Boleslav postoupila přes Plzeň do pohárového čtvrtfinále
Klub

Boleslav postoupila přes Plzeň do pohárového čtvrtfinále

Redakce

Pro Boleslav bylo jubilejní sté utkání v českém poháru úspěšné, neboť přes vedoucí tým aktuálního ligového pořadí zaslouženě postoupila do čtvrtfinálové fáze MOL Cupu, která je na programu až v jarní sezóně příštího roku. Hrálo se v říjnově příznivých podmínkách za teploty kolem 10°C.

První poločas odehrály oba týmy obezřetně s čekáním na soupeřovy chyby. Těch se defenzívy nedopouštěly a tak se za pětačtyřicet minut zápis do střeleckých statistik nekonal. Už ve 3. minutě získala Plzeň první roh, který Sýkora rozehrál nepovedeně. V příští minutě Douděra po pravé straně proběhl přes celé hřiště a individuální akci zakončil nedůraznou a nepřesnou střelou. V 5. minutě po Matějovského přihrávce Fila střílel z ofsajdu, a tak i když míč skončil v brance, rozhodčí Petřík gól v boleslavský prospěch neuznal. V 10. minutě Hybšův nebezpečný centr do boleslavského vápna Chorý nezpracoval. Ve 14. minutě po spolupráci s Filou vystřelil Ladra nepřesně. V 19. minutě po odvrácení Juráskova trestného kopu Suchý z boku soupeřovy šestnáctky odcentroval do prostoru penalty, odkud důrazně hlavičkoval Skalák k pravé tyči, ale gólman Staněk elegantním skokem míč lapil.
Ve 27. minutě se v závěru boleslavské kombinace Skalák v soupeřově vápně neprosadil proti Pernicovi. Ve 32. minutě první boleslavský roh kopal Ewerton a plzeňská defenzíva ho snadno odvrátila. Ve 34. minutě Šeda s přehledem kryl Buchovu nedůraznou koncovku plzeňské kombinační akce. Ve 36. minutě druhý boleslavský roh rozehrál pro změnu Ladra a po Dancákově prodloužení hlavou Skalák hlavičkoval z deseti metrů vedle pravé tyče. Ve 44. minutě po Douděrově pasu Fila na hranici vápna přehrál stopera Hejdu, ale v největší šanci první půle sám před brankou vystřelil nepřesně.

Druhý poločas začal boleslavskou střeleckou příležitostí, kdy Filova přihrávka Ladru zaskočila natolik, že z necelých patnácti metrů netrefil plzeňskou branku. V 50. minutě Šeda jistě chytil Sýkorovu ránu z rohu velkého čtverce. Kolem 53. minuty Boleslav zatlačila Plzeň ke Staňkově brance, ala ani při jednom ze tří rohů ve dvou minutách se nikdo k úspěšné koncovce nedostal. V 55. minutě po spolupráci s Matějovským rozvlnil Fila boční síť za levou tyčí.
V 56. minutě západočeský bek Hybš nepovedeným odkopem nastřelil Skaláka, od kterého se míč odrazil k Filovi a po jeho přihrávce Ewerton z úhlu po zemi prostřelil plzeňského brankáře - 1:0.
Netrvalo dlouho a Boleslavští naději na postup povýšili další vydařenou akcí.
V 59. minutě Matějovský poslal po pravé straně Skaláka, který bez přípravy odcentroval před plzeňskou branku, kde si Jurásek míč zpracoval a pravačkou poslal mimo brankářův dosah - 2:0.
V 62. minutě se Boleslav ubránila druhému, a jak se později ukázalo i poslednímu, plzeňskému rohu a z protiútoku se Matějovský ještě z vlastní poloviny hřiště pokusil zaskočit soupeřova vysoko postaveného gólmana, ale odkrytou branku netrefil. V 65. minutě Janošek poslal trestný kop vysoko nad boleslavskou branku. V 69. minutě trestný kop poslal Skalák půl metru nad plzeňské břevno. V 70. minutě nepřesnou plzeňskou rozehrávku vystihl Skalák a jeho střelu Staněk vyrazil na roh, po jehož rozehrání Ladrova přihrávka proletěla neškodně brankovištěm. Škoda při svém prvním zapojení do hry po vystřídání Fily se prokličkoval do střelecké pozice, ránu mu však obránce obětavým zákrokem srazil do rohu. V 76. minutě Mosquerův centr přes šířku boleslavského vápna Chorý hlavou sklepnul Čermákovi, který z necelých deseti metrů Šedovu branku překopl.
V 77. minutě sudí Petřík ukázal Matějovskému druhou (velmi přísnou) žlutou kartu po souboji s Janoškem a tudíž jej vyloučil ze hry. Boleslavští závěrečnou čtvrthodinku odehráli v oslabení. Přesto dvougólové vedení a zasloužený postup do pohárového čtvrtfinále uhájili.
V 79. minutě Janošek trestným kopem Šedovu branku minul. Na opačné straně hřiště v 83. minutě po Preislerově centru Škoda hlavičkoval nepřesně. V 87. minutě ve finále plzeňského ataku po Řezníkově přihrávce Mosquerovi zmařili jasnou gólovou šanci Suchý ve spolupráci se Šedou.
V hodně nervózním závěru stihnul rozhodčí Petřík potrestat žlutou kartu i trenéra Jarolíma. Nastavených pět minut odehráli Boleslavští takticky velmi dobře, většinu přesčasu totiž drželi hru u rohového praporku vlevo od plzeňské branky.

Sestava FK Mladá Boleslav: Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Jurásek (90. Stránský) - Matějovský, Dancák - Ladra (72. Smrž), Skalák (81. L. Mašek), Ewerton (81. Preisler) - Fila (72. Škoda).

Sestava FC Viktoria Plzeň: Staněk - Havel (77. Řezník), Hejda, Pernica, Hybš (65. Čermák) - Bucha (77. Káčer), Janošek - Kopic (65. Mosquera), Sýkora, Sýkora, Šulc (65. Beauguel) - Chorý.

Góly: 56. Ewerton. 59. Jurásek

ŽK: Skalák, Matějovský, Suchý, Douděra, Jarolím (trenér) - Hejda, Mosquera

ČK: Matějovský (v 78. minutě)

Rozhodčí: Petřík - Kříž, Váňa

Fanshop banner Fanshop banner