Boleslavští si zahrají po desáté v Evropě
Klub

Boleslavští si zahrají po desáté v Evropě

Redakce

V posledním májovém pátku se v mladoboleslavské Lokotrans Aréně střetli boleslavští a hradečtí fotbalisté v posledním duelu ligového ročníku 2023-24, kterým byla baráž o účast v předkole Konfereční evropské ligy. Boleslavští zaslouženě vyhráli a po desáté ve svém prvoligovém období vstoupí v létě do předkol evropského poháru.

Před barážovým střetnutím byly šance obou týmů rovnocenné. Základní ligový program dohrály Mladá Boleslav na páté a Hradec Králové na deváté příčce se sedmibodovým rozdílem v boleslavský prospěch. V mistrovské nadstavbové skupině Mladá Boleslav z pěti utkání jen jedno vyhrála a čtyři prohrála s vysoko pasivním skóre 1:13. Hradec Králové ve střední skupině vyhrál všechny čtyři utkání s celkovým skóre 9:2.

První poločas začal nepovedeným trestným kopem Krejčího ve 3. minutě a o minutu později podobně nepřesným trestňákem Pilaře. Boleslavské ofenzívní pokusy končily před hranicí hradecké šestnáctky, ale z první opravdové šance byl gól.
Ve 13. minutě Jawo doběhl dlouhý pas, přihrál Ladrovi, po jehož přistrčení vystřelil z hranice vápna Kadlec, a když jeho ránu brankář Zadražil vyrazil, tak důsledný Mareček podle ležícího gólmana dorazil míč do sítě - 1:0.
O dvě minuty později po Matějovského přihrávce Ladrův volej srazil bránící hradecký hráč na první roh. Rozehrál ho Matějovský a po Marečkově prodloužení hlavou Sakala netrefil odkrytou branku. Potom se deset minut hrálo jen mezi vápny se spoustou osobních soubojů. Ve 26. minutě druhý boleslavský roh rozehraný Matějovským jistě stáhnul Zadražil, který založil hradecký protiútok, jenž skončil u boleslavského brankáře Trmala.
Kolem 27. minuty hráli Boleslavští chvíli o deseti lidech, když byl mimo hřiště ošetřovaný Král. Do hry se už nevrátil a čerstvý Kostka, jenž byl na hrací ploše sotva minutu vystřelil z hranice vápna hodně nepřesně. Ve 32. minutě hradecký Krejčí rozehrál od boční lajny trestný kop, na který si naskakoval vysoký Vašulín, ale boleslavská defenzíva mu přesné zakončení hlavou nepovolila. Ve 34. minutě po Matějovského centru Kostka hlavou těsně minul branku. Ve 36. minutě Pilař uvnitř boleslavské šestnáctky přihrál Krejčímu a ten přízemím míčem od koncové lajny našel před brankou Vašulína, jehož zakončení bez přípravy Trmal fantastickým reflexem vyrazil.
Po Sakalově kolmici středem hřiště Jawa v těsném běžeckém souboji Klíma na hranici šestnáctky faulován a sudí Berka nechal pokračovat ve hře, kterou přerušil až když se boleslavský hráč nezvedal a vyžádal si ošetření. Následně po intervenci VAR hradeckého stopera vyloučil a nařídil trestný kop z místa pár centimetrů od šestnáctky, odkud Ladra nastřelil hráčskou zeď. Ve 44. minutě Kostka vyhraným vzdušným soubojem poslal hlavou do útoku Ladru, jehož zakončení pravačkou těsně minulou branku u levé tyče.
Ve 45. minutě obléhání hradeckého vápna vyvrcholilo po Kadlecově opakovaném centru Marečkovou střelou, kterou hradečtí obránci srazili ke Kostkovi a ten bez otálení z deseti metrů s pomocí teče zvýšil boleslavské vedení na 2:0.
První poločas rozhodčí Berka natáhnul o pět minut, v nichž se dvougólové boleslavské vedení nezměnilo.

