Zasloužený postup po vynikajícím druhém poločase
A tým

Zasloužený postup po vynikajícím druhém poločase

Redakce

Místem konání odvety třetího předkola Konferenční evropské ligy byl Gradski stadion v bulharské Loveči, kde v horkém srpnovém večeru při 30°C boleslavští fotbalisté prohráli první poločas, ale po přestávce nastříleli soupeři čtyři góly a slavili postup do play off Konferenční evropské ligy, kde se střetnou s maďarským týmem Paksi FC.

V porovnání s prvním střetnutím těchto soupeřů udělal izraelský kouč jedinou změnu v základní sestavě, když místo Eliase na post defenzivního záložník poslal Kangwu. Boleslavský trenér Holoubek učinil změny dvě, mezi náhradníky zůstali stoper Suchý a ofenzivní univerzál Mareček, místo nich od první minuty začali na stoperském postu Králik a na pravé straně ofenzívy Buryán.

První poločas začaly oba týmy opatrně. Ve 3. minutě Vydra uprostřed hřiště uklouznul a přišel o míč, naštěstí izraelský protiútok skončil nepřesným centrem. Boleslavské ofenzivní pokusy se utápěly v nepřesnostech. Slibnou výjimkou byla akce v 9. minutě, kdy se po narážečce s Langhamerem prodral do protivníkova vápna Kušej a tísněn obráncem nastřelil levou tyč beershevské branky. Soupeř byl na druhé straně hřiště úspěšnější.
V 11. minutě po Buryánově zaváhání a lehkém tečování Lopesova centru Ahmed hlavou z malého vápna šťastně skóroval – 1:0.
Ve 14. minutě první boleslavský roh rozehrál Kušej hodně přetaženým obloukem na zcela volného Vydru, který nastřelil obránce a okamžitou dorážkou branku z úhlu minul. V 16. minutě Ladrův trestný kop z pětadvaceti metrů brankář Eliasi s obtížemi vyrazil od pravé tyče. Ve 20. minutě zdánlivě ztracený centr Kostka vrátil hlavou před branku, ale s Ladrovou hlavičkou z deseti metrů si Eliasi poradil, čím napravil své předchozí zmatečné vyběhnutí.
Ve 27. minutě se do šance hrnul Hatuel, ale včasně a úspěšně reagujícího Trmala neprostřelil. Ve 29. minutě první izraelský roh nepovedeně rozehrál Yosefi. Ve 31. minutě z levé strany Hatuel po zemi přihrál před boleslavskou branku, kde nehlídaný Turgeman jen o pár centimetrů minul Trmalovu branku. Ve 33. minutě Kušejovu střelu Eliasi od pravé tyče vytlačil na druhý boleslavský roh, kterému se beershevská defenzíva snadno ubránila.
Ve 42. minutě po Maškově ztrátě míče beershevský rychlý protiútok vyvrcholil Yosefiho centrem, na který byl Trmal krátký a jenom ho prodloužil ke vzdálenější tyči na Turgemanovu hlavu, od níž míč skončil podruhé v boleslavské brance – 2:0.
Čtyřminutové nastavení poločasu začalo Hatuelovým únikem po levém křídle a když se kličkou zbavil Kostky dostal potřetí míč za Trmalova záda, naštěstí pro Boleslav však izraelský hráč přebíral přihrávku v ofsajdu a tak sudí Jaanovits gól neuznal. Než první dějství skončilo, vynutili si Boleslavští čtvrtý roh završený Vydrovou střelou, kterou gólman Elasi vytlačil od pravé tyče na další roh. Rozehrál ho Ladra, ale ze spoluhráčů se k zakončení nikdo nedostal, navíc rozhodčí odpískal útočný faul v boleslavský neprospěch.

