První zápas pod trenérem Jarolímem v sobotu v Opavě
Klub

První zápas pod trenérem Jarolímem v sobotu v Opavě

Redakce

Utkáním 11. kola české FORTUNA:LIGY Slezský FC Opava - FK Mladá Boleslav, které se hraje v sobotu 12. prosince 2020 od 14 hodin na opavském Městském stadionu, vstupují Boleslavští do šesté stovky prvoligových duelů v historické bilanci a především do přímého souboje o záchranu prvoligové příslušnosti v aktuálním ročníku, a to premiérově pod novým trenérem Karlem Jarolímem.

Boleslav i Opava jsou na tom v ligové tabulce podobně mizerně. Poslední Opava získala dosud jen pět bodů za jednu výhru (doma nad Teplicemi 2:1) a dvě remízy (doma s Českými Budějovicemi 0:0 a venku v Příbrami 1:1). Na svém hřišti prohrála dvě prestižní derby shodně 1:2, v srpnu s Karvinou a před týdnem s ostravským Baníkem, navíc v listopadu inkasovala debakl od pražské Slavie 0:6. Boleslav je čtvrtá od konce s osmi body za dvě výhry (doma nad Jabloncem 2:0 a nad Pardubicemi 4:1) a dvě remízy (v Karviné 0:0 a doma s Českými Budějovicemi 2:2). Venku z pěti pokusů bodovala pouze v Karviné a má spolu s Opavou nejhorší ligovou bilanci ze soupeřových hřišť.

Mladá Boleslav s Opavou hrála o prvoligové body dosud pouze šestkrát a výhradně v podzimních sezónách. Na podzim 2004 s ní prohrála a remizovala ve dvou zápasech prvoligového ročníku 2004-05. Po čtrnácti letech v srpnu 2018 vyhrála doma nečekaně vysoko přičiněním Komlichenkova hattricku a v závěru podzimní sezóny 2018 v Opavě těsně prohrála. V následujícím ročníku v poslední červencové neděli roku 2019 doma Opavu opět přehrála výrazně a v listopadu na hřišti slezského protivníka těsně prohrála.
Bilance dosavadních šesti vzájemných ligových duelů se zdá být vyrovnaná, neboť Boleslav vyhrála dvakrát, Opava vyhrála třikrát a jednou se dohrálo nerozhodně, ovšem souhrnné skóre 13:8 vyznívá mnohem lépe pro Boleslav.

Vzájemné duely Mladé Boleslavi s Opavou

Podzim 2004 Opava - Mladá Boleslav 2:1 (Metelka, Erivelto - Marek Jarolím)
Podzim 2004 Mladá Boleslav - Opava 1:1 (Roman Bednář - Batista)
Podzim 2018 Mladá Boleslav - Opava 6:1 (Komlichenko 3, Takács 2, Ladra - Helebrand)
Podzim 2018 Opava - Mladá Boleslav 2:1 (Smola, Kuzmanovič - Komlichenko)
Podzim 2019 Mladá Boleslav - Opava 4:1 (Mešanovic, Bucha, Budínský, Takács - Dedič)
Podzim 2019 Opava - Mladá Boleslav 1:0 (Mondek)

Boleslav v Opavě dosud nezískala ani jeden bod, neboť v předchozích třech ligových zápasech pokaždé odjela shodně poražená o jeden gól, dvakrát 1:2 a naposledy 0:1. Poslední vzájemný duel rozhodl Mondek úspěšnou hlavičkou již v 10. minutě. Boleslavští v dalších osmdesáti minutách marně usilovali o změnu nepříznivého skóre. Pět minut před přestávkou Komlichenko pokutovým kopem nastřelil tyč a po změně stran gólové šance nedali střílející Mešanovič, Budínský, Fulnek, Bucha, Ladra a hlavičkující Komlichenko.

V letošním kalendářním roce se Boleslav s Opavou ještě nestřetly, neboť obě utkání přechozího ligového ročníku 2019-20 se odehrála v podzimní sezóně - v neděli 28. července 2019 v Boleslavi a v sobotu 23. listopadu 2019 v Opavě.

V dubnu 2017 v semifinále českého poháru tehdy druholigová Opava překvapivě Boleslav vyřadila. Pohárový duel hraný na mladoboleslavském trávníku FK Mladá Boleslav - Slezský FC Opava 0:2 rozhodli Helebrand a Jurečka góly v prvním poločase.

Boleslav i Opava postrádají kanonýrskou osobnost. V podzimních deseti sehraných prvoligových zápasech se o jedenáct boleslavských gólů podělilo sedm střelců. Dvakrát skórovali Dominik Mašek, Michal Škoda, Alexei Tataev, Ondřej Zahustel a jednou Lukáš Budínský, Václav Drchal, Marco Túlio. Na osmi opavských gólech se podílelo šest hráčů, dvakrát se trefili Karol Mondek, jenž před rokem rozhodl poslední vzájemný duel Opavy s Boleslaví, a Jan Žídek, po jednom gólu dali Matěj Helešic, Lukáš Holík, René Dedič a Bartosz Pikul.

Kompletní program 11. kola FORTUNA:LIGY ročníku 2020-21

pátek 11. prosince od 18 hodin FC Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905
sobota 12. prosince od 14 hodin SFC Opava - FK Mladá Boleslav
sobota 12. prosince od 14 hodin 1. FK Příbram - FC Fastav Zlín
sobota 12. prosince od 14 hodin SK Dynamo České Budějovice - MFK Karviná
sobota 12. prosince od 16 hodin FK Teplice - SK Sigma Olomouc
sobota 12. prosince od 16 hodin (Ďolíček ve Vršovicích) FK Pardubice - FC Zbrojovka Brno
sobota 12. prosince od 18,30 hodin FK Jablonec - FC Viktoria Plzeň
neděle 13. prosince od 16 hodin 1. FC Slovácko - AC Sparta Praha
neděle 13. prosince od 18,30 hodin SK Slavia Praha - FC Slovan Liberec

V aktuálním ročníku české pohárové soutěže MOL Cup 2020-21 má Mladá Boleslav jistou účast v jarním osmifinále, kam postoupila přes třetiligovou Hostouň výhrou 1:0 a přes druholigovou Chrudim po remíze 1:1 na penalty 7:6.
Opava v tomto ročníku ještě pohárový zápas nehrála, neboť druhým kolem prošla přes Kroměříž kontumační výhrou a ve třetím kole se pro odložený duel na hřišti FC Slavia Karlovy Vary náhradní termín dosud nenašel.

Fanshop banner Fanshop banner