Boleslav v Evropě podruhé neskórovala a je stále bez bodů
A tým

Boleslav v Evropě podruhé neskórovala a je stále bez bodů

Redakce

Utkání druhého kola podzimní hlavní fáze Konferenční ligy UEFA FK Mladá Boleslav – FC Lugano 0:1 v mladoboleslavský neprospěch ovlivnila černá chvilka neproměněných pokutových kopů. V příštím utkání třetího kola Konferenční ligy UEFA Vitória SC Guimarães – FK Mladá Boleslav se ve čtvrtek 7. listopadu 2024 od 21 hodin boleslavští fotbalisté poměří s pátým týmem portugalské ligy na jeho Estadio Dom Afonso Henriques v padesátitisícovém městě Guimarães.

Utkání začalo v chladném večeru svižně, první luganský atak zastavili rozhodčí kvůli ofsajdu. Boleslavští se na dostřel soupeřovy branky dostali až v 6. minutě, kdy Ladra rozehrál trestný kop, proti kterému gólman Saipi zasahovat nemusel. Ve 12. minutě Králikův slibný centr Saipi jistě lapil. Vzápětí luganský protiútok zakončil Bislimi ostrým centrem, který si Trmal u bližší tyče pohlídal.
V 15. minutě rozhodčí Theouli odpískal hraní rukou Sakalovi uvnitř boleslavského pokutového území a nařídil penaltu, kterou za necelé dvě minuty po intervenci VAR odvolal. Pokračovalo se nadále za bezgólového stavu. Ve 22. minutě po Bislimově kolmici se Aliseda ocitl sám před Trmalem, který jeho zakončení zázračně vytlačil na roh, tomu se Boleslavští ubránili s velkou dávkou štěstí. O dvě minuty později boleslavské příležitosti k zakončení promarnili Kušej a Mašek. Ve 27. minutě první boleslavský roh vybojoval i rozehrál Ladra a od bližší tyče Králik nebezpečně hlavičkoval, ale jeden z bránících hráčů Lugana míč z lajny v poslední chvíli odkopl.
Ve 35. minutě Ladra perfektní kolmicí poslal do úniku Kušeje, ten ve vápně přihrál Maškovi, který však na gólmana Saipiho nevyzrál. Následoval rohový kop a vzápětí další, ale vše bez toužebného efektu. Ve 37. minutě si Marquesův centr Trmal pohlídal, následoval boleslavský brejk, v němž Kušej přihrál Ladrovi do ofsajdu a sudí slibný boleslavský atak zarazili. Boleslavskou neefektivnost švýcarský soupeř záhy potrestal.
Ve 38. minutě proletěl mezi stopery Mahou, vyběhnuvší Trmal před ním míč srazil do strany pohříchu k osamocenému Steffenovi, který jistou ranou trefil opuštěnou bránu – 0:1.
Ve 45. minutě se Marques ocitl sám před Trmalem, který se úspěšně natáhnul po švýcarském lobu. V tříminutovém poločasovém nastavení Kušej jen o pár centimetrů minul levý horní růžek Saipiho branky.

