Holoubek bude od mužstva vyžadovat atraktivní fotbal
Klub

Holoubek bude od mužstva vyžadovat atraktivní fotbal

Redakce

Dvě hodiny před polednem třetího dne nového roku 2024 zahájil David Holoubek své působení v roli hlavního trenéra FK Mladá Boleslav. Vedl trénink pětadvacetičlenného prvoligového kádru, což byl pro něho návrat po pěti letech ke klubové činnosti od mládežnických reprezentačních družstev.

Nad změnou svého působení v tuzemském fotbale přemýšlel téměř celé období mezi vánočními svátky a Silvestrem. „Šestadvacátého prosince volal David Trunda, že chce se mnou mluvit o možné spolupráci a o pár hodin později jsme se sešli v Humpolci, kde jsem s rodinou trávil Vánoce. O jeho návrhu jsem následující tři čtyři dny přemýšlel pod vlivem svého závazku u FAČR. Rozhodl jsem se jít do Mladé Boleslavi, protože jednání pánů Davida Trundy i Josefa Dufka na mě působilo velmi pozitivně," prozradil David Holoubek první fázi svého jednání s představiteli mladoboleslavského klubu. Zaujala jej nabídka dlouhodobé práce pro klub v pozici hlavního trenéra s úzkou provázaností na činnost mládežnické akademie a třetiligového béčka. Zároveň si cení, že spolu s ním přicházejí na pozice asistentů kvalitní trenéři Marek Jarolím a Jan Jelínek.
David Holoubek uvítal návrat od manažerské povahy práce u reprezentace ke klubovému každodennímu kontaktu s fotbalisty. Za vstřícné vyvázání ze smlouvy s FAČR děkoval Petru Fouskovi, Erichu Brabcovi a Miroslavu Beránkovi. S vedením FK Mladá Boleslav podepsal více než tříletý kontrakt s trváním do 30. června 2027. „Nebavili jsme se prioritně o penězích a délce smlouvy, ale o stylu spolupráce a rozvoji vnitroklubové kultury. Chceme zlepšit komunikaci v rámci celého klubu," pravil generální ředitel FK Mladá Boleslav David Trunda a dodal, že odcházejícím členům nedávného realizačního týmu děkuje jménem klubu za odvedenou práci.
David Holoubek si je vědomý náročnosti převzatého úkolu. „Vnímám situaci a plně si uvědomuji, že můj předchůdce Marek Kulič byl u zdejších fanoušků oblíbený. Bude na naší práci, abychom si je také získali výkony na hřišti. Mladá Boleslav patří k týmům, které mají každoročně ambice na přední pozice. Kádr tady v posledních letech byl vždycky dobrý a kvalitu má i ten současný. Každý kouč si představuje třeba jiné a lepší hráče na určitých pozicích, když přijde do nového prostředí. Logicky se budeme bavit s klubovým vedením, kdo třeba odejde a kde mužstvo posílíme, což je běžný fotbalový koloběh," řekl David Holoubek o aktuálním hráčském kádru, v němž je řada fotbalistů, které zná ze svých předchozích trenérských štací. „Znám Karafiáta, Pulkraba, Maška, Marečka, Matějovského, což je pochopitelně výhoda. S Márou Matějovským, s nímž se znám ze Sparty, mám nadstandardní vztahy. Mám jej moc rád jako hráče i jako člověka. On totiž umí ostatní stmelit svými morálními i herními kvalitami. Co si pamatuji, všichni k němu v kabině vzhlíželi. Takových charakterů zase tolik ve fotbale není, proto si jej nesmírně vážím. I na prvním letošním tréninku bylo vidět, že tomu má pořád co dát."
K očekávánému zapracovávání mladých odchovanců do prvoligového mužstva se David Holoubek vyjádřil pragmaticky. Možná právě proto, že s dorostenci hodně pracoval a dobře jejich mentalitu zná. „Věk není hlavní předpoklad nominace do ligového utkání. Musí tam být výkonnost a touha něco dokázat. Teprve takoví mladíci se můžou posouvat do áčka. Jsem fotbalově odkojený Spartou, takže chci být úspěšný v každém zápase a chci aby mužstvo předvádělo atraktivní fotbal. Výsledek nikdo dopředu nezaručí, ale umíme zaručit, že výkony budou prvoligové. Současnou alfa a omegou herního projevu je zkvalitnění obrany. Z celého pětitýdenního bloku zimní přípravy pro nás bude zlepšení defenzivy prioritou."

Fanshop banner Fanshop banner