Semifinálovou odvetu ligové nadstavby Boleslavští prohráli
Klub

Semifinálovou odvetu ligové nadstavby Boleslavští prohráli

Redakce

Důrazné střetnutí mělo dva rozdílné poločasy, v prvním byl úspěšný Hradec, ve druhém byla herně lepší Boleslav. Po bezgólové remíze v prvním utkání Hradec vítěznou odvetou postoupil do finále střední nadstavbové skupiny. Pro mladoboleslavské fotbalisty, jejichž kapitán Marek Matějovský nastoupil k jubilejnímu 400. startu ve své osobní dvacáté sezóně v nejvyšší české fotbalové lize, FORTUNA:LIGA ročníku 2022-23 skončila.

První poločas začali boleslavští fotbalisté nečekaně nepřesně a nesoustředěně. Proto opakovaně čelili soupeřovým útočným aktivitám. Už ve 4. minutě utekl po levé straně Trusa a po jeho přízemní přihrávce Vašulínovo elegantní zakončení z malého vápna boleslavský brankář Mikulec zlikvidoval zázračným reflexem. Další nebezpečné hradecké ataky skončily naštěstí pro boleslavskou defenzívu odpískáním útočných faulů Vašulína v 7. minutě a později Kubaly v 16. minutě.
V 17. minutě Matějovský rozehrál trestný kop z levé strany hřiště do protivníkovy šestnáctky, kde se z malého vápna gólově prosadil Kaulfus, ale po intervenci VARu rozhodčí Kvítek gól kvůli ofsajdu neuznal. O deset minut později byli Hradečtí ve dvou slepených koncovkách úspěšnější.
Ve 26. minutě po prvním hradeckém rohu, který rozehrál Novotný, vyskočil v hráčském chumlu nejvýše Koubek a přesnou hlavičkou otevřel skóre utkání - 1:0.
Ve 28. minutě Hradečtí zaútočili rychle podle pravé lajny a ve zmatcích uvnitř mladoboleslavské šestnáctky se míč odrazil k Vašulínovi, který nekompromisně prostřelil Mikulce - 2:0
.
Teprve ve 38. minutě se Boleslavští dostali ke svému prvnímu rohu, který rozehrál Matějovský a nepřesně ukončil hlavičkující Karafiát. Ve 42. minutě Ladra proběhl s míčem půlku hřiště a slibnou boleslavskou akci zakončil Matějovský technickým obloučkem, který před doskakujícím Maškem sebral brankář Reichl. Těsně před koncem poločasu se opět Mašek marně prodíral k zakončení po spolupráci Ladry s Matějovským, i tentokrát byl u míče dříve Reichl.

Druhý poločas začali Boleslavští tlakem, v němž setrvali až do závěrečných minut, bohužel z mnoha šancí ani jednu neproměnili a gólovou ztrátu nedohnali. Ve 48. minutě po Kušejově přihrávce Ladra vystřelil nedůrazně. V příští minutě Stránského přihrávku Kušejovi před branku hradecký obránce ukopnul na roh. Kolem 50. minuty hradecká defenzíva přežila sérii boleslavských rohových kopů. Jestliže v prvním poločase byl poměr rohů vyrovnaný 1:1, tak ve druhém poločase vyzněla statistika těchto standardních situací výrazně 1:10 v boleslavský prospěch, bohužel bez efektu.
V 56. minutě Trusovo tvrdé zakončení téměř z nulového úhlu Mikulec u bližší tyče vyrazil a před dotírajícími hradeckými útočníky definitivně odvrátil Suchý. V 57. minutě v závěru brejkové situace se Kušej marně pokoušel prokličkovat do zakončení. V 62. minutě Ladra trestným kopem ze třiceti metrů soupeřovu branku přestřelil. V 65. minutě Suchomelovu dělovku z hranice vápna Reichl vyrazil na roh. V 74. minutě Ladrův přesně mířený trestný kop přes hráčskou zeď k pravé tyči Reichl vyrazil a Kušej z rohu malého vápna překopnul odkrytou hradeckou branku. Zkraje závěrečné desetiminutovky hradecká defenzíva se štěstím přežila několik soupeřových střeleckých pokusů, Ladra nastřelil obránce a Karafiátovu bombu Reichl vyrazil. V 87. minutě Jawovu ránu z úhlu Reichl vyrazil na roh, po jehož rozehrání Suchomelovu hlavičku hradecký gólman vytlačil na další roh. V 89. minutě po Karafiátově autovém vhazování Suchomel neuspěl střelou z hranice vápna.

„Po neuznání našeho gólu dva rychlé hradecké direkty mužstvo zaskočily. Ve druhém poločase velká snaha vrátit se do utkání byla marná, i když šance jsme měli," shrnul prohru boleslavský trenér Pavel Hoftych, jenž předpokládá, že navzdory nepostoupení do finále mladoboleslavští fotbalisté pokračovat v tréninkové činnosti do konce května.
„Vstoupili jsme do utkání velmi dobře, nedali šanci Vašulínem, přežili soupeřův gól po zásahu VARu a potom rozhodli utkání dvěma góly, těšíme se na finálové duely s Libercem," prohlásil spokojený hradecký kouč Stanislav Hejkal.

Sestava FK Mladá Boleslav: Mikulec - Donát, Suchý, Šimek - Stránský (66. Vaníček), Karafiát, Matějovský (73. Jawo), Fulnek (46. Suchomel) - Mareček - Mašek (46. Kušej), Kaulfus (34. Ladra). Připravení ještě byli hráči Tomič, Žitný, Dancák a brankář Šerák. Z různých zdravotních důvodů mimo hru byli Kubista, Škoda, Skalák, Ekpai, Látal a brankář Šeda.

Sestava FC Hradec Králové: Reichl - Klíma, Čech, Leibl - Gabriel (86. Baloun), Kodeš, Dvořák (14. Kubala), Novotný (86. Ryneš) - Trusa (86. Hlaváč) - Koubek (70. Rada), Vašulín. Připravení ještě byli brankáři Bajza a Vízek. Chyběli disciplinárně potrestaní Smrž a Kučera, z různých zdravotní důvodů Čihák, Pudhorocký, Ševčík.

Góly: 26. Koubek, 28. Vašulín

ŽK: Mašek, Matějovský, Mareček, Vaníček, Karafiát, Kušej, Hoftych (trenér) - Klíma, Trusa

Rozhodčí: Kvítek - Hrabovský, Šafránková

Diváků: 1100

Fanshop banner Fanshop banner