Po brankářském kiksu zůstává Boleslav nadále bez domácí výhry
Klub

Po brankářském kiksu zůstává Boleslav nadále bez domácí výhry

Redakce

Mistrovské utkání hrané uprostřed týdne, tak jako celé šesté ligové kolo, svedlo v Lokotrans Aréně proti sobě Mladou Boleslav a Hradec Králové, dva týmy, pro které je mladoboleslavský trávník domácím prostředím, neboť ve východočeské metropoli již druhý rok probíhá rekonstrukce tamního stadionu. Hradečtí ze souboje vyšli spokojenější.

První poločas začaly oba týmy obezřetně. V 5. minutě získala Boleslav první roh, o dvě minuty později druhý, oba rozehrál Matějovský a hradecká defenzíva se ubránila. Potom se Matějovský pokoušel obloučky za soupeřovu obranu vytvořit šance spoluhráčům, ale v 10. minutě Škodu nenašel a ve 12. minutě byl u míče nejdříve brankář Reichl. Ve 14. minutě Pechova dělovka proletěla vedle pravé tyče hradecké branky. Na druhé straně Kučerovu ránu zblokoval Karafiát. Ve 20. minutě Matějovský našel za hradeckou obranou Ladru, ten okamžitě přihrál před branku, ale Škoda na malém vápně na míč nedosáhl.
Ve 25. minutě Polaček včasným vyběhnutím zlikvidoval rodící se Gabrielovu šanci a ve 27. minutě boleslavská defenzíva se štěstím přežila druhý soupeřův roh. Ve 32. minutě Matějovský vybojoval na půlce míč a rozehrál atak přes Fulneka, na jehož centr byl před hradeckou brankou Mareček krátký. V té samé minutě další nebezpečná boleslavská akce vyvrcholila centrem z levé strany, který Ladra jen nepovedeně hlavou líznul. Ve 37. minutě nedosáhl Škoda na dobrý Marečkův centr.
Ve 42. minutě hradečtí rozehráli akci na pravé straně autovým vhazováním a po Kubalově kolmém prostrčení se vřítil do boleslavského vápna Vašulín a přehodil vyběhnuvšího brankáře Polačka - 0:1.
V závěru poločasu Smržovu bombu Polaček vyrazil a po rozehrání hradeckého rohu nedotáhli Boleslavští do zdárného konce slibný protiútok.

Druhý poločas zprvu patřil boleslavskému mužstvu. Dvě minuty po změně stran si Marečkův centr hradecký stoper Čech mále srazil do vlastní branky, následný roh už nebezpečný pro Reichlovu branku nebyl. V 50. minutě Suchého zpětnou přihrávku zachytil Kubala, ale pokus o technické překonání Polačka se mu nezdařil.
V 53. minutě Matějovský rozehrál trestňák z boku vápna po zemi před branku, kde byl Mareček nedovoleně podražen a sudí Nehasil bez váhání nařídil pokutový kop, který Škoda jistě proměnil ve vyrovnání - 1:1.
V 57. minutě hradecký brejk se marně snažil zmařit Polaček vyběhnutím před pokutové území, míč pořádně netrefil a Kubalovu střelu z úhlu z opuštěné branky odhlavičkoval Suchý. V následujících minutách si Boleslavští vynutili velký tlak, ovšem bez gólového efektu. Hradečtí disciplinovaně bránili a čekali na brejkové příležitosti, případně soupeřovu fatální chybu. Dočkali se čtvrt hodiny před koncem.
V 72. minutě Smržovu střelu z pětadvaceti metrů Polaček nezkrotil a míč mu z rukavic vyklouznul a zapadl k pravé tyči - 1:2. „Takové střely musím chytat. Prohru beru na sebe," kál se boleslavský gólman Martin Polaček.
Marná byla boleslavská snaha hradecký náskok podruhé dorovnat. V 76. minutě Žitného trestňák hradecká defenzíva odvrátila a Pechovu bombu Reichl vyrazil. V 80. minutě získali Hradečtí výhodu trestného kopu z necelých dvaceti metrů a Rada střelou přes zeď trefil břevno a další nebezpečí pro boleslavskou branku zažehnal sudí Nehasil, když v nastalé strkanici odpískal faul na brankáře Polačka. V 83. minutě Prekopova bomba prosvištěla těsně vedle boleslavské branky.
V přesčasových třech minutách Hradečtí promarnili trestný kop z levé strany a přišli o vyloučeného Prekopa. Boleslavští nevyužili Matějovským rozehraný trestňák, po jehož odvrácení soupeřovými obránci Suchý vysoko přestřelil Reichlovu branku.
V novém ročníku Boleslavští na domácím hřišti ještě nevyhráli a po remíze s Jabloncem a prohrách se Spartou a Hradcem jsou aktuálně jedenáctí v neúplné prvoligové tabulce.

Boleslavský kouč Pavel Hoftych neskrýval zklamání: „První poločas jsme byli aktivnější mužstvo, ovšem nechali jsme si dát lacinou branku, osobně si myslím, že z ofsajdu. Druhý poločas jsme začali aktivně a po vyrovnání z penalty jsme měli být mančaftem s větším drajvem, ale dostali gól po chybě brankáře. Prohráli jsme s Hradcem, který byl maximálně efektivní po našich chybách. Ty sice patří k fotbalu, ale my některé individuální chyby nepříjemně často opakujeme. V takových situacích tým potřebuje, aby ho brankář podržela a to se bohužel nestalo."
Hradecký trenér Miroslav Koubek uznal protivníkovu sílu v objektivním hodnocení: „Velmi cenné vítězství. Čekali jsme náročné utkání s mužstvem, které se po nevydařeném startu do ligové sezóny zvedá, a také jsme byli šedesát procent zápasu pod tlakem. Boleslav slušně presovala a nedávala nám prostor. Přiklonilo se k nám štěstí, když soupeřův brankář udělal chybu. Musím pochválit obranu za to, jak vykrývala situace v naší šestnáctce, slušně pohlídala Škodu, ale Matějovský podle mého dostal více prostoru, než bych si představoval."

Sestava FK Mladá Boleslav: Polaček - Šimek, Karafiát, Suchý - Pech (78. Krobot), Mareček (67. Žitný), Kubista (46. Donát), Fulnek (61. Ekpai) - Matějovský - Škoda, Ladra (67. Mašek).

Sestava FC Hradec Králové: Reichl - Klíma, Čech, Smrž - Kučera (90. Dvořák), Gabriel, Rada, Kodeš - Ryneš, Kubala (67. Prekop), Vašulín.

Góly: 52. Škoda (z pokutového kopu) - 42. Vašulín, 72. Smrž

ŽK: Donát - Kodeš, Ryneš, Čech

ČK: Prekop v 90. minutě

Rozhodčí: Nehasil - Kubr, Váňa

Diváků: 2031

Fanshop banner Fanshop banner