Kušej s Ladrou trefili premiérové evropské góly
A tým

Kušej s Ladrou trefili premiérové evropské góly

Redakce

Utkání druhého předkola Konferenční evropské ligy v posledním červencovém čtvrtku roku 2024 v příjemném letním klimatu bylo pro Mladou Boleslav celkem devětatřicátým na evropské úrovni a pro litevského soupeře premiérovým. Po vydařeném poločase, v němž premiérově na evropské úrovni skórovali Kušej s Ladrou, bohužel Boleslavští další šance nevyužili. Přesto k odvetě příští týden ve čtvrtek 1. srpna 2024 odjedou se slibným dvougólovým náskokem.

První poločas začal ofenzivněji litevský tým, úvodních pět minut se odehrálo více na boleslavské polovině hřiště, i když bez přímého ohrožení Trmalovy branky. V 9. minutě po Fulnekově centru se neprosadil hlavičkující Kušej, který o minutu později povedeně centroval z pravé strany a Sato odvrátil hlavou na roh, po jehož rozehrání jistě zasáhnul gólman Čupič. Ve 13. minutě po spolupráci s Kušejem se Ladrovi tísněném protihráčem nepovedlo zakončení. To už Boleslavští převzali inciativu a přenesli hru před litevskou branku. O dvě minuty později Fulnekův centr Čupič stáhnul před dobíhajícím Ladrou.
Ve 23. minutě se nejlepší kanonýr litevské ligy Devens předvedl ranou z dvaceti metrů k pravé tyči, kam se Trmal položil včas. Po spolupráci s Kostkou dobře po zemi vystřelil Ladra, ale získal pro Boleslav pouze druhý roh, který rozehrál nakrátko s Matějovským a teprve potom centrem vystrašil gólmana.
Ve 28. minutě hrubě chyboval gólman Čupič, když na hranici šestnáctky neudržel míč v rukavicích a důsledně dotírající Ladra snadno do opuštěné branky skóroval - 1:0.
Boleslavští zatlačili protivníka do jeho šestnáctky, ale tlak gólově nevyjádřili. Ve 31. minutě nebezpečný průnik Sata zmařil až na boční hranici brankoviště Kostka. Ve 33. minutě po Ladrově rohu Suchý a po něm Král neprostřelili houštinu bránících hráčů.
Ve 38. minutě povedený boleslavský svižný atak vyvrcholil parádní Ladrovou kolmicí na rozběhnutého Kušeje a ten s přehledem po zemi podle gólmana zvýšil na 2:0.
Ve 39. minutě podle levé lajny unikajícího Ladru zastavil faulem Šveikauskas, kterému sudí Kolarič ukázal nejprve červenou kartu, aby se vzápětí opravil a hráče potrestal pouze žlutě. Po faulu na Matějovského trestný kop z pětadvaceti metrů Ladra namířil k pravé tyči, kde byl litevský gólman Čupič včas a míč nadvakrát zkrotil.

Druhý poločas pokračoval pod boleslavskou taktovkou, ale bez zápisu do gólové statistiky. Ve 48. minutě Ladra rozehrál trestný kop nakrátko Matějovskému, ten poslal kolmici do soupeřova vápna Kušejovi a jeho přízemní centr proletěl brankovištěm až k levé tyči, kde Král netrefil odkrytou branku. V příštích dvou minutách Boleslavští měli dvakrát po sobě výhodu rohu, ale gólmana Čupiče nikdo pořádně nezaměstnal. V 57. minutě boleslavská kombinace skončila faulem na Ladru a po Vydrově trestňáku následoval další boleslavský roh, který rozehrál Kušej a nepřesně hlavičkoval Mašek.
Po útoku zleva Kušejovu ránu z hranice vápna obránce srazil na sedmý boleslavský roh, který zůstal nevyužitý. V 69. minutě po nastřelené Maškově ruce litevský trestný kop z rohu šestnáctky napálil Pilibaitis přímo do Trmalovy náruče. Elegantní individuální průnik Fulneka skočil po jeho střeleckém pokusu rohem. V 76. minutě na devátý boleslavský roh rozehraný Kušejem odpověděli litevští fotbalisté protiútokem zakončeným Radchenkovu přízemní ránou, kterou Trmal jistě lapil. V 78. minutě po spolupráci s Vojtou těsně mimo litevskou branku střílel Mašek. V 80. minutě jediný litevský roh v tomto utkání rozehrál Stočkünas a odhlavičkoval od bližší tyče Král.
V 81. minutě Kušejovu střelu vyrazil gólman Čupič se štěstím jen ke Kostkovi a ten dorazil míč do sítě bohužel podle rozhodčích z ofsajdové pozice a tak gól neplatil. V 82. minutě desátý boleslavský roh poslal Mareček před soupeřovu branku, kterou hlavičkující Král těsně minul. Závěrečné minuty včetně čtyř přesčasových byly nečekaně divoké, jak se litevský tým z posledních sil snažil o zmírnění prohry a Boleslavští toužili po zvýraznění svého vedení. Po závěrečném obléhání Čupičovy branky vyrazil do šokujícího brejku Pires, utekl Královi a podle vyběhnuvšího Trmala těsně minul boleslavskou branku. Boleslav zaslouženě vyhrála a do odvety pojede s dvougólovým náskokem.

Kaňkou utkání bylo zranění Matějovského, který nedohrál kvůli poranění kolena. „Bolí ho a nevypadalo to dobře, více budeme vědět po podrobnějším odborném vyšetření," řekl po utkání mladoboleslavský trenér David Holoubek a k průběhu utkání řekl: „Jsme rádi, že jsme do dvojzápasu vstoupili výhrou, i když jsme v začátku utkání byli nervóznější. Výsledek bereme s respektem, škoda jen, že jsme neproměnili nějakou z dalších šancí ve třetí gól. Nemůžeme cestovat do Litvy jen za krásami Pobaltí, musíme se soustředit a odevzdat kvalitní výkon i v odvetě. Jsem rád za mladé hráče, kterým jsme dali příležitost a prošli si křtem v evropském poháru. Jsem také rád, že přišlo hodně diváků, fandili a klukům pomohli, bylo by dobře, kdyby chodili i na další zápasy."

FK Mladá Boleslav – FK TransINVEST 2:0 (2:0)

Sestava FK Mladá Boleslav: Trmal - Král, Suchý, Králik (58. Donát) - Kostka, Vydra (72. Mareček), Matějovský (58. Langhamer), Fulnek - Kušej, Ladra (58. Vojta), Mašek (82. Buryán). Připravení ještě byli hráči Solomon, Poulolo, Pulkrab, Stránský, Vaníček a brankář Mikulec. Mimo hru zůstali ze zdravotních důvodů Kadlec, Žitný, Kozel, Jawo, Sakala.

Sestava FK TransINVEST: Čupič - Šveikauskas, Stočkünas, Carlos Eduardo (61. Jarusevičius, 87. Kawachi), Malžinskas - Kiseleveskis (61. Kaškelevičius), Pilibaitis, Radchenko (86. Sakurai) - Devens, Nwoga (46. Pires), Sato. Připravení byli hráči Čivilis, Juška, Kružikas a brankář Černiavskij.

Góly: 28. Ladra, 38. Kušej

ŽK: Šveikauskas, Carlos Eduardo

Rozhodčí: Patrik Kolarič - Luka Pajič, Ivan Starčevič (všichni z Chorvatska).

Delegát UEFA: Marvin Robinson (Anglie).

Diváků: 3916


Fotogalerie

Fanshop banner