Boleslav výhrou nad Libercem obhájila loňské prvenství
A tým

Boleslav výhrou nad Libercem obhájila loňské prvenství

Redakce

Finále 11. ročníku letního turnaje O pohár starosty města Benátky nad Jizerou Memoriál Jaroslav Krále se hrálo v úmorném vedru nad 30°C. Boleslavští po semifinálové výhře nad Varnsdorfem 3:1 ve finále těsně porazili Liberec a obhájili tak loňské prvenství. V jedenáctileté historii benáteckého turnaje slavili mladoboleslavští fotbalisté zisk trofeje po sedmé.

V posledním ligovém ročníku 2023-24 skončila Boleslav pátá a Liberec sedmý po základní části a devátý po nadstavbových zápasech. Ovšem ve dvou soubojích o body byl úspěšnější Liberec (venku 2:2, doma 2:1). Před rokem v sobotu 24. června 2023 ve finále 10. ročníku benáteckého turnaje Boleslav porazila Liberec 2:0 góly Jawa a Yusufa. Proto finále v červnu 2024 neměl jasného favorita.

Od začátku utkání oboustranné ofenzivní snahy srážely kombinační nepřesnosti. Až ve 23. minutě předvedli povedenou spolupráci Boleslavští, ale v do té doby největší šanci Vaníček pádící sám proti protivníkově brance nastřelil libereckého brankáře Bačkovského. Pět minut před přestávkou po faulu na Jawa kopal Ladra trestňák z levé strany přímo do brankářovy náruče.
Ve 41. minutě Jawův přetažený centr Kušej ranou bez přípravy poslal odrazem od země, čili takzvaným koníčkem, mimo Bačkovského dosah - 0:1.
V poslední poločasové minutě Jawa v úniku Lehoczki nemilosrdně podrazil a rozhodčí Petřík libereckého beka vykázal ze hry. Následný trestný kop napálil Ladra do liberecké hráčské zdi.

Druhý poločas začal dvěma libereckými šancemi, Višinský těsně minul a Ghaliho volej z deseti metrů Lichtenberg výtečným zákrokem vytlačil od levé tyče na roh. V dalším průběhu se častěji hrálo na liberecké polovině hřiště. Boleslavští opakovaně zdlouhavými kombinacemi marně dobývali protivníkovu branku a Liberečtí spoléhali na brejky.
V 65. minutě Poulolo prokličkoval přes tři protihráče do libereckého vápna, kde byl beztrestně podražen. V 69. minutě Lichtenbergův nákop Kušej zpracoval, rozehrál Fulnekovi a po jeho centru hlavou nastřelil spojnici pravé tyče s břevnem. V 73. minutě po přestávce čerstvý liberecký Letenay obehrál Kadlece a po následném centru od pravé lajny Ghali ranou bez přípravy nastřelil levou tyč boleslavské branky. V 79. minutě Fulnekův přetažený centr Mašek sklepnul Vojtovi a ten z otočky nedůrazným zakončením trefil Bačkovského náruč. V 85. minutě ojedinělý liberecký atak završil Ghali pumelicí těsně nad boleslavské břevno. V příští minutě po Fulnekově dlouhém nákopu se střelou z úhlu neprosadil Vojta a z libereckého protiútoku Letenay z deseti metrů vystřelil slabě do dobře postaveného Lichtenberga.

Sestava FK Mladá Boleslav v I. poločase: Mikulec - Kostka, Suchý, Králik, Fulnek - Matějovský, Langhamer - Vaníček (34. Fila), Ladra, Solomon (18. Kušej) - Jawo.
Sestava FK Mladá Boleslav v II. poločase: Lichtenberg - Kostka (70. Fulnek), Donát, Poulolo, Kadlec - Mašek, Mareček, Kušej - Vojta, Buryán, Fila.
K utkání nebyli z různých důvodů nominováni brankáři Trmal, Šeda a hráči Karafiát, Sakala, Král, Kozel, Stránský a Žitný.

Sestava FC Slovan Liberec: Bačkovský - Mikula, Koželuh, Ševinský, Lehoczki - Icha, Preisler, Frýdek, Višinský - Kop, Kulenovič. Náhradníci Hasalík, Varfolomieiev, Letenay, Polyak a Ghali.

Gól: 41. Kušej

ČK: Lehoczki

Rozhodčí: Petřík - Machač, Bohata

Fanshop banner