Václav Kadlec se vrací na hřiště v boleslavském dresu
Klub

Václav Kadlec se vrací na hřiště v boleslavském dresu

Redakce

Devětadvacetiletý ofenzivní fotbalista Václav Kadlec, který naposledy hrál za pražskou Spartu, než ze zdravotních důvodů přerušil před osmnácti měsíci svoji profesionální kariéru, podepsal novou roční smlouvu v FK Mladá Boleslav.

Od vánočních svátků 2019 zvažoval konec kariéry a v únoru následujícího roku tak učinil veřejným prohlášením. „V tu chvíli mě vůbec nenapadlo, že bych ještě někdy hrál fotbal. Užíval jsem si rodinný život a přemýšlet, co budu dělat dál," zavzpomínal Václav Kadlec na vloni způsobený mediální rozruch. Štěpán Kacafírek mu nabídl, aby si v Červených Janovicích chodil zakopat na úrovní třetí třídy kutnohorského okresu jen zápasy bez tréninkové zátěže spolu s Tomášem Řepkou, Romanem Bednářem a Martinem Jiránkem. „Řekl jsem si, proč ne, a postupem času zjistil, že opakovaně operovaná noha drží."
Postupně si přidával fyzickou zátěž, absolvoval vyšetření na rezonanci a když mu ošetřující lékař sdělil, že koleno už zůstane špatné, ale aktuálně se jeho stav nezhoršuje, rozhodl se pro další krok. „S panem Paskou jsme zvažovali, kde bych se měl pokusit o restart fotbalové kariéry a navrhnul jsem Mladou Boleslav z několik důvodů, mezi kterými byla krátká dojezdová vzdálenost z kraje Prahy, kde bydlím, znalost hráčů mladoboleslavského kádru, ať už ze Sparty, nebo reprezentace, a také trenérská osobnost pana Jarolíma, se kterým jsem se potkal v reprezentaci."
Začal trénovat s mladoboleslavským béčkem. „První týden byl tvrdý, ale potom už to bylo dobrý," přiznal Václav Kadlec. Na začátku září v době reprezentační přestávky se připojil k prvoligovému kádru. Zátěž čtrnácti dnů trénování s jedním dnem volna operované koleno vydrželo. „To mě utvrdilo v tom, že to můžu zkusit. Dříve koleno oteklo jako baňka už po jednom tréninku."
Šestitýdenní mladoboleslavský test vyvrcholil jednáním o smlouvě. „Vzhledem k tomu, že se Vaškův zdravotní stav výrazně zlepšil, rozhodli jsme se návrat zkusit. Podpis smlouvy je další krok v celém procesu," prohlásil Pavel Paska ze společnosti ISM zastupující Kadlecovy zájmy.
Těsně před uzavřením letošního letního přestupového okna se Václav Kadlec dohodl s vedením FK Mladá Boleslav na roční profesionální smlouvě s platností do 30. června 2022. „Po podpisu profesionální smlouvy v Mladé Boleslavi nemám v hlavě ambice, že bych se chtěl dostat do zahraničí. Jsem rád, že koleno drží, a když bych vyběhl do ligového zápasu, byl bych v tu chvíli nejšťastnějším hráčem na hřišti. Zahrát si ještě ligu, to bych opravdu chtěl. Když jsem se dostal do kádru áčka, bylo by blbý tak nepřemýšlet. Přeji si být především zdravý, fotbal mě stále baví, a možná víc než dříve, protože možnosti hrát ho si nyní vážím," dodal Václav Kadlec s neskrývanou naději v restart profesionální kariéry.

Pražský rodák Václav Kadlec s fotbalem začal ve vršovickém Ďolíčku, odkud ve svých patnácti letech odjel na testy do fotbalové akademie anglického Liverpool FC. Vzápětí v létě 2008 přestoupil z Bohemians Praha 1905 do AC Sparta Praha za deset milionů korun českých, což byla rekordní částka zaplacená za takto mladého hráče v českém fotbale. V roce 2010 získal ocenění v české anketě Fotbalista roku v kategorii Talent roku. Následující roky však pro něho byly bolestivé. Marodil s frakturou čelní kosti, záněty šlach, natrženým stehenním svalem, absolvoval operace kotníku i obou kolen, načež v únoru 2020 v necelých osmadvaceti letech vyhlásil ukončení profesionální kariéry.
Václav Kadlec kopal za AC Sparta Praha (2008-13, jaro 2015 a 2016-20), s níž byl dvakrát mistr české ligy v ročnících 2009-10 a 2013-14, německý Eintracht Frankfurt (2013-14 a podzim 2015) a dánský FC Midtjylland (jaro 2016). Reprezentoval Česko celkem v třiašedesáti zápasech: U16 (2 starty/1 gól), U17 (26/18), U18 (2/0), U19 3/1), U21 (14/7), dospělé áčko (16/4). V roce 2011 byl členem týmu, který získal bronzové medaile na ME U21.

Fanshop banner Fanshop banner