Příprava skončila vítěznou generálkou, příští duel už bude o body
Klub

Příprava skončila vítěznou generálkou, příští duel už bude o body

Redakce

V posledním přípravném utkání, čili v generálním testu před startem nové prvoligové sezóny, se Boleslavští střetli s žižkovskou Viktorií, čtvrtým týmem uplynulého ročníku Fortuna národní ligy. V domácí Lokotrans Aréně zaslouženě vyhráli.

Pro Boleslav to byla sedmá a pro Žižkov šestá příprava v letošním létě. Žižkovští postupně prohráli s prvoligovým Libercem 0:5, vyhráli nad druholigovým Táborskem 2:0, podlehli druholigové Chrudimi 1:3 a prvoligovým Pardubicím 1:3 a přemohli třetiligové Přepeře 3:2. O sedm nastřílených gólů se podělilo šest hráčů (2 - Bazal, 1 - Batioja, Březina, Řezáč, Štěpánek, Žežulka), pouze jeden z nich se prosadil až v závěru utkání.

První poločas začal v hustém dešti. Žižkovští byli častěji u Šedovy branky, než Boleslavští u Švengrovy. V 5. minutě jediný žižkovský roh v prvním dějství od bližší tyče odhlavičkoval Suchý. Déšť i žižkovská aktivita však trvaly jen pár minut. Boleslavští brzo převzali iniciativu zásluhou jistější kombinací a soupeři povolili jen střely z dálky. V 9. minutě první boleslavskou nebezpečnější akci po Skalákově centru neúspěšně zakončil Fila.
Ve 12. minutě Ladra perfektním kopem přenesl hru z levé na pravou stranu hřiště a Douděrův přízemní centr zdařile zakončil Fila - 1:0.
Teprve ve 20. minutě získali Boleslavští první roh, rozehrál ho Ladra, ale Žižkovští ubránili a vyrazili do brejku, který Douděra zarazil úspěšným skluzem. Ve 22. minutě Fila v žižkovském vápně přihrál Ladrovi, kterému střelecký pokus obránci zblokovali a následně jej faulovali.
Ve 23. minutě pokutový kop proměnil Skalák důraznou ranou do protipohybu gólmana Švengra - 2:0.
Ve 30. minutě žižkovský Bazal vystřelil z dvaceti metrů kousek mimo levý horní růžek boleslavské branky. V příští minutě na opačné straně hřiště po Preislerově centru Douděra volejem minul žižkovskou branku. Ve 34. minutě žižkovský Sixta pálil ze třiceti metrů nepřesně. Ve 42. minutě druhý boleslavský roh Žižkov snadno ubránil. Poločas se dohrával opět v dešti a těsně před pauzou Boleslavští stihli své vedení zvýraznit.
Ve 45. minutě Suchý založil boleslavskou akci kolmou přihrávkou středem přes Matějovského a Dancáka, na hranici šestnáctky si míč zpracoval Fila a elegantně podle vybíhajícího Švengra zvýšil na 3:0.

Druhý poločas se dohrál bez deště a na góly remízově. Žižkovští podobně jako na začátku utkání pár úvodních minut druhého poločasu sršeli aktivitou. Napomohl jim k tomu Douděra ve 48. minutě školáckou ztrátou míče na vlastní polovině hřiště, žižkovský atak hluboko v boleslavské šestnáctce zastavil Karafiát rázným odkopem a po následném autovém vhazování Petrlákův střelecký pokus z hranice vápna jen o půl metru minul Šedovu branku u pravé tyče. V 50. minutě Zeman o pár centimetrů nedosáhl na malém vápně na centr z pravé strany. V 54. minutě na krátko rozehraný žižkovský trestný kop Skopec zakončil střelou, kterou Ladra zablokoval. V 56. minutě Petrlák bez přípravy z dvaceti metrů přestřelil boleslavskou branku.
Boleslavští sice do druhého poločasu vstoupili bez změny v sestavě, ale po deseti minutách byl nuceně střídaný Matějovský, kterého soupeř bolestivě nakopl pod koleno.
V 58. minutě Skalákův trestný kop z levé strany skončil v rukavicích brankáře Soukupa, ovšem po jeho rozehrání a boleslavském důsledném atakování protihráčů žižkovská defenzíva ztratila kontrolu nad míčem, který v soupeřově vápně získal Dancák a po zemi prostřelil brankáře Soukupa - 4:0.
V 60. minutě boleslavská kombinace na jeden dotyk vyvrcholil Ewertonovou střelou, kterou obránci srazili ke Skalákovi a ten sice prostřelil gólmana, ale z postavení mimo hru, což sudí odmávali i odpískali a gól neuznali. V 62. minutě kopal Ladra dva rohy za sebou bez úspěchu. V 66. minutě pátý boleslavský roh rozehrál pro změnu Preisler a nedůrazné Karafiátovo zakončení u bližší tyče gólman chytil. V 71. minutě boleslavská akce zleva vyvrcholila Skalákovým přiťuknutím Píchalovi, jenž křížnou přízemní ranou těsně minul branku. V 81. minutě nevyužil Žižkov svůj druhý roh v tomto zápase.
V 84. minutě z levé strany odcentroval Muleme a z malého vápna se prosadil Batioja přes Plechatého, čímž zmírnil žižkovskou prohru - 4:1.
Poslední gólovou šanci utkání měl v 88. minutě boleslavský Lukáš Mašek, který sám před brankou z deseti metrů místo technicky přesného zakončení zvolil silové řešení a razantní střelou cíl výrazně minul.

Boleslavští ambiciózního druholigového protivníka přehráli a přestříleli. Příští týden budou trénovat v domácím prostředí a v neděli 25. července od 16 hodin hrají první mistrovské utkání o ligové body v Doosan Aréně proti FC Viktoria Plzeň. Na domácím hřišti v Lokotrans Aréně se představí v sobotu 31. července od 16 hodin proti FK Jablonec.

Sestava FK Mladá Boleslav: Šeda - Douděra (59. Píchal), Suchý, Karafiát (81. Plechatý), Preisler - Matějovský (56. Smrž), Dancák (81. Dominik Mašek) - Skalák (81. Jurásek), Ladra (72. Lukáš Mašek), Ewerton (81. Hönig) - Fila (72. Stránský).

Sestava FK Viktoria Žižkov: Švengr (46. Soukup) - Řezáč, Březina, Jakab, Muleme - Súkenník (72. Štěpánek), Sixta (46. Skopec) - Bazal (72. Žežulka), Richter (27. Zeman), Nabiyev (46. Petrlák) - Batioja.

Góly: 12. a 45. Fila, 23. Skalák (z pokutového kopu), 58. Dancák - 84. Batioja

ŽK: Muleme

Rozhodčí: Tomáš Klíma - Šimáček, Leška

Fanshop banner Fanshop banner