Do druhého poločasu vstoupily oba týmy v nezměněných sestavách. Nezměnil se ani obraz hry, Luganští byli jistější v práci s míčem, Boleslavští naopak nepřesní a často zatlačení na vlastní polovinu. Ve 48. minutě po Králikově nepřesnosti Steffen křížnou ranou minul Trmalovu branku. V 53. minutě Grgicem rozehraný luganský čtvrtý roh skončil v Trmalových rukavicích. V 56. minutě po spolupráci se Steffenem netrefil Doumbia z deseti metrů boleslavskou branku. O minutu později Ladrovu dělovku Saipi neudržel v náruči a dorážkou Fulnek trefil švýcarského gólmana.
V 67. minutě boleslavská kombinační akce vyvrcholila Fulnekovým centrem zleva, na který byl u vzdálenější tyče Kušej krátký. V 70. minutě rozehrál Kušej čtvrtý boleslavský roh a ve zmatcích v luganském brankovišti nejistě si počínajícího brankáře Saipiho ve vzdušném souboji se Suchým zachránil sudí Theouli odpískáním vymyšleného boleslavského faulu. V 76. minutě se Doumbiovi nepovedlo prostřelit Trmala ve stoprocentní gólové příležitosti.
V 78. minutě po Kušejově centru Maška před luganskou brankou ragbyově bránil Hajdari tak okatě, že rozhodčímu Theoulimu nezbylo, než odpískat bránění ve hře a nařídit penaltu. Načež se odehrála nevídaná podívaná.
V 79. minutě Vydra namířil pokutový kop k pravé tyči, kam se brankář Saipi úspěšně vrhnul, míč vyrazil a Kušej tísněn protihráčem v dorážce neuspěl. Po necelých dvou minutách následné hry sudí Theouli dění na hrací ploše zastavil a z popudu VARu, že při penaltě gólman porušil pravidlo předčasným vykročením z brankové čáry do hřiště, nařídil opakování pokutového kopu. V 82. minutě si na penaltovou značku míč postavil sebevědomě opět Vydra a nasměroval ho k opačné tyči, než při prvním pokusu, ovšem Saipi jeho záměr přečetl a také u levé tyče byl včas a míč chytil.
V 84. minutě luganský trestný kop Papadopoulos poslal k pravé tyči, kde byl Trmal včas. V nastavených sedmi minutách se Boleslavští marně snažili dohnat, co nezvládli v předchozích devadesáti minutách a co Vydra ve svých třech černých minutách pokazil. Kušejův centr Mašek hlavou nasměroval těsně vedle, Vydrovu bombu z dálky Saipi vyrazil, Kostkův drzý pokus o průnik zastavil obránce na hranici vápna.

„Prohra je pro nás krutá ztráta. Čelili jsme dobrému týmu, technicky nadanému, vsadili jsme na brejky, což se nám v první půli dařilo. Penalta přišla v době, kdy jsme měli hru pod kontrolou, proměnit ji, jistě by to vlilo do mužstva energii v úspěšné pokračování. Chybí nám řešení detailů, které nás stojí ztrátu bodů. Je těžké opouštět hřiště, když nedáte penaltu,“ řekl mladoboleslavský trenér Andreas Brännström. Jeho luganský protějšek byl pochopitelně spokojenější. „Soupeř hrál na dlouhé přihrávky, využíval toho, a máme většinou malé hráče. Hráli jsme proti týmu, který dobře bránil a na konci utkání jsme byli už unavení. Mrzelo mě, jakou chybou jsme soupeři věnovali penaltu. Podržel nás brankář, protože není obvyklé, aby v evropském poháru brankář chytil dvě penalty,“ uvedl luganský trenér Matti Croci-Torti.

FK Mladá Boleslav – FC Lugano 0:1 (0:1)
Sestava FK Mladá Boleslav
: Trmal – Král, Suchý, Králik – Kostka, Sakala (65. Stránský), Vydra, Fulnek (83. Mareček) – Ladra (88. Vojta) – Mašek, Kušej. Připravení hráči Donát, Jawo, Kadlec, Langhamer, Matějovský, Penner, Pulkrab a brankáři Mikulec, Floder. Jediným neschopným boleslavským fotbalistou byl dlouhodobě zraněný Kozel.
Sestava FC Lugano: Saipi - Brault-Guillard, Papadopoulos, Hajdari, Marques – Doumbia, Grgic (84. Belhadj), Bislimi (90. Dos Santos) – Steffen (90. Mai), Aliseda (74. Przybylko), Mahou (74. Bottami). Připravení hráči Cimignani, El Wafi, Vladi a brankáři Mina, Osigwe. Kvůli zranění zůstali mimo hru argentinský Valenzuela a italský Zanotti.
Góly: 38. Steffen
ŽK: Hajdari, Bottani
Rozhodčí: Chrysovalantis Theouli – Kalogerou, Georgiou (všichni z Kypru)
Delegát UEFA: Rita Bagdoniene (Lotyšsko)
Diváků: 2836


Fotogalerie

Fanshop banner