Osobnost sezony Marek Matějovský
Klub

Osobnost sezony Marek Matějovský

Redakce

Hlavní ceny v anketě Ligové fotbalové asociace za sezonu 2023/24 míří na Spartu. Hráčem sezony se v hlasování trenérů, kapitánů klubů FORTUNA:LIGY a vybraných novinářů stal Veljko Birmančevič, jenž opanoval také kategorii Cizinec sezony a už v úterý byl vyhlášen rovněž nejlepším záložníkem ročníku. Trofej pro nejlepšího trenéra sezony převzal Brian Priske, který toto ocenění obdržel podruhé v řadě. Hráčem sezony podle fanoušků je plzeňský Pavel Šulc, objevem Tom Slončík ze Zlína a osobností zkušený záložník Mladé Boleslavi Marek Matějovský.

Hráč sezony:
1. Veljko Birmančevič (AC Sparta Praha) - 153 bodů
2. Pavel Šulc (FC Viktoria Plzeň) - 108
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) - 17
Hráčem sezony se stal sparťan Veljko Birmančević. Neúnavné srbské křídlo deptalo obrany prakticky všech účastníků tohoto ročníku FORTUNA:LIGY. Svoji úvodní sezonu mezi v Česku šestadvacetiletý hráč naprosto ovládl, když vyhrál kanadské bodování (27 bodů), posbíral nejvíce asistencí (11) a zaznamenal nejvíce nahrávek do gólové šance (34). Do posledního kola navíc čerstvý mistr FORTUNA:LIGY bojoval i o korunu pro krále střelců, kde nakonec se šestnácti zásahy skončil na pátém místě. Ač do tří zápasů vůbec nenastoupil, v očích fanoušků byl jedenáctkrát tím vůbec nejlepším na trávníku. Kromě ankety o hráče sezony, kde za sebou nechal plzeňskou kometu Pavla Šulce a Oscara ze Slavie, vyhrál Srb i kategorii Cizinec sezony. Už v úterý navíc byl vyhlášen záložníkem sezony. Velmi povedený ročník v lize i evropských pohárech (5+2) vynesl Birmančevičovi předběžnou nominaci na EURO.
Trenér sezony:
1. Brian Priske (AC Sparta Praha) - 146 bodů
2. Miroslav Koubek (FC Viktoria Plzeň) - 118
3. Jindřich Trpišovský (SK Slavia Praha) - 48
Dánský stratég Brian Priske přidal druhou sezonu na Letné a se svým týmem vybojoval druhý mistrovský titul, když rivala ze Slavie předčil o dva body. Sparta pod jeho vedení obhájila titul poprvé po 23 letech! Priskeho výběr se stal nejofenzivnějším týmem FORTUNA:LIGY - v 35 zápasech dal úctyhodných 82 branek. S úspěšností výher 82,4% ještě vylepšil statistiky z minulého ročníku. Priskeho družina prohrála letos pouze v Mladé Boleslavi a v Plzni. Miláček tribun navíc dostal svůj tým i do osmifinále Evropské ligy proti Liverpoolu a vyhrál s ním MOL Cup. Další excelentní sezona v podání sedmačtyřicetiletého kouče, který cenu pro trenéra sezony obdržel podruhé v řadě.


Hráč sezony podle fanoušků:
Pavel Šulc
Skvělou sezonu má za sebou také plzeňský ofenzivně laděný záložník Pavel Šulc. Třiadvacetiletý borec dotáhl plzeňskou Viktorii na třetí příčku tabulky, když v ročníku nasázel 18 branek a stal se druhým nejlepším střelcem soutěže, navrch přidal ještě šest asistencí. Zatímco v kategoriích Hráč sezony a Záložník sezony mu prvenství "uzmul" sparťan Veljko Birmančevič, z pohledu fanoušků byl nejlepším hráčem právě plzeňský talent. Není proto divu, že Pavla Šulce po životní sezoně neminula reprezentační nominace na blížící se mistrovství Evropy.
Cizinec sezony:
1. Veljko Birmančeviš (AC Sparta Praha) - 166 bodů
2. Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha) - 55
3. Oscar Dorley (SK Slavia Praha) - 48
Srbský šikula si hned v první sezoně na Letné získal srdce sparťanských fanoušků. Ještě aby ne, když za 32 zápasů stihl dát šestnáct branek a na dalších jedenáct nahrát svým spoluhráčům. Birmančevič se stal nepostradatelnou součástí nejnebezpečnějšího trojzubce soutěže, dotáhl Spartu za obhajobou titulu a zároveň se stal pátým nejlepším střelcem FORTUNA:LIGY, nejlepším nahrávačem i nejproduktivnějším hráčem soutěže. Do první desítky se vešel i ve statistice driblinků, kde s číslem 117 skončil na deváté příčce. Celkem v 11 případech ho fanoušci vybrali za hráče zápasu. Kromě cizince sezony se hráč se čtrnáctkou na dresu stal i hráčem sezony. Šestadvacetiletého šikulu nyní čeká mistrovství Evropy v dresu srbského týmu, kde by se v současné formě rozhodně neměl ztratit.
Objev sezony:
1. Tom Slončík (FC Zlín) - 92 bodů
2. Sampson Dweh (FC Viktoria Plzeň) - 72
3. Tomáš Rigo (FC Baník Ostrava) - 51
Stále ještě devatenáctiletý záložník Tom Slončík absolvoval první kompletní sezonu ve FORTUNA:LIZE a svůj Zlín dlouho držel v boji o záchranu v soutěži. Patřil k tomu nejsvětlejšímu, co mohli ševci v ročníku nabídnout. V celkových jednatřiceti zápasech dal pět gólů a na další dva přihrál. Se sedmi kanadskými body se vešel do nejlepší šedesátky soutěže. Fanoušci si jej zvolili hráčem utkání hned v osmi případech. V hlasování trenérů, kapitánů a novinářů o objevu roku se pak zlínský klenot dostal před ostravského Tomáše Riga a o kousek i před plzeňského stopera Sampsona Dweha.

Osobnost sezony:
1. Marek Matějovský (FK Mladá Boleslav) - 75 bodů
2. Michal Kadlec (1. FC Slovácko) - 69
3. Tomáš Hübschman (FK Jablonec) - 54
Mladoboleslavský záložník Marek Matějovský pořád hraje a pořád to v té noze má! V tomto ročníku přidal kapitán Středočechů již jednadvacátou sezonu ve FORTUNA:LIZE, což je nejvíc ze všech hráčů. Jednadvacet má mimochodem i gólů za celou dobu svého působení v české soutěži. V sezoně přidal na toto konto další dva zásahy a čtyři přesné gólové nahrávky. Mladou Boleslav dovedl na konečné páté místo, o účast v evropských pohárech navíc zabojují Středočeši proti Hradci Králové. Čtyřiadvacetiletý dirigent hry byl dvakrát vyhlášen hráčem utkání od fanoušků a připsal 11 nahrávek do gólové šance, v čemž bylo lepších jen jedenáct hráčů. V anketě o osobnost sezony těsně porazil bývalé spoluhráče Michala Kadlece a Tomáše Hübschmana.

Fanshop banner Fanshop banner