Marek Matějovský prodloužil smlouvu
Klub

Marek Matějovský prodloužil smlouvu

Redakce

Devětatřicetiletý středopolař a člen Klubu legend Marek Matějovský naplno trénuje s mužstvem od počátku letní přípravy a v jejím průběhu podepsal prodloužení dosavadního profesionálního kontraktu v FK Mladá Boleslav o rok, to konkrétně znamená do 30. června 2022.

„Všichni v klubu jsme rádi, že se Marek Matějovský dal zdravotně dohromady, což potvrdil i svým nesporným podílem na boleslavské záchraně v první lize v letošní jarní sezóně, a bude nejméně následující rok pokračovat v aktivní kariéře. Věřím, že i fanoušci mladoboleslavského fotbalu jsou spokojení s Matějovského rolí v současném mužstvu," prohlásil prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek.
Marek Matějovský potvrdil, že po skončení předchozí sezóny své případné pokračování v roli aktivního fotbalisty konzultoval s trenérem Karlem Jarolímem i prezidentem klubu Josefem Dufkem. „Jejich zájem mě potěšil a bylo na mě, zda budu pokračovat, pokud to zdraví umožní. Mám za sebou nejdelší prodlevu kariéry kvůli zranění a návrat na hřiště mě stál spoustu úsilí, a když budu upřímný, tak přiznávám, že jsem nečekal, že návrat dopadne tak zdařile, jak to dopadl," uvedl Marek Matějovský, který neopomene zdůraznit, jak jsou pro jeho působení v mladoboleslavském prvoligovém mužstvu důležité podpora rodiny a zdravotní stav. Ovšem v neposlední řadě i sportovní ambice týmu. „Nerad bych nadcházející sezónu, která může být mou poslední, opakoval tu minulou charakterizovanou úporným bojem o záchranu v první lize. Proto jednoznačně vítám změny v kádru, mám z nich dobrý pocit a věřím, že budeme lepší než minulý ročník. Do toho nejbližšího vstupuji s optimismem."

Marek Matějovský má aktuálně na svém kontě 343 startů v tuzemské lize s 15 nastřílenými góly a 52 oficiálně evidovanými asistencemi. V pondělí 27. května 2019 byl slavnostně uvedený do prestižní společnosti legend českého fotbalu. Členy Klubu legend jsou hráči a trenéři, kteří odehráli či odtrénovali v nejvyšší české lize nejméně tři sta zápasů. Aktuálně má Klub legend dvaačtyřicet fotbalistů a sedm trenérů.
Marek Matějovský s fotbalem začal v žákovských družstvech Slavoj Stará Boleslav a Alfa Brandýs nad Labem, ovšem už ve svých dvanácti letech přestoupil do FK Mladá Boleslav a v dorosteneckém věku nastupoval za boleslavské dospělé áčko ve druhé lize. Na jaře 2001 přestoupil do prvoligového FK Baumit Jablonec, který mu však dal příležitost pouze v šesti zápasech. Na počátku roku 2003 se vrátil do Mladé Boleslavi a o rok později byl u historického postupu do první ligy. V lednu 2008 přestoupil za 1,42 milionu euro do anglického Reading FC, s nímž si zahrál Premier League a Championship, dvě nejnáročnější fotbalové soutěže na světě.
V nejprestižnější fotbalové soutěži naší planety anglické Premier League nastoupil v roce 2008 ke čtrnácti zápasům a dal jeden gól na Anfield Road liverpoolskému brankáři Pepe Reinovi. Po sestupu Readingu FC z Premire League do EFL Championship si v druhé nejvyšší anglické lize připsal v letech 2008-10 sedmatřicet startů s jednou trefou do branky Birmingham City.
V létě 2010 se vrátil do Česka, když ho AC Sparta Praha z Readingu vykoupila zhruba za jeden milion euro. Od září 2016 je zase hráčem FK Mladá Boleslav, zprvu jako hostující z pražské Sparty a po skončení smlouvy v červnu 2017 jako kmenový fotbalista.
Marek Matějovský dosud v české nejvyšší lize nastoupil do 343 zápasů (za Jablonec 6, za Spartu 150 a za Boleslav 187), v nichž dal patnáct gólů, za českou reprezentaci při patnácti startech dal jeden gól v mnichovské Allianz Aréně v kvalifikaci ME 2008 proti Německu. Je držitelem titulu českého mistra i trofeje národního poháru se Spartou v ročníku 2013-14.

Fanshop banner Fanshop banner