Těsná výhra pojistila záchranu celostátní dorostenecké ligy
Klub

Těsná výhra pojistila záchranu celostátní dorostenecké ligy

Redakce

Boleslavští dorostenci důležitou výhrou nad předposlední Karvinou potvrdili tři body dovezené z Ostravy v předchozím kole a rázem se vyhoupli v tabulce celostátní ligy U19 na jedenáctou příčku. S aktuálním ziskem pětatřiceti bodů a těsně negativním skóre 56:57 jsou už mimo propadliště. Závěrečné mistrovské utkání hrají v sobotu 8. června od 11 hodin na hřišti plzeňské Viktorie, která je třetí.

Boleslavští zvládli moravskoslezský trojboj bez prohry a zachránili se tak v nejprestižnější celostátní lize starších dorostenců U19, když po domácí remíze s Frýdek-Místkem 1:1 vyhráli v Ostravě 3:2 a doma nad Karvinou 4:3. Ve střetnutí s Karvinou, které se hrálo na hřišti s travnatým povrchem v areálu Akademie FK Mladá Boleslav za stálého deště, potřebovali zvítězit. Když po první čtvrthodině vedli dvoubrankovým rozdílem a do poločasu přidali třetí gól, zdálo se, že bude snadné tento cíl splnit. V úvodu druhého dějství však boleslavské dorostence zaskočil soupeř dvěma góly a rázem nebylo nic jisté. Boleslavští se však rychle zkoncentrovali, zpřesnili hru a v úvodu poslední desetiminutovky šli znovu do dvoubrankového vedení. Protože šlo o hodně, ani soupeř nesložil zbraně a v první minutě čtyřminutového nastavení snížil na rozdíl jediné branky. Boleslavští však již další trefu soupeři nedopřáli a zaslouženě zvítězili.

Vstup do utkání měli boleslavští dorostenci zdařilý, což potvrdili dvougólovým vedením.
Ve 12. minutě při útoku po pravé straně Buryán přihrál Lennerovi a ten poslal Boleslav do vedení - 1:0.
O pár minut později Boleslavští své vedení navýšili.
V 15. minutě rozehrál Blažek boleslavskou standardku zleva centrem před karvinskou branku a rozběhnutý Buryán hlavou poslal míč za záda karvinského gólmana Ulihanetse - 2:0.
Boleslavští byli nadále při ofenzivní chuti. V 19. minutě se Karvinští ubránili další standardce, o tři minuty později zblokovali Monyčovu střelu do zámezí a následnému rohovému kopu odolali. Ve 32. minutě boleslavský stoper Kolář odehrál centr z karvinského rohového kopu do bezpečí.
Ve 39. minutě Benlalamův centr z levé strany Buryán proměnil ve třetí boleslavský gól - 3:0.
Ve 43. minutě Monyč pálil z dvaceti metrů nad karvinskou branku. Ve 45. minutě boleslavský gólman Zaplatílek skvěle vychytal karvinskou šanci.

Do druhé půlky duelu vstoupili Karvinští gólem.
V 50. minutě si kapitán slezských dorostenců Kačor navedl míč z levé strany a střelou k zadní tyči boleslavské branky vstřelil první karvinský gól - 3:1.
V 52. minutě karvinská defenzíva ubránila boleslavský rohový kop završený Blažkovou hlavičkou.
V 57. minutě se druhý nejproduktivnější karvinský hráč v současném ligovém ročníku Kačor prosadil gólově v tomto utkání podruhé a dostal tím svůj tým znovu do hry o body - 3:2.
Boleslavští zvýšili aktivitu. V 70. minutě po Pavlíčkově standardce Buryán uvnitř karvinské šestnáctky přihrál Benlalamovi, jehož střelu obránci zblokovali. V 76. minutě přes karvinské beky neprošla ani Blažkova střela z dvaceti metrů.
V 80. minutě ze závaru před karvinskou brankou Buryán nastřelil tyč, další dorážku vyrazil gólman Ulihanets, ale poslední zásah zařídil Benlalam a upravil průběžný stav znovu na dvougólový rozdíl pro Boleslav - 4:2.
Utkání však mělo dramatický průběh až do závěrečného hvizdu rozhodčího Petříka.
Na začátku čtyřminutového přesčasu karvinský Galík dokázal znovu zkorigovat skóre na rozdíl jediného gólu - 4:3.
Naštěstí to bylo vše, co se v tomto utkání událo a boleslavští dorostenci se mohli radovat ze zisku tří bodů a s ohledem na další výsledky i z jistotou účasti v nejvyšší celostátní lize U19 v příštím ročníku.

„Utkání, které se ze začátku vyvíjelo jednoznačně po prvním poločase, jsme si zkomplikovali nerozhodností v defenzívě. Na druhou stranu zaslouží kluci obrovský kredit za to, jak utkání dohráli a jak znovu zapnuli. Velká gratulace všem," řekl k důležité výhře mladoboleslavský trenér Marek Maňas.

Sestava FK Mladá Boleslav U19: Zaplatílek - Pastyřík (13. Benlalam), Kolář, Pavlíček, Sofín - Bobek, Marek (58. Naďo), Blažek, Monyč (58. Vokoun) - Lenner, Buryán. Připraveni ještě byli hráč Eichler a brankář Mečíř.

Sestava MFK Karviná U19: Ulihanets - Seriš (76. Galík), Vavřík, Skryhun, Kořenek (59. Čmiel) - Santos Leite (27. Alokhin), Okebe Uriel (27. Peter Desmond), Graf (76. Valošek) - Magát, Baumgartner, Kačor.

Branky: 15. a 39. Buryán, 12. Lenner, 80. Benlalam - 50. a 57. Kačor, 90. Galík.

ŽK: Monyč, Zaplatílek, Buryán, Lenner, Bobek - Skryhun, Peter Desmond, Vavřík

Rozhodčí: Petřík - Pekař, Louda

Diváků: 120

Fanshop banner Fanshop banner