Na jihu Čech zasloužená výhra po vynikajícím poločase
Klub

Na jihu Čech zasloužená výhra po vynikajícím poločase

Redakce

První semifinálové utkání nadstavbové skupiny FORTUNA:LIGY (o umístění 7.-10.) Boleslavští vyhráli, když v prvním poločase předvedli sebevědomý a svižný fotbal. Ve druhém poločase měli více šancí jihočeští fotbalisté, ale proměnili jenom jednu. Do semifinálové odvety, která se uskuteční v mladoboleslavské Lokotrans Aréně v sobotu 30. dubna 2022, půjdou Boleslavští s jednogólovým náskokem.

První poločas patřil mladoboleslavskému týmu. V úvodní desetiminutovce nevyšly ofenzivní pokusy Ladry a Ewertona. Potom se osmělili Budějovičtí a v 10. minutě Michal Škoda z necelých dvaceti metrů těsně minul boleslavskou branku. V přechodu mezi první a druhou čtvrthodinou nastala gólová smršť.
Ve 13. minutě po narážečce s Hlavatým vystřelil z hranice vápna Ewerton, míč sice neletěl do nebezpečného prostoru, ale jeho trajektorii za soupeřovou obranou pozměnil sprintující Douděra mimo brankářův dosah - 0:1.
V 17. minutě Boleslavští zatlačili soupeře do jeho šestnáctky, kam vysílali střídavě centry a střely, které Jihočeši zoufale odvraceli tak dlouho, až se volejem z patnácti metrů trefil k pravé tyči Douděra - 0:2.
V 19. minutě při nenápadném budějovickém útoku Čavoš překvapil boleslavského gólmana ranou z pětadvaceti metrů, která nepříjemně skočila a přestože si Šeda na míč sáhl, v cestě do branky mu nezabránil - 1:2.

Boleslavští nadále dirigovali dění na hrací ploše. Ve 24. minutě Ewerton nastřelil bránícího protihráče, od kterého se míč odrazil k Maškovi, proti jehož tvrdé střele bez přípravy se vytáhnul brankář Vorel. Ve 32. minutě po Ladrově přihrávce stříleli Douděra i Mašek do obránců. Ve 34. minutě první budějovický roh rozehrál Čolič, od bližší tyče ho odhlavičkoval Karafiát a vzápětí po Valentově centru Michal Škoda z malého vápna přestřelil boleslavskou branku. Ve 40. minutě po Maškově přihrávce Ladrova křížná střela vynesla Boleslavi jenom roh.
Ve 42. minutě předvedli Boleslavští parádní kombinaci. Po spolupráci Suchého, Karafiáta a Ewertona přistrčil Hlavatý míč rozběhnutému Ladrovi a ten z deseti metrů zamířil podle Vorla k pravé tyči - 1:3. Střelec třetího boleslavského gólu tak stylově oslavil své pětadvacáté narozeniny!

Druhý poločas začali Boleslavští aktivně. Nejprve Douděrův centr před branku k Ewertonovi neprošel a o chvíli později sprintují Ladra se proti vyběhnuvšímu brankáři Vorlovi neprosadil. V 50. minutě oblouček Michala Škody přes šířku boleslavské branky na Tolna odhlavičkoval u levé tyče Karafiát. V 52. minutě po Ewertonově přihrávce Milan Škoda uvnitř budějovického vápna nabil Ladrovi, jehož pokus zblokoval obránce k Maškovi a ten bez přípravy pálil těsně vedle jihočeské brankové konstrukce.
Od 60. minuty se chvíli hrál oboustranně neurovnaný fotbal a v příštích fázích zápasu se více zpřesnili Budějovičtí. V 68. minutě Čoličův trestňák od postranní lajny odhlavičkoval Smrž na roh, po jehož rozehrání Horou hlavičkoval nedůrazně Havel a boleslavskou branku s konečnou platností uchránil rázným odkopem Ladra. V 72. minutě Smržovu ránu z rohu šestnáctky Vorel zkrotil až druhým dotykem.
V 73. minutě pátý českobudějovický roh rozehrál Čolič a u vzdálenější tyči míč propadl k Tolnovi, který z pár kroků snadno skóroval - 2:3.
V závěrečné čtvrthodince se Budějovičtí vzepjali k tlaku, ze kterého se boleslavští hráči dostávali jen občas. V 81. minutě Pech přihrál podle pravé čáry Skalákovi, po jehož pěkném centru Milan Škoda hlavičkoval do středu branky, kde byl připravený brankář Vorel. V 88. minutě Mužík hlavičkoval nad jihočeské břevno. Budějovické útoky byly o poznání nebezpečnější. V 87. minutě Čoličův vysokým obloukem rozehraný trestný kop od krajní lajny Šeda odboxoval a vzápětí výtečně zakročil proti Havlově umístěné dělovce i následně proti osmému soupeřově rohu. V 89. minutě Hora nadýchaným obloučkem našel za boleslavskou obranou Čavoše a ten rybičkou z malého vápna hlavičkoval těsně vedle pravé tyče boleslavské brankové konstrukce.
Hlavní sudí Batík sice vyhlásil, že nastaví utkání o tři minuty, ale když uběhly, tak hra pokračovala a ve čtvrté přesčasové minutě Havlovu hlavičku směřující do pravého horního rohu Šeda zázračně vytlačil na devátý budějovický roh, ten od bližší tyče hlavou odvrátil Suchý. Načež arbitr Batík konečně písknul naposledy v tomto duelu do píšťalky.

Sestava SK Dynamo České Budějovice: Vorel - Čolič, Havel, Králik, Novák (46. Brandner) - Čavoš, Valenta (84. Hak) - van Buren, Michal Škoda (64. Hais), Penner (31. Tolno) - Mihálik (46. Hora). Připraveni ještě byli hráč Coudek a brankář Šípoš.

Sestava FK Mladá Boleslav: Šeda - Pech, Šimek, Suchý, Karafiát - Smrž - Douděra (74. Skalák), Mašek (64. Dancák), Hlavatý (46. Milan Škoda), Ewerton (90. Rolinek) - Ladra (74. Mužík). Připravení ještě byli hráč Matějovský a brankář Mikulec

Góly: 19. Čavoš, 73. Tolno - 13. a 17. Douděra, 42. Ladra

ŽK: Čolič - Milan Škoda

Diváků: 2125

Rozhodčí: Batík - Podaný, Dohnálek

Fanshop banner Fanshop banner