Po útočném fotbale zasloužená remíza
A tým

Po útočném fotbale zasloužená remíza

Redakce

Utkání jedenáctého kola Chance ligy FK Mladá Boleslav - FC Baník Ostrava 0:0 bylo konfrontací desátého se čtvrtým týmem průběžného pořadí. Skončila bez vítěze, tudíž bodovou dělbou, kterou oba ambiciózní týmy považují spíše za ztrátu. Ostrava zůstala čtvrtá, Boleslav si polepšila na devátou pozici s nejlepším celkovým skóre ze čtyř mužstev se shodným ziskem dvanácti bodů.

Do utkání vstoupily oba týmy svižně. Ve 2. minutě po levé straně utekl Pojezný a prudký centr se od bližší tyče přičiněním Prekopa odrazil mimo boleslavskou branku. V okamžité odpovědi Boleslavští také zaútočili zleva a Kušejův přízemní centr proletěl neškodně brankovištěm. V 6. minutě ostravské obléhání soupeřova vápna ukončil Boula nepřesnou střelou. V 7. minutě se na hraně šestnáctky Kušej prokličkoval přes Chaluše a ve stoprocentní šanci nastřelil brankáře Markoviče. Ve 12. minutě Ewertonovu přízemní ránu Trmal jistě kryl. V 16. minutě Pojezný zastavil Maška těsně před vápnem faulem, následný trestný kop Ladry po teči v hráčské zdi vynesl Boleslavi rohový kop, který skončil v Markovičových rukavicích. Ve 21. minutě Ewerton rozehrál první ostravský roh, Boleslavští se ubránili.
Ve 23. minutě Kušej z pravé strany přihrál Ladrovi, ten posunul míč Maškovi, který úspěšně obstřelil Markoviče, ale asistent rozhodčího zvedl praporek na znamení ofsajdu. Hlavní sudí Starý po tříminutovém bádání VARu gól neuznal. Příštích deset minut se hrálo ve středu hřiště bez ohrožení brankářů. Ve 35. minutě se po Ewertonově centru srazil brankář Trmal s vlastním stoperem Králikem, naštěstí bez sportovní i zdravotní újmy. Ve 40. minutě Ewertonova dělovka jen těsně minula levou tyč boleslavské branky. Ve 42. minutě po narážečce s Maškem přeběhl Ladra s míčem půlku hřiště, ale získal pro Boleslav jen druhý roh, který sám rozehrál a po Kostkově střele následoval třetí boleslavský roh, opět bez zaměstnání strážce soupeřovy branky. Ve 44. minutě po spolupráci s Maškem centroval zleva Fulnek a uvnitř vápna Kušej nabil Ladrovi, který bez přípravy jen o pár centimetrů minul u pravé tyče ostravskou branku.
Ve tříminutovém nastavení prvního dějství po Aririerisimově podražení Fulneka kopal z boku šestnáctky Ladra trestný kop, který Markovič vyrazil. V poslední poločasové akci Ewerton v ostravském brejku přihrál Rigovi, jehož křížné zakončení pro boleslavskou branku minulo.

Druhý poločas na bezgólovém skóre nic nezměnil, i když aktéři předváděli oboustranně ofenzivní hru. Ve 47. minutě Boulovu ránu z necelých dvaceti metrů Trmal jistě přikryl. V 51. minutě druhý ostravský roh skončil hodně nepřesnou střelou Šína. V 53. minutě třetí ostravský roh rozehrál Šín a hlavou zakončil Chaluš do dobře postaveného Trmala, který si o dvě minuty později snadno poradil i s Pojezného střelou. V 57. minutě si Ewerton parádně zpracoval dlouhý pas mezi boleslavskými stopery a po vniknutí do vápna nastřelil vyběhnuvšího Trmala.
Útoky se přelévaly z jedné strany na druhou, se zakončeními neuspěli ostravský Šín, ani boleslavský Kušej. V 62. minutě se neprosadil individuální akcí Ewerton, jehož teatrální pád uvnitř boleslavské šestnáctky rozhodčí Starý velkoryse přehlédl. V 73. minutě na Kušejův nástřel Naskakoval u pravé tyče odvážně Mašek, ale v důrazném souboji s brankářem Markovičem neuspěl. V 76. minutě čtvrtý ostravský roh zlikvidoval u bližší tyče Trmal, stejně úspěšně si počínal o dvě minuty později při pátém soupeřově rohu. V 78. minutě Ladrovu přízemní střelu vytlačil Markovič na čtvrtý boleslavský roh, který si ostravský brankář pohlídal. V 83. minutě obléhání ostravské branky skončilo pátým boleslavským rohem. Rozehrál ho Matějovský nepovedeně a okamžitý Ewertonův pokus o brejk Kostka s Matějovským zastavili, načež Králikův přízemní centr zachytil u bližší tyče Markovič. Ani čtyři nastavené minuty nepřinesly gól, jen na obou stranách přibyly žluté karty, jak se hráči snažili za každou cenu nepustit protihráče do přečíslení a k naději na rozhodující gól. Toho se nikdo nedočkal…

