Remízové utkání s Karvinou
A tým

Remízové utkání s Karvinou

Redakce

V utkání třináctého kola Chance Ligy FK Mladá Boleslav – MFK Karviná 1:1 opět Boleslavští promarnili dva body a z desátého místa sklouzli na dvanácté. Dva měsíce jsou bez výhry a v tuzemské lize prodloužili remízovou černou sérii na pět utkání, což je v průběžné tabulce hodně bolestná ztráta deseti bodů.

Utkání začalo bolestivě pro dva dvacetileté mladíky. Pro zranění odstoupili už v páté minutě karvinský David Moses a v deváté minutě boleslavský Lukáš Mašek. První ofenzivní akci předvedli v úvodní minutě Boleslavští, centr Marečka si u bližší tyče pohlídal gólman Lapeš. Ve 2. minutě Stránský proletěl půlku hřiště, jeho přízemní zakončení Lapeš chytil. V 5. minutě se do šance hrnul Kušej, tísněn obráncem přihrál Maškovi a tomu zakončení nedovolil protihráč nepotrestaným faulem.
Po úvodní divočině se hra trochu uklidnila, i když hráči obou týmů v ofenzivních choutkách nepolevili. V 15. minutě kopali Karvinští už druhý roh a Ražnatovičovu hlavičku Trmal zkrotil u pravé tyče. V 17. minutě Stránského kolmici Kušej zpracoval a zapojil do útoku Ladru, který z úhlu nastřelil připraveného Lapeše. Ve 25. minutě po Králikově pasu a Vojtově zblokované střele Boleslavští promarnili svůj první roh. Ve 29. minutě Suchý hodně neuváženým kličkováním přišel o míč v pozici posledního hráče a Botos sólo proti boleslavské brance zakončil značně nepřesně.
Ve 36. minutě Memičovu nečekanou bombu Trmal od pravé tyče vyrazil. Ve 38. minutě Mareček vybojoval na polovině hřiště míč, přihrál Vojtovi a ten uvnitř pokutového územíhledal Kušeje, před nímž Endl míč ukopnul v poslední možné chvilce. V příští minutě individuální průnik Králik zakončil nepřesnou střelou. V předposlední poločasové minutě Marečkův přízemní centr proletěl po hraně brankoviště mimo dosah Vojty i Ladry. Když už se zdálo, že první dějství skončí bez gólů, Boleslavští skórovali.
V úplně posledních sekundách dvouminutového nastavení za Kušejovou přihrávkou do soupeřovy šestnáctky vysprintoval Suchý, z téměř nulového úhlu od koncové lajny poslal míč před branku a Vojta pohotovým doražením dílo dokonal – 1:0. Pro dvacetiletého vyšehradského odchovance a nyní již boleslavského útočníka Matyáše Vojtu to byl první gól ve čtvrtém mistrovském utkání nejvyšší tuzemské ligy. V dresu mladoboleslavského áčka však již premiérově skóroval v předkole Konferenční ligy UEFA na hřišti litevského TransINVESTu.

Druhý poločas pokračoval za těsného boleslavského vedení. Čerstvý Ayaosi hned v úvodní minutě druhého poločasu přízemní ranou otestoval Trmalovu pozornost. V 52. minutě urputné dobývání boleslavské šestnáctky skončilo nedůrazným Ayaosiho zakončením, s nímž si Trmal snadno poradil. O tři minuty později další pohotová střela Ayaosi z deseti metrů mířila do Trmalovy náruče.
V 57. minutě jednoduchý karvinský útok vyvrcholil Botosovou přesnou průnikovou přihrávkou na rozběhnutého Memiče, který ranou k pravé tyči vyrovnal – 1:1.
V 65. minutě Memičův střelecký pokus mířil nad boleslavskou branku. V příští minutě Kušejova křížná rána postrádala razanci a Lapeš s ní moc práce neměl. V 67. minutě Fleišman tvrdě vypálil z dvaceti metrů a Trmal byl u levé tyče včas. V 68. minutě Ladrovu střelu k pravé tyči karvinské branky přikryl Lapeš. Čtvrt hodiny před koncem Boleslavští se štěstím přežili čtvrtý soupeřův roh a především následné obléhání svého vápna velice aktivním a nepříjemným protivníkem.
V 82. minutě Kušeje po vniknutí do vápna obránce Endl podrazil, za což sudí Berka nekompromisně nařídil pokutový kop, který Vydra zahrál podobně ležérně jako před třemi dny proti luganské brance a karvinský gólman Lapeš měl u pravé tyče nečekaně snadnou práci. Vydra vstoupil do historie boleslavského fotbalu nevídaným počinem, když ve čtyřech dnech pokazil tři pokutové kopy...
V 89. minutě Botosova rána z necelých dvaceti metrů těsně minula boleslavskou branku. Rozhodčí Berka nastavil čtyři minuty, v nichž se nerozhodné skóre už nezměnilo, protože v úplně posledních sekundách Ladra pálil jen pár centimetrů nad karvinské břevno.