Druhý poločas začal opatrně se zřejmou snahou aktérů nedopustit se fatální chyby. V 50. minutě první hradecký roh v tomto utkání rozehrál Krejčí a od boleslavské branky odhlavičkoval Sakala. V 53. minutě Kadlec obral o míč Pilaře, přihrál Marečkovi a když si jeho oblouček zpracovával Ladra uvnitř vápna, tak jej Čmelík podrazil, načež sudí bez váhání nařídil pokutový kop.
V 55. minutě Matějovský s velkým přehledem penaltu proměnil, když si počkal na pohyb brankáře a míč poslal po zemi na opačnou stranu - 3:0. Mladoboleslavský Marek Matějovský se tak stal nejstarším střelcem gólu v historii české ligy.
V 60. minutě u Čmelíkova centru zprava byl o sekundu dříve Vašulín, než gólman Trmal, ale hradecký kanonýr špičkou kopačky nasměroval míč nad boleslavskou branku. Kombinační obléhání hradeckého vápna v 65. minutě završil Karafiát střelou, kterou u pravé tyče Zadražil chytil. V 66. minutě hradecké autové vhazování propadlo na malém vápně k Pilařovi, kterému se však pokus o akrobatické zakončení nepovedl. V 68. minutě u Jawova oboučku za soupeřovu obranu byl Zadražil o dříve než Kadlec, ovšem brankářem vyražený míč skončil opět u Jawa, který však zbrklou střelou branku minul. V 70. minutě Jawo levačkou z rohu šestnáctky jen o pár centimetrů minul pravý vingl Zadražilovy branky. V 72. minutě třetí boleslavský roh rozehrál Matějovský, ale nikdo ze spoluhráčů se k zakončení nedostal. V 78. minutě po Karafiátově pasu Jawo volejem pálil metr vedle branky.
Druhý hradecký roh rozehrál Horák a zakončil Spáčil ranou do středu branky, kde byl připravený Trmal. V boleslavské šestnáctce však zůstal ležet Čihák po střetu s Jawem a rozhodčího Berku kolegové od VAR přizvali k obrazovce.
V 82. minutě sudí Berka po konzultaci s VAR nařídil pokutový kop proti boleslavské brance, proměnil ho Čmelík ranou do středu branky, když Trmal se vrhnul k levé tyči - 3:1.
Hradečtí po svém gólovém úspěchu ožili, ale v početním oslabení na zvrat síly neměli. V 86. Jawo nabil Kušejovi a jeho ránu jistě lapil Zadražil. Rozhodčí prodloužil standardní čas o sedm minut, v nichž pískal fauly a rozdával karty střídavě na obě strany častěji, než za předchozích devadesát minut.

Kvalifikační zápas o evropské poháry se hrál v tuzemské ligové historii potřetí a Mladá Boleslav nechyběla ani v jednom, ve dvou předešlých případech v roli vítěze střední skupiny, v roce 2019 vyhrála v Ostravě a před čtyřmi lety prohrála v Liberci, a letos z pozice pátého týmu mistrovské skupiny přemohla Hradec Králové.

„Převládá ve mně obrovské zklamání. Nedotáhli jsme zápas k úspěchu ze dvou důvodů, za stavu 1:0 neproměnil šanci Vašulín a potom červená karta, která další vývoj hodně ovlivnila. Prohrávali jsme po poločase o dva góly a Boleslav je natolik zkušené mužstvo, že to zvládla. Kvůli našim fanouškům mě hodně mrzí, že se bude Evropa hrát ne v Hradci, ale v Boleslavi, které samozřejmě blahopřeji k vítězství," řekl po utkání hradecký trenér David Horejš.
„Do utkání velmi dobře vstoupili a měli jsme pod kontrolou byli jsme lepším týmem a který si šel za vítězstvím. Čeká nás hodně práce, ve vedení klubu i nás trenérů, všech hráčů. Po prohraných zápasech s Plzní, Spartou a Slavií bylo hodně těžké se připravit a zvládnout barážový souboj o Evropu proti Hradci. Děkuji všem těm příznivcům, kteří přišil a fandili, je škoda, že jich nepřišlo více," řekl mladoboleslavský trenér David Holoubek.
Oba trenéři zdůraznili rozhodující roli Marka Matějovského pro úspěch Mladé Boleslavi proti Hradci Králové. „Jsme šťastní, že jsme baráž zvládli po ne zcela ideální výsledkové sérii v nadstavbové skupině, chtěli jsme sezónu zakončit vítězně a to se povedlo," uvedl Marek Matějovský, čerstvě dekorovaný prestižním titulem osobnosti české ligy.

Sestava FK Mladá Boleslav: Trmal - Kadlec, Král (30. Kostka), Suchý, Suchomel - Karafiát (84. Kubista), Sakala - Ladra (70. Kušej), Matějovský (84. Žitný), Mareček (70. Solomon) - Jawo. Připravení ještě byli hráči Buryán, Fila, Fulnek, Pulkrab, Vaníček a brankář Mikulec. Chyběl Yusuf (nemoc).

Sestava FC Hradec Králové: Zadražil - Klíma, Čech, Spáčil - Čmelík, Kaštánek (46. Čihák), Kučera, Krejčí (60. Horák) - Juliš, Pilař (76. Hais), Vašulín (60. Koubek). Připravení ještě byli hráč Pudhorocký, brankáři Vízek a Knobloch. Chyběli Dancák (dohoda klubu o hostování), Kodeš (trest za vyloučení), Harazim (trest za vyloučení), Heidenreich (zranění), Leibl (zranění), Šašinka (zranění).

Góly: 13. Mareček, 45. Kostka, 55. Matějovský (z pokutového kopu) - 82. Čmelík (z pokutového kopu)

ŽK: Sakala, Jawo, Kubista - Krejčí, Spáčil, Hais

ČK: Klíma (ve 43. minutě)

Rozhodčí: Berka - Kubr, Váňa

Diváků: 4173

Fanshop banner Fanshop banner