v dorostenecké reprezentaci si připsala třiadvacet startů (patnáctkrát za U17 a osmkrát za U19).

Mladoboleslavský Jan Buryán se sedmadvaceti góly suverénně vyhrál individuální střeleckou soutěž celostátní ligy starších dorostenců ročníku 2023-24 o devět tref před slováckým Lukášem Novotným. Více než deset gólů dalo třináct z 268 zaevidovaných dorosteneckých střelců: 27 - Jan Buryán (Mladá Boleslav), 18 - Lukáš Novotný (Slovácko), 14 - Tuguldur Gantogtokh (České Budějovice), Samuel Pikolon (Slavia Praha), 13 - Tomáš Zimmermann (Jihlava), 12 - Daniel Baumgartner (Karviná), Filip Mikeš (Dukla Praha), Stanislav Petruta (Zlín), Adam Proniuk (Olomouc), 11 - Lukáš Branecký (Zlín), Ondřej Penxa (Sparta Praha), Matěj Strnad (Liberec), Filip Večeřa (Brno).

Fanshop banner