Po ztrátě vedení a záchraně remízy rozhodne až odveta
A tým

Po ztrátě vedení a záchraně remízy rozhodne až odveta

Redakce

První utkání play off (čtvrtého předkola) Evropské konferenční ligy FK Mladá Boleslav – Paksi FC 2:2, se odehrálo ve čtvrtek 22. srpna 2024 v mladoboleslavské Lokotrans Aréně a bylo konfrontací aktuálně desátého týmu české Chance Ligy a čtvrtého týmu maďarské OTP Bank Ligy. Skončilo bez vítěze a o postupujícím do podzimní skupinové fáze čtvrtého ročníku Evropské konferenční ligy rozhodne odveta na hřišti Fehérvári úti Stadionu v maďarském Paksu ve čtvrtečním podvečeru 29. srpna.

První poločas byli Boleslavští aktivnější a kombinačně přesnější, ale bez gólového efektu. Už ve 4. minutě si vynutili první rohový kop, který po Ladrově rozehrání k ohrožení soupeřovy branky nevedl. V 8. minutě nádherný Matějovského oblouček do vápna Mašek nezpracoval a soupeř rodící se šanci zrušil. Hráči Paksi kontrovali v 10. minutě Harasztiho technickým pokusem směřujícím k pravé tyči, který si Trmal pohlídal. Ve 12. minutě Matějovský opět našel Maška, jehož zakončení obránce srazil na roh, ten rozehrál Kušej a soupeřovo obrana snadno odvrátila.
V 16. minutě se ke svému prvnímu rohu dostal tým Paksi, rozehrál ho Haraszti a od bližší tyče odhlavičkoval Kostka, načež svižný boleslavský protiútok skončil Kušejovou tečovanou střelou. Ve 28. minutě Královu kolmici Mareček prodloužil na Kušej, ale ten z pozice, kdy byl sám před brankou, kterou však v největší boleslavské šanci netrefil. Maďarský soupeř odpověděl podobným způsobem, když ve 30. minutě po útoku a centru z levé strany se Zimonyi ocitl sám před boleslavskou brankou, kterou ukvapeně vysoko přestřelil.
Ve 32. minutě Matějovský kolmo přihrál Marečkovi, jenž na hranic pokutového území nabil Ladrovi a ten po zemi maďarskou branku minul. V 34. minutě po druhém Harasztiho rohu Papp nebezpečně hlavičkoval k bližší tyči, kdy byl Trmal včas. Ve 42. minutě po Matějovského odvráceném trestňáku čtvrtý boleslavský roh rozehrál Ladra a hodně nepovedeně zakončil Kušej. Ve 45. minutě kombinační spolupráci s Marečkem uvnitř protivníkovy šestnáctky zakončil Mašek mizerně vysoko nad břevno.

