Marek Matějovský prodloužil o tři roky
Klub

Marek Matějovský prodloužil o tři roky

Redakce

Vedení mladoboleslavského klubu a nejzkušenější fotbalista prvoligového kádru vyslyšeli toužebné přání fanoušků a dohodli se na spolupráci pro příští soutěžní ročník 2024-25, a na dva roky v pozici týmového manažera. Pro přirozeného lídra a kapitána mužstva Marka Matějovského to bude dvaadvacátý ročník v tuzemské lize.

„Jsme všichni připravení, aby jeho role byla správná a pomohla klubu. První rok tohoto kontraktu zůstane jako fotbalista A-týmu, zbylé dva roky se přesune do pozice týmového manažera. Je to tříletá smlouva za to, jaký je člověk, co všechno pro Mladou Boleslav odvedl a jak se věnuje rozvoji značky FKMB. Má tady srdíčko, dovolím si říct, že je to legenda klubu," zdůraznil prezident FK Mladá Boleslav a aktuálně držitel rozhodujícího jedenapadesátiprocentního balíku klubových akcií David Trunda a naznačil, že s lídrem prvoligového mužstva si smluvně upřesnili podmínky nejen jeho hráčského působení v nejbližším soutěžním ročníku, ale i jeho role v organizační struktuře klubu po případném konci hráčské kariéry.
Marek Matějovský má 427 utkání (271 v Boleslavi, 150 ve Spartě a 6 v Jablonci), 22 gólů a 68 asistencí evidovaných v české nejvyšší lize, která za jeho kariéry měla šest rozdílných názvů. Dalších 53 utkání a 2 góly si připsal ve svém jediném zahraničním angažmá v anglickém Readingu. Za českou juniorskou reprezentaci ve dvou zápasech dvakrát skóroval, za dospělou reprezentaci v patnácti zápasech se trefil jednou. „Fotbal a atmosféra hráčské kabiny mě stále hodně baví," prohlásil nesčíslněkrát při různých příležitostech. „Přístup Marka Matějovského, který tým juniorů vždy rád posílil, kdykoliv to okolnosti umožňovaly, pak nelze hodnotit jinak, než jako neuvěřitelný. Jeho klubismus a profesionalita jsou bezesporu příkladem pro všechny hráče akademie," prohlásil Pavel Malura, hlavní trenér třetiligového týmu FK Mladá Boleslav B a zároveň šéf mladoboleslavské fotbalové akademie. Přestože Marek Matějovský ve fotbale už zažil hodně, tak se na letošní mladoboleslavskou účast v předkole evropského poháru mimořádně těší.
„Vždycky jsem říkal, že po každé sezóně si sedneme s realizačním týmem i vedením klubu k vyhodnocení uplynulého ročníku. V tuhle chvíli jsem dospěli k tomu, že ještě jeden ročník budu pokračovat s tím, že bych mohl týmu pomoct. V uplynulé sezóně jsem nějakým dílem k současnému úspěchu pomohl a nezastírám, že účast Boleslavi v předkole Konferenční evropské ligy je velké lákadlo."

Ovlivnila vaše rozhodování mimořádná úspěšnost uplynulého ročníku za posledních pět let?
„Nevím, jak velký vliv to mělo ze strany vedení klubu a realizačního týmu, ale v mém osobním rozhodování to mělo určitě velký vliv. Kdyby ta sezona nebyla úspěšná, tak bych do další neměl takovou chuť, jakou mám nyní."

Vždycky jste říkal, že budete hrát fotbal, dokud vás bude bavit, takže vás zřejmě stále baví. Jak velkou motivací je fakt, že ve svém věku patříte k top ligovým hráčům podobně jako například Jindřišek a Petržela?
„Platí, že fotbal mě neustále baví. Je to však čím dál složitější, přibývající roky se nedají zastavit. Proto respektuji vyhodnocení lidí kolem, zda do mužstva patřím, a pokud to tak je, snažím se dělat maximum, abych měl očekávánou úroveň, abych co nejvíce pomohl a co nejlépe se na to nachystal. Jako smluvní hráč chci odvádět to nejlepší, co ve mně je."