„Prvních pět minut jsme měli dostatek pohybu a energie, po zranění Maška jsme se nedokázali srovnat. Ve vyrovnaném poločasu mě mrzelo, že jsme nebyli schopni využít prostory, které nám soupeře nabídl, podobně jako v předchozích ligových zápasech,“ řekl o utkání mladoboleslavský trenér Andreas Brännström a přiznal překvapení, že se k provedení pokutového kopu postavil Patrik Vydra: „Z mnoha důvodů se jiní hráči neodvážili. Nebylo by dobře jedenadvacetiletého kluka obviňovat, musíme se s neproměněním penalty vypořádat jako tým. Budeme muset vybrat někoho, kdo bude mít odvahu na sebe vzít zodpovědnost.“ Na dotaz, zda cítí ve své trenérské pozici ohrožený, mladoboleslavský trenér odvětil, že fotbalový trenér je vždy v ohrožení a pod tlakem: „Beru to tak, že jako tým budeme muset najít, jak dobu bez vítězství zlomit. Prvním faktorem je, že se musíme zlepšit v útoku, druhý faktorem je, že program máme stejně náročný Manchester City, ale nemáme tým jako Manchester City.“
Karvinský trenér byl o poznání v lepší náladě. „Jsem spokojený, že jsme v Boleslavi uhráli bod. Odehráli jsme dva rozdílné poločasy, první jsme nehráli dobře a navíc dostali strašně bolavý gól do šatny. O přestávce jsme se nabádali ke zlepšenému výkonu, ve druhém poločasu jsme byli přesnější i nebezpečnější a zaslouženě jsme vyrovnali. Vadilo mně, jak snadno jsme soupeři nabídli výhodu pokutového kopu, Patrik Vydra nabídnutou situaci nezvládl, penaltu kopnul bídně a brankář Jakub Lapeš nám zachránil bod,“ zhodnotil nerozhodné utkání karvinský trenér Martin Hyský.

FK Mladá Boleslav – MFK Karviná 1:1 (1:0)
Sestava FK Mladá Boleslav
: Trmal – Král, Suchý, Králik – Kostka, Vydra, Mareček (61. Sakala), Stránský (61. Fulnek) – Ladra, Kušej – Mašek (9. Vojta, 80. Jawo). Připravení ještě byli hráči Langhamer, Matějovský, Donát, Pulkrab, Kadlec, Buryán a brankář Mikulec. Mimo hru zůstává dlouhodobý rekonvalescent Kozel.
Sestava MFK Karviná: Lapeš – Ražnatovič (46. Ayaosi), Krčík, Endl, Fleišman – Moses (5. Planka), Čavoš (60. Boháč) – Vallo (86. Guimaraes), Botos, Memič (86. Singhateh) – Vecheta. Připravení ještě byli hráči Samko, Svozil, Ezeh, Mikuš a brankáři Schovanec, Knobloch. Ze zdravotních důvodů nebyl k dispozici Raspopovič.
Góly: 45. Vojta – 57. Memič
ŽK: Vydra
Rozhodčí: Berka – Vlček, Kotalík
Diváků: 1490

Fotogalerie

Fanshop banner