Druhý poločas pokračovali Boleslavští v nátlakové hře, která se odehrávala převážně na útočné polovině, přesto nedotáhli souboj do vítězného konce. Ve 47. minutě na Ladrův oblouček Mareček nedosáhl deset metrů před brankou. V 53. minutě boleslavská defenzíva odolala dvěma slepeným rohům soupeře, ten druhý skončil útočným faulem na Sakalu. V 55. minutě Matějovský založil kombinační akci, v jejímž finále se dostal na hranici vápna opět k míči a technický oblouček skončil nad břevnem.
V 65. minutě po rozehrání trestňáku Ladrou na Matějovského obehrávali Boleslavští trpělivě soupeřovo vápno, až Matějovský geniální kolmicí do šestnáctky přihrál Kušejovi a po jeho přízemním centru do brankoviště se v houštině těl poslední dotkl míče Kinyik, od něhož se odrazil do vlastní branky – 1:0.
V 70. minutě po rozehraném rohu a strkanici v boleslavském vápně gruzínský sudí Kikacheishvili fouknul do píšťalky, zprvu ukázal na značku pokutového kopu, vzápětí však na upozornění asistenta svůj verdikt změnil ve prospěch Boleslavi kvůli maďarskému ofsajdu. Následně se však čekalo na posouzení kolegů od VAR, kteří hlavního sudího přizvali k obrazovce, aby po shlédnutí videa definitivně zrušil penaltu. Po pětiminutové pauze se tedy pokračovalo za těsného boleslavského vedení. Maďarský trenér György Bognar poslal do hry osmatřicetiletého Bödeho, který v příštích minutách zvrátil vývoj utkání. V 79. minutě Tóthův centr zleva čerstvý Böde hlavou nasměroval těsně nad břevno, ale pro boleslavskou defenzívu to nebylo dostatečné varování.
V 80. minutě se ve finále útoku z pravé strany uvolnil kličkou na hranici vápna Böde a dobře umístěnou ranou k levé tyči překonal Trmala – 1:1. Boleslavští se vrhli do útočení. Fulnekův centr sebral těsně před naskakujícím Maškem brankář Simon, kterého z dalšího boleslavského útoku po Langhamerově přihrávce Pulkrab z úhlu nastřelil. V 85. minutě Böde z pravé strany přihrál po zemi do boleslavského brankoviště, kde u vzdálenější tyče snadno míč doklepnul Papp – 1:2.
Boleslavští příznivci v téměř zaplněných ochozech nevěřili vlastním očím, jak je možné, že se vývoj utkání v pěti minutách zvrátil v domácí neprospěch. Holoubkovi svěřenci pokračovali s vírou, že dokáží ta dvě fatální zaváhání napravit. Nahrálo ji i rozhodnutí hlavního rozhodčího Kikacheishviliho, jenž prostřednictvím čtvrtého kolegy Kvirikashviliho dal na vědomí, že nastaví sedm minut. A v sedmé přesčasové minutě za faul na Jawa po druhém žlutém napomenutí vyloučil ze hry Lenzséra a nařídil trestný kop zhruba ze šestnácti metrů. Ladra ho poslal těsně nad hráčskou zdí do levé vingle, když míč elegantně sklouznul od břevna za brankovou lajnu – 2:2.
Hrálo se nakonec deset minut nad standardní dobu, ale neutuchající boleslavský tlak už další gól v síti Paksi nepřinesl…

„První poločas jsme byli dominantní na míči, bohužel nepřesní a ukvapení v zakončení při dobývání velmi dobré obrany soupeře. Ve druhém poločase, když jsme dali na jedna nula, jsem byl přesvědčený, že přidáme další góly. Když soupeř poslal na hřiště dva vysoké útočníky, dal nám dva góly, a nakonec jsme byli rádi, že jsme utkání zremizovali. Čeká nás velmi těžký zápas venku, dobře se připravíme a pojedeme vyhrát a postoupit,“ pravil mladoboleslavský trenér David Holoubek. Přestože nemá ve zvyku chválit veřejně jednotlivce, zdůraznil mimořádně kvalitní výkon Marka Matějovského. Podobně reagoval i trenér Paksi György Bognar: „Klobouk dolů před boleslavským Matějovským i před naším Bödem, oba byli silnými osobnostmi svých týmů.“ K průběhu a výsledku utkání poznamenal: „Soupeř byl velmi dobrý a i když jsme vedli v prodloužení, tak zaslouženě vyrovnal. S nerozhodným výsledkem jsem spokojený, protože jsme se připravovali, že se o postupu bude rozhodovat až u nás v odvetě.“

FK Mladá Boleslav – Paksi FC 2:2 (0:0)
Sestava FK Mladá Boleslav
: Trmal – Kostka, Král, Králik, Fulnek – Sakala, Matějovský – Mašek (83. Jawo), Mareček (58. Langhamer), Kušej (83. Pulkrab)– Ladra. Připravení ještě byli hráči Suchý, Kadlec, Žitný, Donát, Stránský, Vojta, Buryán a brankáři Mikulec, Floder. Mimo hru zůstali zranění Kozel, Vydra, Solomon, Fila.
Sestava Paksi FC: Simon – Ötvös, Kynyik, Lenzsér – Kovács (90. Vas), Windecker, Vécsei (78. Balogh), Papp, Osváth – Haraszti (78. Böde) – Zimonyi (46. Tóth, 90. Silye). Připravení ještě byli hráči Gyurkits, Horváth, Mezei, Szabó, Gévay a brankář Borsos.
Góly: 65. Kyniyk (do vlastní branky), 90+7. Ladra – 80. Böde, 85. Papp
ŽK: Lenzsér, Papp, Windecker
ČK: Lenzsér (v 90+7. minutě)
Rozhodčí: Kikacheishvili – Akhvlediani, Gabisonia (všichni z Gruzie)
Delegát UEFA: Paul Lyon (Gibraltar)
Diváků: 4029


Fotogalerie

Fanshop banner