Vnímáte, jakou obrovskou radost z vašeho pokračování budou mít fandové mladoboleslavského fotbalu?„Doufám, že budou mít radost. Já radost mám, že sezóna byla fajn, navíc věřím, že před námi může být něco, co může být pro lidi a pro město zajímavé a úspěšné. Budu se snažit dělat všechno pro to, abychom jim i všem v klubu a samozřejmě i hráči sami sobě dělali radost."

Jste ve věku, kdy nepotřebujete radit, nebo jste se o nejbližší fotbalové budoucnosti přeci jenom s někým radil?
„Určitě jsem se radil s rodinou, taťkou, bráchou a samozřejmě se syny, kteří byli první, kterým jsem to řekl a oni mně gratulovali. Neskrývám, že si uvědomuji, jak se blíží doba, kdy bych si mohl s nimi zahrát. Starší syn se momentálně posouvá do devatenáctiletého dorostu a ten mně gratuloval nejen k nové smlouvě, ale i k tomu, jak se držím, což mě samozřejmě potěšilo. Podobně reagovali taťka s bráchou, kteří vnímají pozitivní reakce lidí ze svého okolí na mé působení ve fotbale. Osobně je mi kolikrát až nepříjemné slyšet pochvalné informace, které nejen potěší, ale i utvrdí v tom, že bych měl pokračovat. To se netýká jenom rodiny, ale potkávám i lidi, známé i neznámé, kteří mně osobně říkají, že by byli rádi, kdybych ještě pokračoval."

Jste nejstarším střelcem prvoligového gólu, máte před sebou ještě nějaké další osobní mety k dosažení, například v množství inkasovaných žlutých karet?
„Po celou dobu, co fotbal hraji, jsem upřednostňoval úspěch týmu. Statistický fakt, že jsem nejstarší střelec, je něco speciálního a zajímavého spíše pro lidi, není to pro mě nic tak zásadního. Pravděpodobně asi neuniknu rekordnímu počtu žlutých karet, beru to tak, že to k fotbalu patří, i když to je statistika, o kterou moc nestojím."

Jak vnímáte současné změny ve vlastnictví a vedení klubu?
„S panem Dufkem jsem zažil hodně, ačkoliv za jeho působení ve vedení klubu jsem odešel do zahraničí a potom byl nějaký čas ve Spartě, přesto je pro mě aktuální změna speciální událost. Osobně si myslím, že je potřeba poděkovat, co pan Dufek a lidi, kteří tady u fotbalu byli a jsou, z původně neligového klubu udělali. Všichni jsme samozřejmě v očekáváni, co nová doba přinese, a jsme zároveň optimističtí s vírou, že se společně budeme posouvat k lepšímu a nějaké další úspěchy nás čekají."

Přestože máte aktuálně hráčskou smlouvu, zvažujete i případnou jinou spolupráci s mladoboleslavským fotbalovým klubem?
„Se spoustou let tady odžitých a odkopaných mám ke klubu takový vztah, že bych se spolupráci po skončení hráčské kariéry nebránil. Chtěl bych pomoct zkušenostmi získanými v tuzemsku i zahraničí, aby se fotbalu v Mladé Boleslavi dařilo. Když to tak bude, osobně budu jen rád. Proto jsem se s klubem dohodl na tříleté smlouvě."

Koho jsem se z hráčů ptal, ten říkal, že lídrem hráčské kabiny jste vy, jak tuto roli vnímáte?„Chceme mezi sebou mít co nejlepší vztahy, chceme spolu fungovat a komunikovat co nejlíp, musím přiznat, že při řešení interních věcí v kabině první slovo mám já, ale spíše s ohledem svého nejvyššího věku a největšího počtu odehraných zápasů, ovšem vždy je to nastavené tak, že kdokoliv chce k danému tématu něco říct, očekáváme a umožníme mu, aby to řekl. Chceme, aby kabina byla lidsky zdravá, nebyla nijak zkažená, což se poslední léta daří, a věřím, že tomu tak bude i nadále. Určitě to nemáme nastavené, že by v naší kabině byl jeden velký šéf."

www.youtube.com/watch?v=eNuFrEpNIwY

Fanshop banner