„Remízu považuji za zaslouženou. Pro nás na ní je pozitivní, že jsme neobdrželi gól, zároveň je pro nás negativní, je že jsme gól nedali, i když jsme šance měli. V prvním poločase jsme byli mírně lepší, ve druhém jsme už nebyli tolik silní na míči,“ pravil ostravský trenér Pavel Hapal. „Nepotvrdilo se naše očekávání, že po náročném programu budou hráčům soupeře v závěru docházet síly, ale taktiku jsme na tom nestavěli,“ dodal Pavel Hapal a pochválil kondiční připravenost mladoboleslavských fotbalistů, kteří momentálně reprezentují v Evropě český fotbal.
„Jeden získaný bod není moc, ale v kontextu tří zápasů odehraných v jednom týdnu a se zklamáním v Arménii považuji remízu s Baníkem za pozitivní, hodně pro nás v tuto chvíli znamená. Zpočátku jsme byli pod tlakem a museli se bránit, ale postupně jsme se do zápasu dostali. Byly i chvíle, kdy jsme zase my dostali pod tlak Baník. Mohli jsme vyhrát i prohrát, nebyli jsme však efektivní, jak by jsme měli být. Jsem rád za nulu, i když zisk jednoho bodu je málo,“ zhodnotil mladoboleslavský trenér Andreas Brännström bezgólové domácí utkání s ostravským Baníkem. Následně reagoval na novinářské dotazy týkající se náročného programu mladoboleslavského mužstva a poznatků z dosavadního působení v českém klubu: „Z Arménie jsme se vrátili unavení fyzicky i mentálně, hodně jsme o tom s hráči mluvili, abychom je mentálně nastavili na nejbližší ligové utkání. Sledujeme jejich zdravotní data, děláme pohovory, a v tomto případě jsme se teprve v den utkání rozhodovali o sestavě. Máme za sebou měsíc vzájemného poznávání a nejbližší dva týdny reprezentační pauzy jsou pro nás vítané na další zkvalitnění spolupráce. Obrana týmu je v pohodě, a co se týká ofenzívy, narazili jsme v lize na Plzeň a Baník, čili na týmy, které nám nedaly moc prostorů a to byl hlavní důvod, že jsme nebyli více efektivní. Vnímám, že nutně potřebujeme bodovat v lize, hrát Konferenční ligu UEFA je skvělá zkušenost, ale musíme nutně začít bodovat v zápasech české ligy.“
Jednou z opor mladoboleslavského mužstva byl brankář Matouš Trmal, kterého těšila vychytaná nula proti celku z popředí Chance Ligy. „Po dvou dnech jsme měli další těžký zápas. V něm byly závary na obou stranách, utkání to bylo hodně otevřené a mohlo skončit vítězstvím na obě strany, proto je konečná remíza zasloužená. Jsem rád, že jsme udrželi nulu,“ řekl po nerozhodném utkání mladoboleslavský gólman Matouš Trmal.

FK Mladá Boleslav - FC Baník Ostrava 0:0
Sestava FK Mladá Boleslav
: Trmal – Vydra, Suchý, Králik – Kostka, Mareček (69. Langhamer), Sakala, Fulnek – Ladra (80. Matějovský) – Kušej, Mašek (90. Jawo). Připravení ještě byli hráči Žitný, Vojta, Penner, Pulkrab, Kadlec, Buryán a brankář Mikulec. Mimo hru zůstali disciplinárně potrestaný Donát a se zdravotními potížemi Kozel, Solomon, Král.
Sestava FC Baník Ostrava: Markovič - Aririerisim, Chaluš, Pojezný – Buchta (86. Rusnák), Rigo, Boula, Holzer – Šín (65. Kubala), Ewerton – Prekop (65. Klíma). Připravení ještě byli hráči Fukala, Grygar, Šudák, Kpozo, Frydrych, Lischka, Tanko a brankář Kubný. Chyběl zraněný Juroška.
ŽK: Matějovský, Jawo, Kušej - Pojezný, Aririerisim, Boula, Kubala
Rozhodčí: Starý – Caletka, Antoníček
Diváků: 2791


Fotogalerie

Fanshop banner