Trenéři Jelínek a Jarolím vyhlížejí start jarní ligy
Klub

Trenéři Jelínek a Jarolím vyhlížejí start jarní ligy

Redakce

Spolu s Davidem Holoubkem jsou Jan Jelínek a Marek Jarolím zodpovědní od počátku letošního roku za přípravu prvoligového mužstva FK Mladá Boleslav a následně samozřejmě i za sportovní formu v blížící se jarní sezóně FORTUNA:LIGY.

Jak vnímáte svoje angažmá v Mladé Boleslavi po prvním měsíci?

Jan Jelínek: Boleslav vnímám jako jeden z top klubů v České republice a je pro mě velká výzva pro ni pracovat. Jsem rád za příležitost, která ke mně z tak stabilního a ambiciózního klubu na přelomu starého a nového roku přišla. Nad nabídkou jsem neváhal ani chviličku.
Marek Jarolím: Mám to podobně, považuji práci v Boleslavi za obrovskou výzvu u tradičního prvoligového klubu s ambicemi. U nabídky nebylo co řešit, bylo to příjemné a hodně nečekané překvapení. Budeme všichni makat, abychom byli s Mladou Boleslaví úspěšní.

Jste spokojení s mladoboleslavskými podmínkami pro přípravu?

Jan Jelínek: Jsem překvapený z rodinné atmosféry klubu. Z venku na mě Boleslav působila, jako větší klub. Pro mě je skutečnost příjemnější zjištění, protože přicházím ze zlínského klubu, kde je to na podobné rodinné úrovni, i když v Boleslavi o stupínek výš. Proto se s novým prostředím sžívám velmi rychle. Za velký benefit považuji tréninkové plochy v areálu městského stadionu, že se nikam nedojíždí a pro hráče i celý tréninkový proces je to velký komfort.
Marek Jarolím: Souhlasím, že obrovským benefitem je, že máme všechno na jednom místě, tréninkové plochy, posilovnu, regeneraci, znám to tady od mého hráčského působení a vnímám kvalitativní zlepšení zázemí usnadňující práci v profesionálních podmínkách. Potkávám tady spoustu zapálených lidí. Přiznám se, že jsem cítil, jakoby v poslední době klub trošku přešlapoval na místě a nyní se chce posunout do špičky. Domnívám se, že ten možný progres tady je.

Jak hodně náročná byla zimní příprava a co všechno jste za jeden měsíc stihli?

Jan Jelínek: Pro hráče asi tréninky převratnou podobu neměly, samozřejmě náročné pro nás i hráče bylo vzájemné poznávání se, přeci jenom realizační tým se celý změnil a neustále se snažíme do mužstva efektivně dostávat, jak my vidíme fotbal a jak se chceme společně prezentovat jako Mladá Boleslav.
Marek Jarolím: Poznávám, že dnešní fotbal nemůže efektivně dělat jeden člověk. Pro mě je novinka pracovat v takto širším realizačním týmu, kde jsou rozdělené role se zodpovědnostmi a zároveň všechny sladěné.

Z šesti přípravných zápasů čtyři výhry a dvě remízy, jste s těmi výsledky spokojení?

Marek Jarolím: Jsme spokojení z nastavení procesů přípravy na zápas a hodnocení zápasu, ale výsledky nepřeceňuji. Jsou jenom dobrým odrazovým můstkem, v lize nás čeká trochu jiný sport. Pro nás byla důležitá intenzita hry a účelnost presinku, přepínání z výstavby hry do defenzívy, což byly nejzásadnější věci. S toho se zrodila vítězství a méně inkasovaných gólů. Nyní se je budeme snažit přenést do mistrovské sezóny.
Jan Jelínek: Výsledky v přípravě nepřeceňuji. Jsem spokojený s přístupem hráčů. Stejnou intenzitu a pracovitost vidím na trénincích i v zápasech. My trenéři jsme od toho, abychom tento přístup udrželi. Opakovaně vysvětlujeme hráčům, že jiným směrem se dnešní fotbal neubírá. V přípravě jsme obdrželi jen čtyři góly, což je souhrn toho, na čem společně pracujeme. To není o zlepšení bránění, ale o zlepšení celkového pojetí hry. Věřím, že to přeneseme z přípravy do ligy, hráčská kvalita v mužstvu je.

Zda se těšíte na jarní část ligy je asi zbytečné se ptát?

Jan Jelínek: Těším se moc, práce při trénincích mě baví, především mě baví pozitivní reakce týmu. Ligové zápasy jsou vrcholem, pro který to všichni děláme, trenéři i hráči. Hlavně na první zápas v Plzni proti špičkovému týmu ve špičkovém prostředí se já osobně těším neskutečně.
Marek Jarolím: Potvrzuji slova kolegy, že chceme, aby to, co děláme, se přeneslo z přípravných zápasů i tréninků do mistrovských utkání, a potvrdilo se už v Plzni, ale i další týden doma proti Ostravě a samozřejmě i ve všech ligových zápasech. Z hráčů cítím touhu a věřím, že se v mistrácích projeví.

Fanshop banner Fanshop banner