Boleslav zahájí třetí předkolo Evropské ligy v Rumunsku
Klub

Boleslav zahájí třetí předkolo Evropské ligy v Rumunsku

Redakce

Úvodní ze dvou střetnutí třetího předkola Evropské ligy FCSB - FK Mladá Boleslav se hraje ve čtvrtek 8. srpna 2019 od 20,30 hodin středoevropského času na hřišti v Giurgiu, kde má přechodný domov tým FCSB, což je nástupce slavného rumunského klubu Steaua Bukuresti. Odveta je na programu o týden později ve čtvrtek 15. srpna v mladoboleslavské Lokotrans Aréně.

Druhým předkolem prošel mladoboleslavský tým přes kazašský FC Ordabasy Shymkent a rumunské mužstvo FCSB přes arménský Alashkert Jerevan FC.

Statistika 2. předkola Evropské ligy

Čtvrtek 25. července 2019: FK Mladá Boleslav - FC Ordabasy Shymkent 1:1 (Komlichenko - Mehanovic)
Čtvrtek 25. července 2019: Alashkert Jerevan FC - FCSB 0:3 (Tanase, Cristea, Coman)
Čtvrtek 1. srpna 2019: FC Ordabasy Shymkent - FK Mladá Boleslav 2:3 (Schetkin, Diakhate z penalty - Matějovský, Komlichenko z penalty, Mešanovic)
Čtvrtek 1. srpna 2019: FCSB - Alashkert Jerevan FC 2:3 (Tanase z penalty, Coman - Marmentini 2, Galvao)

FCSB je pokračovatelem slavné tradice FC Steaua Bucure?ti. Klub celou svoji historii od založení v roce 1947 hraje nejvyšší rumunskou soutěž. Získal šestadvacet ligových titulů a dvaadvacetkrát vyhrál národní pohár. V soutěžním ročníku1985/86 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí (PMEZ), což byla soutěž předcházející dnešní Lize mistrů UEFA. Steaua Bucuresti byl původně armádní klub. Ovšem po vleklých sporech s rumunskou armádou o právo na značku Steaua se bukurešťský klub v roce 2017 oficiálně přejmenoval na FCSB využitím akronymu původního názvu FC Steaua Bucuresti. Domácí zápasy hraje na národním stadionu v Bukurešti Arena Nationale s kapacitou 55 634 diváků, který je však v současnosti v rekonstrukci a proto kvalifikační zápasy evropského poháru hraje v padesát kilometrů vzdáleném sedmdesátitisícovém městě Giurgiu.

Do Rumunska se FK Mladá Boleslav vrátí po dlouhých třinácti letech. V listopadu 2006 při své účasti v základní skupině Poháru UEFA (předchůdce dnešní Evropské ligy) remizoval mladoboleslavský klub v rumunském hlavním městě s FC Rapid Bukurešť 1:1. Jediným pamětníkem tohoto utkání je dnešní kapitán týmu Marek Matějovský.
Tehdejší sestava FK Mladá Boleslav: Miller - Palát, Brezinský, Rajnoch, Nesvadba - Vaculík (69. Kysela), Abraham (82. Šmerda), Matějovský, Poláček (62. Holub) - Kulič, Pecka. V prvním poločase zahodili po jedné boleslavské šanci Kulič s Peckou a ve 42. minutě po Kuličem rozehraném trestňáku Rajnoch předskočil gólmana a hlavou dal vedoucí gól Boleslavi. Šest minut po změně stran Moldovanovu dělovku brankář Miller vyrazil před sebe a Constantin dorážkou vyrovnal. V závěrečné čtvrthodince při rumunském tlaku Miller zneškodnil tři jasné soupeřovy šance.

Fanshop banner