Ondřej Zahustel se vrací po necelých pěti letech
Klub

Ondřej Zahustel se vrací po necelých pěti letech

Redakce

Letos v červnu mu bylo devětadvacet let. Do prvoligového týmu FK Mladá Boleslav byl zařazený pár dnů po svých osmnáctinách v létě 2009 a od ledna 2016 patří AC Sparta Praha. Od letošního léta opět hraje fotbal v mladoboleslavském dresu.

Ondřej Zahustel má na svém osobním kontě celkem 164 startů a 26 gólů v nejvyšší tuzemské lize. Z toho za FK Mladá Boleslav 91 utkání a 19 gólů, za AC Sparta Praha 67 utkání a 6 gólů a za 1. FC Slovácko 6 utkání a 1 gól. V českém reprezentačním dresu si připsal pět zápasů - jeden za U19, jeden s dvěma vstřelenými góly za U21 a tři s jedním skórováním za dospělé áčko.
Do Mladé Boleslavi se vrací po čtyřech a půl letech. Čtyři roky hrál za pražskou Spartu, půl roku hostoval na Slovácku. V sobotu 1. srpna 2020 při zápasové premiéře svého obnoveného působení v FK Mladá Boleslav v úvodní minutě prvním dotykem s míčem dal gól do třinecké branky. Byl to sice jen přípravný duel, přesto v něm potvrdil, že srdcem i myslí je tím správným mladoboleslavským válečníkem, jak jej znali a jak od něho očekávají místní fotbaloví fandové.
„Stále jsem bydlel v Mladé Boleslavi a do Prahy dojížděl. Pro mě Praha moc na bydlení není. V Mladé Boleslavi se cítím lépe, mám tady rodinu, kamarády a na fotbal Bolky jsem občas zavítal."

Boleslavský tým se za vaší nepřítomnosti jistě hodně změnil?
„Změnil se nejen hráčsky, ale i kabina a zázemí. Změnilo se toho hodně. Z hráčů, se kterými jsem v Boleslavi před lety hrál, zůstal jenom Honza Šeda. Změnilo se tohoto opravdu hodně, přesto jsem rád, že jsem zase doma."

Také osobní život se vám změnil?
„Je to krátce přes rok, co jsem se oženil. Po půl roce hostování na Slovácku, kam to byla pěkná štreka, i manželka ocení, že při nynějším hostování v Mladé Boleslavi budu více doma a budu mít více klidu k soustředění se na fotbal."

Měl váš dobrý vztah s prezidentem boleslavského fotbalu panem Dufkem rozhodující vliv na návrat?
„Bylo příjemné, když mně pan Dufek zavolal a oslovil, že by mě chtěl zpátky do Boleslavi. Náš vzájemný vztah v mém rozhodování hrál určitě velkou roli, protože jsem měl nabídky i od jiných klubů. Například Jablonec byl první, který se ozval, teprve o dva dny později jsem mluvil s panem Dufkem i trenérem Weberem a měl s nimi fajn rozhovory po telefonu. Pan Weber mně řekl, jaké má se mnou plány a hlavní důvod v mém rozhodování byl, že se mnou počítá spíše na krajního záložníka, než na obránce. To mě nasměrovalo spolu s tím, že mladoboleslavský klub je pro mě srdcová záležitost, k návratu do Mladé Boleslavi. V Jablonci se mnou počítali do obrany, a i když jsem na postu krajního obránce hrál ve Spartě, tak se přeci jenom v záloze cítím líp, takže ani jablonecká účast v Evropské lize nepřevážila boleslavskou nabídku. Při hostování ve Slovácku mě trenér Svědík vždycky dával na pravou krajní zálohu a cítil jsem se tam lépe, než na kraji obrany. Mám rád náběhy za obranu a věřím si, že dopředu jsem nebezpečný. Pro Boleslav se budu snažit ze sebe dostat co nejvíce a navázat na výkony z doby před odchodem do Sparty."

Trenér Weber vás počítá mezi zkušené fotbalisty, berete očekávání trenéra a veřejnosti na post zkušené osobnosti v současném boleslavském mužstvu?
„Už mně není dvacet a tak to vnímám. Vracím se v devětadvaceti letech, něco už mám odehrané, i když jsem toho mohl mít odehraného daleko víc, protože se mně zranění nevyhýbala, takže vnímám, že jsem v jiné pozici, než když jsem odcházel. Budu muset tu roli, kterou mně trenér přisoudí, přijmout. Nebojím se toho a rád se jí zhostím."

Uplynulý ročník se vám osobně, ani boleslavskému týmu moc nepovedl, věříte, že ten nastávající bude lepší?
„U dobrého boleslavského rozjezdu minulého ročníku byli Komlichenko, Mešanovic a zdravý Matějovský, tito hráči potom na jaře chyběli. Trenér ani kluci, kteří v zimě přišli na hostování, to neměli vůbec jednoduché, přesto se nakonec prali o postup do předkola Evropské ligy. Bohužel to nevyšlo. Trenér Weber na začátku letní přípravy říkal, že věří, že nastávající ročník bude mnohem lepší a věřím s ním, že bude. Když jsem přišel na hostování do Slovácka, tak jsem po operaci kolena nebyl ještě fyzicky na tom nejlíp a s trenérem Svědíkem jsem byl domluvený, že budu ze začátku nastupovat na dvacet až třicet minut. Potom však sezónu přibrzdil covid a když se jarní sezóna zase rozběhla, tak jsem si bohužel zlomil ruku tak blbě, že jsem musel na operaci, a tím pádem jsem měl na Slovácku po hostování. Takže hostování na Slovácku v tomto směru nebylo úplně nejlepší, ale spolupráce s trenérem Svědíkem byla skvělá, je to výborný chlap a v kabině byla super parta, z tohoto pohledu jsem si to tam užil."

Jaké máte tedy osobní a týmové ambice pro nejbližší budoucnost?
„Není snad jiný cíl, než každý rok bojovat o evropské poháry, Boleslav je tím známá léta. Vždycky měla hráče na to, aby o Evropu hrála. Bolka je známá tím, že hraje útočný fotbal a na to se já hodně těším."

Fanoušci Bolky se na vás těší, protože vás znají od fotbalových začátků, a vy se asi těšíte na ně?
„Bude to asi něco jiného než na Spartě, ale těším se na domovský útulný stadionek. Lidi tady byli vždycky fajn a těším se, až poprvé před nimi vyběhnu."

Jak jste se změnil od doby, kdy jste odcházel a jaký jste nyní, kdy se vracíte?
„Řekl bych, že se vracím klidnější a rozumnější. A když jsem v osmnácti až dvaceti letech do každého souboje vletěl jako magor, tak už si v nynějších letech dávám větší pozor."

Fanshop banner