Talentovaný útočník Daniel Fila přestoupil z Brna do Boleslavi
Klub

Talentovaný útočník Daniel Fila přestoupil z Brna do Boleslavi

Redakce

Zanedlouho teprve devatenáctiletý a 190 centimetrů vysoký forvard Daniel Fila je považovaný za jednoho z nejtalentovanějších tuzemských fotbalistů. Od letošního léta je hráčem FK Mladá Boleslav, s jehož vedením po přestupu z Brna podepsal čtyřletou smlouvu.

„Jsem rád, že on sám, jeho rodina i agent se rozhodli pro nás. Protože v jeho ročníku patří k nejtalentovanějším v České republice, budeme mít velkou zodpovědnost, abychom jej v jeho kariéře posunuli," prohlásil mladoboleslavský kouč Karel Jarolím, jehož osobní kredit byl důležitým faktorem ve Filově rozhodnutí opustit Brno a přejít do Mladé Boleslavi.
„Přestup do týmu vedený zkušeným trenérem Karlem Jarolímem vnímám jako velký krok v kariéře. Když mně řekl, jak se mnou počítá, tak to bylo pro můj přestup rozhodující. V Brně už jsem neměl potenciál se fotbalově rozvíjet a využití příležitosti, která se naskytla, je to nejlepší, co jsem mohl udělat. Měl jsem nabídky ze Sparty i Slavie, ale od jejich trenérů jsem takový zájem necítil, jako od pana Jarolíma, proto jsem zvolil Mladou Boleslav, osobní zájem jejího trenéra byl pro mě důležitý," řekl Daniel Fila, který navíc předpokládá, že v Mladé Boleslavi bude mnohem více herně vytížený, než by tomu bylo ve Spartě či Slavii. „Tam bych nejspíše příští půlrok nebo i rok nehrál. Boleslav považuji za ambiciózní klub, a i když tady jsou zkušení hráči, tak vidím šanci se do sestavy dostat a hrát například vedle zkušených Milana Škody a Murise Mešanovice." Trenér Karel Jarolím motivaci mladého útočníka podporuje: „Pro Dana každý trénink a každá minuta strávená se zkušenými hráči na hřišti bude veliká škola."
Daniel Fila dosud v Mladé Boleslavi zasáhl do třech ze čtyř přípravných zápasů, když druhý v pořadí vynechal kvůli drobnému poranění, a potvrdil očekávání. „Je typem průbojného útočníka s dobrým zakončením hlavně levou nohou a je schopen se dostat do koncovky i hlavou. Očekáváme od něho, že bude pro soupeřovy branky nebezpečný," shrnul Filovy předpoklady Karel Jarolím.
S novým prostředím se Daniel Fila sžil snadněji a rychleji, než předpokládal: „Osm let jsem byl v Brně a tak jsem se trochu bál změny prostředí, ale jsem mile překvapený, jaká je v boleslavské kabině pohoda a jak se ke mně kluci chovají. Co jsem kolem sebe slyšel, tak ambice jsou nejvyšší, to znamená být v nejlepší ligové šestce a pokusit se dokonce o Evropu. Doufám, že se nám to podaří."

Hráčův agent Martin Hrdlička i prezident mladoboleslavského klubu Josef Dufek se shodli, že v Mladé Boleslavi talent mladého útočníka rozkvete. „Přestup Daniela do Mladé Boleslavi je správný mezikrok v jeho fotbalové kariéře. Pod vedením zkušeného trenéra Karla Jarolíma věřím v jeho další fotbalový růst," prohlásil agent Martin Hrdlička.
„Daniel Fila je jedním z nejtalentovanějších mladých hráčů v Česku. O jeho příchod do Mladé Boleslavi jsme hodně stáli. Zájem o jeho služby byl z českých velkých klubu extrémní a nabídky na Daniela byly i ze zahraničí. Věřím, že jeho potenciál se pod vedením Karla Jarolíma a našich zkušených hráčů projeví," přeje sobě i mladému fotbalistovi prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek.

Daniel Fila před koncem letošního srpna oslaví devatenáctiny. S fotbalem začal ve svých sedmi letech v TJ Sokol Otnice, pokračoval v žákovském družstvu SK Újezd u Brna a záhy již oblékal dres FC Zbrojovka Brno. V roce 2017 hrál za SK Líšeň, odkud se však vrátil do brněnské Zbrojovky, aby se zařadil do kádru dospělého áčka. Za FC Zbrojovka Brno nastoupil do jedenadvaceti prvoligových utkání, v nichž jednou skóroval a u třech dalších gólů asistoval, a do jednoho duelu českého poháru. V roce 2019 si připsal dva starty za reprezentační družstvo Česko U18. Na počátku července 2021 přestup z FC Zbrojovka Brno do FK Mladá Boleslav stvrdil podpisem nové smlouvy v mladoboleslavském klubu s platností do 30. června 2025.

Fanshop banner Fanshop banner