Zátěžové testy na úvod kondiční přípravy
Klub

Zátěžové testy na úvod kondiční přípravy

Redakce

V úterý 21. června podstoupili fotbalisté FK Mladá Boleslav zátěžové testování ve sportovní laboratoři Fakulty tělesné výchovy a sportu v Praze. Za dopoledne se vystřídali všichni současní hráči i brankáři. Od středy na testy naváží třítýdenní kondiční přípravou ve dvoufázovém rytmu.

Hlavní dozor nad průběhem testování měl Tomáš Pupkay zodpovídající v FK Mladá Boleslav za kondiční přípravu prvoligových fotbalistů. Při zběžném pozorování výsledků na jednotlivých stanovištích a průběžné konzultaci s odborníky FTVS si pochvaloval, že většina z mladoboleslavských fotbalistů vykazovala nadstandardní fyzickou zdatnost.
„Pro hráče jsou testy neoblíbené, pro nás však důležitým východiskem do přípravy, abychom věděli v jakém stavu jsou organismy každého jednotlivého fotbalisty a zda nemají nedostatky z hlediska aerobní vytrvalosti," poznamenal kondiční trenér Tomáš Pupkay.
Prvními testovanými byla čtveřice zkušených Marek Matějovský, Marek Suchý, Jiří Skalák a Ondřej Karafiát, a to již od osmé hodiny ranní. Po nich v průběhu celého úterního dopoledne postupně přicházeli na řadu jejich spoluhráči v dalších čtyřčlenných skupinkách.
Testování tělesné zdatnosti a speciálních schopností nezbytných pro profesionální sportování je prověrkou fyzických i psychických vlastností každého jednotlivce, neboť si při něm každý sáhne na hranici svých možností. Proto je fotbalisté podstupují připravení nejen tím, že dobře vědí, co je každý půlrok čeká, ale především individuálním udržováním kondice i v době dovolené. „Hráči měli všeobecný program v týdnu před oficiálním začátkem letní přípravy a někteří vytipovaní jednotlivci dostali programy na celé volné období mezi koncem minulé a startem do nové sezóny sestavené speciálně pro jednotlivé posty v mužstvu. Většinu hráčů jsem s pomocí GPS sledoval už tři předchozí měsíce a až se seznámím s výsledky nováčků, tak spolu s trenéry připravíme tréninky. Hráče určitě čekají intervalové běhy, které jim rozhodně vonět nebudou. Tréninkový systém v porovnání s jarním obdobím moc měnit nebudeme, jenom přidáme na objemu a intenzitě, aby naši fotbalisté v podzimní sezóně dokázali běhat v maximální rychlosti po celou dobu zápasů," popsal Tomáš Pupkay hodně obecně nejbližší dny letního přípravného období v FK Mladá Boleslav.

Fanshop banner Fanshop banner