V sobotu příprava proti pražské Dukle
Klub

V sobotu příprava proti pražské Dukle

Redakce

Třetím soupeřem v letošní letní přípravě bude druholigový tým z pražské Julisky. Utkání FK Mladá Boleslav - FK Dukla Praha se bude hrát na 4x30 minut a je na programu v sobotu 1. července od 10.15 hodin na hřišti v areálu mladoboleslavského Městského stadionu. Pro všechny zájemce je vstupné zdarma.

Dukla Praha pod velením zkušeného čtyřiašedesátiletého trenéra Petra Rady začala letošní letní přípravu (podobně jako Mladá Boleslav) v pondělí 19. června 2023. První přípravné utkání v sobotu 24. června proti prvoligové Plzni po bezgólovém poločase prohrála 0:2 a ve druhém s druholigovým rivalem Příbramí remizovala 2:2.
V uplynulém druholigovém ročníku 2022-23 s trenérem Petrem Radou, jenž v minulosti za pražskou Duklu odehrál 269 ligových utkání v letech 1979-1988 a 1991, skončila čtvrtá, když z třiceti mistrovských utkání čtrnáct vyhrála, pět remizovala a jedenáct prohrála při souhrnném skóre 51:45.

V letech 2011-19 hrály Mladá Boleslav a Dukla Praha šestnáct vzájemných utkání o prvoligové body. Mladá Boleslav vyhrála osm, Dukla Praha vyhrála tři, nerozhodně skončilo pět duelů a celkové skóre 23:16 bylo aktivní pro Mladou Boleslav. Nejvíce boleslavských gólů do branky Dukly nastříleli Jan Chramosta a Petr Johana, každý z nich tři.
Poslední vzájemné střetnutí v neděli 21. dubna 2019 na pražské Julisce skončilo remízou 2:2 a z dnešních mladoboleslavských fotbalistů v něm účinkovali Jan Šeda v brance, Jakub Fulnek v defenzivní a Tomáš Ladra v ofenzivní formaci. V sestavě Dukly byl na kraji zálohy tehdy dvacetiletý David Douděra, který o sedm měsíců později přestoupil do Mladé Boleslavi, v jejímž dresu v 85 ligových zápasech nastřílel 12 gólů, a od loňského léta už kope za pražskou Slavii.

Fotbalový klub Dukla Praha byl založený v roce 1948 jako ATK (Armádní tělovýchovný klub) a v roce 1953 přejmenovaný na ÚDA (Ústřední dům armády) v rámci pozemního vojska Československé ligové armády pro talentované fotbalistů v době jejich konání povinné základní vojenské služby. Teprve od roku 1956 používá dnes již zažitý název Dukla. V období 1953-82 získal jedenáctkrát československý titul a hrával evropské poháry. Po rozpadu Československa sestoupil v roce 1994 z ekonomických důvodů z první až do třetí ligy.
Po sloučení s příbramským klubem zůstaly na pražské Julisce pod titulem Dukla Praha pouze mládežnická družstva, teprve v roce 2001 sloučením s FK Dukla Dejvice začala v pražském přeboru nová klubová éra s vyvrcholením návratu do nejvyšší české ligy v roce 2011. Po osmi prvoligových ročnících obnovený klub Dukla Praha sestoupil z první do druhé ligy a čtyři roky neúspěšně usiloval o návrat mezi tuzemskou fotbalovou elitu.
V novém ročníku 2023-24 ho čeká pátý pokus v konkurenci FC Zbrojovka Brno (letošní sestup z první ligy), 1. SK Prostějov, SK Sigma Olomouc B, AC Sparta Praha B, FC Sellier & Bellot Vlašim, FC Silon Táborsko, FC Vysočina Jihlava, FK Varnsdorf, FK Viagem Příbram, MFK Chrudim, MFK Vyškov, SK Líšeň 2019, Slezský FC Opava, FK Viktoria Žižkov (letošní nováček z české třetí ligy), SK Hanácká Slavia Kroměříž (letošní nováček z moravské třetí ligy).

Fanshop banner Fanshop banner