Zkušený stoper Marek Suchý v boleslavském dresu
Klub

Zkušený stoper Marek Suchý v boleslavském dresu

Redakce

Necelý měsíc před startem nového ligového ročníku 2021-22 se vedení FK Mladá Boleslav dohodlo s třiatřicetiletým Markem Suchým na dvouleté spolupráci. Mladoboleslavská defenzíva tak získala herně i charakterově vyzrálou osobnost s mnoha zkušenostmi z domácího i zahraničního fotbalu.

„Jsem velmi rád za další velkou osobnost v Mladé Boleslavi. Marek Suchý je zárukou velkého profesionála, který se vrací do české ligy po velmi úspěšných zahraničních angažmá. Jsem si jistý, že výraznou měrou pomůže týmu na hřišti i v kabině," spokojeně komentoval aktuální posílení prvoligového mužstva prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek.
„Marek Suchý se společně s rodinou chtěl po více než deseti letech v zahraničí vrátit do Česka a jsem velmi rád, že jsme mu toto přání pomohli naplnit," uvedl Viktor Kolář ze sportovní agentury Sport Invest zastupující hráčovy zájmy a dodal: „Přichází v pozici zkušeného hráče, který vedle fotbalových kvalit nabízí také vysokou morálku a vůdcovské schopnosti. Je prověřen starty v kvalitních ligových soutěžích, evropských pohárech i reprezentačních akcích, zároveň má však obrovskou chuť do fotbalu a motivaci stát se opět základním kamenem týmu. V Mladé Boleslavi se opět potká s trenérem Karlem Jarolímem, což hrálo v jeho rozhodování důležitou roli. Navíc Mladá Boleslav po poslední sezóně přebudovává kádr, který bude mít jednoznačně ambici vrátit klub do české špičky."
Fotbalové ambice osobní i klubové potvrdil Marek Suchý, jenž po jednom z tréninků v novém prostředí prohlásil: „Jsem rád kvůli sobě i rodině, že se vracím do české ligy po dlouhých fotbalových letech v zahraničí a budu se snažit naplnit očekávání Mladé Boleslavi. Věřím, že spolupráce s trenérem Jarolímem bude fungovat. Pro příští ligový ročník budeme mít tým opravdu silný a už nyní je vidět, že se skládá dobrá parta."

Marek Suchý je pražský rodák, v hlavním českém městě se narodil v březnu 1988 a fotbalově vyrostl ve Slavii, ze které se vydal na zkušenou do ciziny ve svých necelých dvaadvaceti letech. Nejprve hrál tři roky za ruský FK Spartak Moskva (2010-13), potom dalších pět a půl roku ve švýcarském FC Basilej (2014-19), odkud po skončení smlouvy v létě 2019 přešel do německého FC Augsburg. Po dvou soutěžních ročnících v bundesligovém klubu se jako volný hráč vrátil do Česka a podepsal dvouletý kontrakt s FK Mladá Boleslav s platností do 30. června 2023.
Ve čtyřech různých ligách odehrál převážně na stoperském postu celkem 363 utkání se sedmnácti vstřelenými góly. V české lize si výhradně ve slávistickém dresu připsal 109 mistrovských utkání s jedním vstřeleným gólem. Získal dva české tituly s SK Slavia Praha a čtyři švýcarské tituly s FC Basilej.
Bohaté mezinárodní zkušenosti nasbíral i v reprezentačním dresu, který oblékal už jako mladší dorostenec. Postupně hrál za Česko U16 osmkrát, U17 šestnáctkrát, U19 osmkrát, U20 desetkrát, U21 třiadvacetkrát a za dospělé áčko čtyřiačtyřicetkrát. V roce 2007 se podílel na zisku stříbrné medaile na světovém šampionátu U20 v Kanadě, kde byl komisí FIFA nominovaný jak jediný z českých fotbalistů do týmu hvězd. V roce 2011 se s reprezentačním družstvem U21 zúčastnil evropského šampionátu v Dánsku. V letech 2012 a 2016 byl opakovaně nominovaný na dospělé EURO, ale tehdejší trenéři českých výběrů (Michal Bílek 2012 a Pavel Vrba 2016) jej nepustili na hřiště ani na jednu minutu...

Fanshop banner Fanshop banner