Natrénováno máme a parta funguje, těší se hráči na ligu
Klub

Natrénováno máme a parta funguje, těší se hráči na ligu

Redakce

Zimní přípravné období z větší části nastavené na vylepšení kondice, čili oživení nebo případně zlepšení síly a vytrvalosti, nepatří mezi fotbalisty k oblíbeným časům jejich hráčské kariéry. Z mladoboleslavského mužstva Marek Suchý jich absolvoval nepočítaně a jeho kolega z defenzivní formace Martin Suchomel teprve čtvrtou mezi dospělými.

„Letošní příprava byla rozdělená do dvou bloků, první byl v chladných domácích podmínkách a druhý soustředěním v Turecku, které se povedlo. Myslím si, že jsme dobře připravení," prohlásil Marek Suchý, který v závěru letošního března oslaví šestatřicáté narozeniny. Není tudíž divu, že pamatuje značné množství rozdílných tréninkových metod: „Způsob přípravy se za uplynulých několik let hodně posunul. Například se nedělají dlouhé vytrvalostní běhy a všechno se trénuje na hřišti s větším zaměřením na výbušnost." To jsou prvky známé všem mladším spoluhráčům. „Aktuální zimní přípravu hodnotím kladně. Zvykali jsme si na principy nových trenérů a že jsme jejich požadavky plnili, potvrzují i výsledky přípravných utkání. Zlepšili jsme defenzivní činnost, vyladili vysoký presink a byli pro soupeře nebezpeční po všech herních stránkách. Od nových trenérů vnímám pozitivně zvýšený důraz na prudkost přihrávek, intenzitu hry, kontrolu prostoru, komunikaci a věřím, že to bude určitě v náš prospěch," shrnul dojmy z přípravy jedenadvacetiletý obránce Martin Suchomel, který v Mladé Boleslav hostuje z pražské Sparty. „Jsem moc rád za tuto šanci chytnout se v první lize, je tady dobrá kabina i lidi kolem a cítím, že se každý půlrok zlepšuji," pochvaluje si Martin Suchomel.
„Každý trenér má svoji vizi a té současné jsme se jako tým přizpůsobili velmi rychle. Máme na to hrát fotbal, který po nás nový trenérský štáb chce, a proto věřím, že budeme úspěšní. Trenér nám své představy nastínil, snaží se bavit se všemi, je velice férový, všichni jsme přípravu brali, že hrajeme o místo a taková zdravá konkurence musí být. Každý do přípravy dával všechno, co mohl, vnímal jsem, že od každého hráče byl přístup velice dobrý, že všichni makali, a nyní je na trenérovi, koho do sestavy vybere. V průběhu sezóny to je tak, že když hráč dostane šanci, je na něm, aby odvedl výkon, jaký mančaft potřebuje," hledí optimisticky do jarní sezóny Marek Suchý.
Marek Suchý a Martin Suchomel patří do sedmičky, bez které se v zimní přípravě neobešel ani jeden zápas. Martin Suchomel dokonce nasbíral druhou největší minutáž z celého kádru. „Vnímal jsem, že jsem hrál hodně, ale netušil, že skoro nejvíce ze všech. Potřebuji hrát, abych měl z čeho těžit," těší Martina Suchomela. Šest přípravných utkání, tři na boleslavské umělce i tři na přírodní trávě v Turecku, mužstvo zvládlo bez prohry. „Samozřejmě všichni víme, hráči i trenéři, že to byla příprava, ale zároveň máme všichni mentalitu s touhou po vítězství v každém zápase a každou vyhranou přípravou ji rozvíjíme, i když její význam nepřeceňujeme," zamyslel se zkušený Marek Suchý.
Podobně důležitou složkou k podpoře týmové výkonnosti je kolektivní soudržnost. „Turecké soustředění bylo na upevnění party super. Užili jsme si hodně srandy při společných společenských soutěžích i na pokojích při hraní play station," řekl Martin Suchomel. „Kdo má rodinu, tak se mu po čase odloučení trochu stýská, v tu chvíli je důležitá dobrá parta a takovou tady máme. Na tureckém soustředění se to jenom potvrdilo. I při sportovní náročnosti a únavném cestování jsme si dokázali užít trochu srandy, což je známka, že nám to spolu funguje," dodal Marek Suchý.

Fanshop banner