Kapitánovi je čtyřicet a pořád válí
Klub

Kapitánovi je čtyřicet a pořád válí

Redakce

Marek Matějovský, kapitán prvoligového týmu FK Mladá Boleslav, v pondělí 20. prosince 2021 slaví 40. narozeniny. K předpokládaným přáním od manželky Simony, s níž vychovává patnáctiletého Dominka a desetiletého Benjamina, od příbuzných, kamarádů a spoluhráčů minulých i současných se co nejsrdečněji přidávají všichni z realizačního týmu, vedení klubu, správy stadionu, obchodních partnerů a početné skupiny fanoušků mladoboleslavského fotbalu.

Marek Matějovský se narodil v Brandýse nad Labem, ale klukovská léta prožíval ve Staré Boleslavi, kde začal chodit do školy a na fotbal. Jeho prvním spoluhráčem byl starší bratr Josef a prvním trenérem táta Josef Matějovský, později v tandemu s Jaroslavem Živným u přípravky Slavoje Stará Boleslav. Ještě v žákovském věku následoval bratra do brandýského klubu. V dorostu už kopal za Mladou Boleslav, kam dojížděl do sportovní třídy. V roce 1999 podepsal svoji první profesionální smlouvu v druholigovém mladoboleslavském klubu. V březnu 2001 poprvé oblékl český reprezentační dres a v zápase Itálie U20 - Česko U20 se uvedl dvěma góly. Následkem toho jej zlákal prvoligový Jablonec, kde však dostal minimum příležitostí v mistrovských zápasech. V roce 2003 se vrátil do Mladé Boleslavi, zprvu na hostování a zanedlouho na přestup. Na konci června 2004 byl u historického postupu FK Mladá Boleslav mezi tuzemskou fotbalovou elitu. V mladoboleslavském dresu hrál pravidelně utkání české ligy, vyzkoušel si předkola Ligy mistrů i základní skupinu Poháru UEFA (předchůdce dnešní Evropské ligy), vykopal si nominaci do dospělého týmu české reprezentace a koncem roku 2007 přestup do anglického Readingu, za který nastoupil k deseti mistrovským zápasům nejkvalitnější fotbalové soutěže Premier League. Navzdory sestupu Readingu do Championship byl s českou reprezentací na EURO 2008, kde však utrpěl vážné poranění kotníku, které si po vyléčení obnovil v podzimní premiéře v druholigovém mistráku za Reading. V létě 2010 se vrátil z anglických na české trávníky. V následujících šesti letech hrál za AC Sparta Praha, s níž slavil zisk titulu i českého poháru na konci ročníku 2013-14. Do Mladé Boleslavi se vrátil na začátku září 2016 jako hostující hráč a o rok později v létě 2017 ze Sparty definitivně přestoupil. V lednu 2020 mu při turnajovém utkání na Maltě praskla achilovka na levé noze. Následná operace, obnovení zranění, druhá operace a pečlivá rekonvalescence jej vyřadily na rok ze hry. Po nejdelší zdravotní pauze v kariéře se na hřiště vrátil až v lednu 2021. A od té doby opět rozdává radost příznivcům mladoboleslavského fotbalu a trápí defenzívní řady protivníků.
Dosud odehrál 359 utkání (203 za Boleslav, 150 za Spartu a 6 za Jablonec) v tuzemské nejvyšší soutěži. K tomu ještě odkopal za Reading jedenapadesát mistrovských zápasů ve dvou nejvyšších anglických soutěžích, které jsou fotbalovými experty i fanoušky považované za nejnáročnější na světě a za dospělou českou reprezentaci nastoupil do patnácti mezistátních utkání.
Když zrovna nekope do fotbalového míče, zahraje si rád golf a stolní tenis, přečte zajímavou knížku, sleduje televizi, případně sedí u počítače. Ke splněným fotbalovým snům jistě patří zisk českého titulu se Spartou, v reprezentačním dresu účast na evropském šampionátu a prožitky z anglické Premier League. Že by mu ještě něco scházelo? Na tento dotaz reaguje tajuplným úsměvem, kterým zakrývá přání dosáhnout výrazného úspěchu v mladoboleslavském dresu. I když částečně za takový může počítat postup ze druhé do první ligy před více než sedmnácti lety...

Fanshop banner Fanshop banner