Druhý poločas začal nevyužitým boleslavským rohem a za chvíli dalším, jenž už dopadl podle představ.
Ve 49. minutě sedmý roh rozehrál Kušej, od vzdálenější tyče Mareček hlavičkoval do břevna a Ladra z malého vápna dorážkou snížil na nadějných 2:1.
V 52. minutě Kušej vybojoval osmý boleslavský roh, sám ho rozehrál a Vydra nepovedeně hlavičkoval. O dvě minuty později další Kušejův roh zůstal i tentokrát bez efektu. V 55. minutě Ladrův trestňák od postranní lajny Vydra líznul hlavou, ale brankáře Eliasiho nezaskočil.
V 59. minutě už jubilejní desátý roh poslal Kušej na hranici brankoviště, kde nejvýše vyskočil Králik a hlavou vyrovnal na 2:2.
V 65. minutě Beershevští pokazili rohový kop a když o dvě minuty později obdobnou standardku rozehráli lépe, tak od boleslavské branky nebezpečí zažehnal Langhamer rázným odkopem. V 70. minutě Lopes trestným kopem nastřelil hráčskou zeď.
V 74. minutě beershevský stoper s kapitánskou páskou Tibi na hranici šestnáctky fauloval ve vzdušném souboji Ladru, za což inkasoval druhou žlutou kartu, tím pádem vzápětí spatřil červenou a následným trestným kopem Mareček trefil levou tyč Eliasiho branky. V příštích minutách Boleslavští nevyužili dva rohové kopy a řadu nadějných herních situací vyplývajících z přesilovkového tlaku.
V 81. minutě za Shushenachevičův faul nařízený trestný kop Ladra z dvaceti metrů poslal přes hráčskou zeď do spodního kouta k pravé tyči – 2:3.
V 87. minutě Ganahovu technickou střelu z rohu šestnáctky do levého horního růžku boleslavské branky vyškrábnul Trmal famózním zákrokem na roh, kterému se Boleslavští ubránili. V 89. minutě Kangwa z hranice vápna trestným kopem těsně přestřelil Trmalovu branku.
V 90. minutě v útočné akci z pravé strany Solomon přihrál Pulkrabovi, který s přehledem po zemi našel uvnitř brankoviště Kušeje, jenž elegantní patičkou potvrdil boleslavský postup do další fáze Konferenční evropské ligy – 2:4.
V hodně nervózním devítiminutovém přesčase estonský rozhodčí Jaanovits vyloučil další dva beershevské fotbalisty, Shushenacheva za zbytečný šlapák na Krále a Eliase za vražedný skluz na Solomona.

„Jsem nesmírně hrdý na tým, který trénuji, na to, co zvládli, když byli schopní otočit velice nepříznivý poločasový výsledek se silným soupeřem. V poločase v kabině byla velmi dobrá atmosféra, všichni jsme věřili, že jsme schopní ten zápas zvládnout. Bylo důležité, že první Ladrův gól přišel brzo,“ řekl bezprostředně po utkání mladoboleslavský trenér David Holoubek a chválil, jak mladoboleslavský tým emocionálně zvládl nesmírně nervózní závěr.
„Začali jsme dobře, Kušej v šanci trefil tyčku, ale pak jsem dostali dva špatné góly a to by se nám nemělo stávat. Po poločase jsme si něco řekli, trochu jsme si vynadali a druhý poločas byl ovlivněný tím, co jsme si v kabině řekli. Ukázali jsme týmový charakter a včetně nervózního závěru zvládli všechno se vší parádou,“ radoval se střelec dvou gólů Tomáš Ladra.

Hapoel Beer Sheva FC - FK Mladá Boleslav 2:4 (2:0)
Sestava Hapoel Beer Sheva FC
: Eliasi – Mizrahi, Blorian, Tibi, Lopes – Gordana, Kangwa –Ahmed (75. Bareiro), Yosefi (63. Elias), Hatuel (57. Ganah) – Turgeman (63. Shushenachev). Připravení ještě byli hráči Badash, Garita, Peretz, Quinonez, Sefer, Stoyanov a brankáři Gordin, Marciano.
Sestava FK Mladá Boleslav: Trmal – Kostka, Králik, Král, Fulnek – Vydra, Langhamer (90. Matějovský) – Buryán (46. Solomon), Mašek (46. Mareček), Kušej (90. Stránský) – Ladra (87. Pulkrab). Připravení ještě byli hráči Donát, Kadlec, Sakala, Suchý, Vojta a brankáři Mikulec, Floder.
Góly: 11. Ahmed, 42. Turgeman – 49. a 81. Ladra, 59. Králik, 90. Kušej.
ŽK: Tibi, Lopes, Blorian, Kangwa, Gordana, Shushenachev – Vydra, Trmal.
ČK: Tibi (v 74. min.), Shushenachev (v 90. min.), Elias (v 90. min.).
Rozhodčí: Joonas Jaanovits – Härsing, Roos (všichni z Estonska).
Diváků: 80

Fotogalerie

Fanshop banner