Makám, abych hrál na top úrovni a střílel góly, tvrdí Ekpai
Klub

Makám, abych hrál na top úrovni a střílel góly, tvrdí Ekpai

Redakce

Nigerijský útočník Ubong Mosese Ekpai, jenž je v FK Mladá Boleslav na hostování z SK Slavia Praha, oslaví za dva týdny sedmadvacáté narozeniny. „Je rychlostním typem fotbalisty, který se umí orientovat v šestnáctce soupeře, jeho příchodem jsme znásobili naše varianty na křídlech," pochvaloval si Ekpaiův srpnový příchod mladoboleslavský trenér Pavel Hoftych.

Ubong Mosese Ekpai po fotbalových začátcích v nigerijských klubech Akwa United FC a Kano Pillars FC v červnu 2016 přestoupil do izraelského Maccabi Haifa, odkud však záhy putoval na hostování do severočeského FC Slovan Liberec. V červenci 2017 odešel do FC Fastav Zlín a na konci května 2018 jej koupila Plzeň, které patřil tři roky, ale hrál především jako hostující hráč za České Budějovice. V létě 2021 přestoupil do pražské Slavie. Na začátku letošního kalendářního roku odešel hostovat do FC Baník Ostrava, odkud se na konci června vrátil do Slavie a v srpnu přešel do Mladé Boleslavi. V české nejvyšší lize odehrál dosud celkem 95 utkání (včetně pěti v mladoboleslavském dresu) a nastřílel 13 gólů. S představiteli FK Mladá Boleslav se dohodl na hostování v trvání do 30. června 2023.
Ve Zlíně hrál v dresu s číslem 28, se kterým začínal svoji fotbalovou kariéru. V ostravském Baníku nastupoval s číslem 50 na počest loňských padesátin své maminky. Na mladoboleslavský dres si zvolil číslo 90 bez bližšího vysvětlení. „Jsem v Česku už šest let, cítím se tu příjemně a myslím si, že už jsem porozuměl, jak to tady chodí, a už znám nějaká česká slovíčka. Pro mne je vždy lehké adaptovat se v jakémkoliv klubu, protože se snažím naslouchat lidem v kabině a zjistit, jak to v týmu chodí."

Jak se vám v Mladé Boleslavi líbí a co jste o ní věděl před svým příchodem?
„Věděl jsem, že má každou sezonu ambice hrát evropský pohár a v každém utkání předvádět atraktivní fotbal. To se mi líbí a proto jsem sem chtěl jít. Před časem, když jsem byl v Liberci, jsem své manažerce řekl, že bych si jednou chtěl zahrát v Mladé Boleslavi. Protože mě to dlouho lákalo, tak když zavolal, že ta možnost je, měl jsem hned jasno. Ačkoliv jsem měl nabídky i odjinud, rozhodl jsem se pro Mladou Boleslav."

Znal jste se s někým z mladoboleslavské kabiny a jak se v ní cítíte?
„V Liberci jsem hrál s Karafiátem a ve Slavii se Škodou, kterého považuji za top hráče a střelce, jenž to má v hlavě dobře nastavený. Karafiáta mám asi nejradši ze současné kabiny, hodně mi pomohl. Také Matějovský se mnou hodně mluví, informuje mě o klubu a o tom, jak to tu chodí. Domnívám se, že jsem do týmu zapadl hodně rychle a cítím se tu dobře."

Jste spokojený se svým aktuálním zápasovým vytížením?
„Když jsem do Mladé Boleslavi přišel, nebyl jsem v dobré kondici. Snažím se hodně makat a trénovat, abych manko dohnal. Momentálně jsem s časem, který se mi na hřišti dostává, spokojený. Trenéři mně pomáhají dostat se do formy. S vlastními výkony v tuto chvíli nejsem spokojený, protože jsem zatím neskóroval, ani nepřihrál na gól. Snažím se makat a pomáhat týmu, jak nejvíce dovedu."

S kým se vám hraje dobře?
„Na hřišti si nejvíce rozumím s Karafiátem. Sice je to obránce, ale hodně spolu komunikujeme. Má skvělé dlouhé přihrávky za soupeřovu obranu. Říkám mu, ať mi to co nejvíce dává a snaží se ke mně dostat míč vícekrát za zápas."

Co říkáte na složení mladoboleslavského týmu, v němž jsou hodně zkušení a zároveň značně mladí talentovaní hráči?
„Myslím si, že ve fotbalovém týmu je důležité mít zdravý mix hráčů s několika staršími a zkušenějšími, kteří mají bohatou herní praxi, s mladými kluky, kteří toho více oběhají a mají pestřejší pohyb po hřišti. V Mladé Boleslavi je hodně mladých hráčů a mají příležitost zabojovat o své místo v sestavě. Je potřeba být jim vzorem, protože k nám vzhlíží, jakožto ke starším a zkušenějším."

Co trenér, vypadá to, že jste si sedli?
„Pana Hoftycha jsem znal ze společného působení v Liberci. Nechová se jako typický český trenér, je něco jako pan Trpišovský ve Slavii. Ví, jak pracovat s cizinci, hodně mi pomohl usadit se tu a zapadnout. Líbí se mi, jak k hráčům přistupuje. Mám rád jeho chování a to jak vystupuje. Je to skvělý trenér a je určitě jedním z hlavních důvodů, proč jsem přišel právě do Mladé Boleslavi."

Jaké máte fotbalové a osobní ambice?
„Máme před sebou ještě hodně zápasů, pokud nebudu nejlepší střelec v lize, tak bych byl rád nejlepší střelec v týmu, takhle to mám nastavené ve své hlavě. S týmem bych chtěl zabojovat o nejvyšší příčky a udělám pro to vše, co je v mých silách. Původně jsem v Česku nechtěl zůstat tak dlouho, ale to už je fotbal, jde to v něm nahoru dolů, nikdy nevíte, do jakých klubů během kariéry zavítáte. V Liberci a ve Zlíně jsem se cítil dobře, v Plzni jsem se následně zranil a byl mimo hru jeden rok. Znovu jsem se snažil vrátit, poté se dostal do Slavie. Pracoval jsem a stále na sobě pracuji, abych mohl opět hrát na top úrovni. Uvidíme, co budoucnost přinese, jestli budu dále pokračovat v české lize nebo se podívám do jiného zahraničí. Teď jsem v Mladé Boleslavi a jsem tu šťastný."

Fanshop banner