Ve čtvrtek večer Boleslav hostí Shymkent z Kazachstánu
Klub

Ve čtvrtek večer Boleslav hostí Shymkent z Kazachstánu

Redakce

Úvodní zápas druhého předkola Evropské ligy FK Mladá Boleslav - FC Ordabasy Shymkent se hraje v mladoboleslavské Lokotrans Aréně ve čtvrtek 25. července od 19 hodin. Pro Mladou Boleslav je to devátý vstup na evropskou fotbalovou scénu.

Pro mnohé mladoboleslavské fotbalisty to bude premiérová záležitost. V dresu FK Mladá Boleslav do evropských pohárových zápasů zasáhlo pouze pět členů současného kádru. Devatenáctkrát Marek Matějovský, čtyřikrát Jan Šeda, dvakrát Nikolay Komlichenko, Antonín Křapka a Ladislav Takács. Z ostatních k mezinárodně ostříleným fotbalistům pochopitelně patří Daniel Pudil a Muris Mešanovic. Další mají se zahraničními soupeři zkušenosti z přípravných zápasů. Přesto pro mužstvo, které ve čtvrtečním večeru vyběhne na trávník domácí Lokotrans Arény proti kazašskému protivníkovi, bude hodně náročné uspět a uhájit nadějnou pozici pro odvetu, která se hraje ve 4200 kilometrů vzdáleném Shymkentu o týden později ve čtvrtek 1. srpna.

Současný FC Ordabasy Shymkent patří k předním mužstvům Premier Ligy v Kazachstánu. V uplynulých pěti letech se neumístil hůře, než na páté příčce. S předkoly Evropské ligy UEFA má zkušenosti z dvanácti odehraných utkání v uplynulých sedmi letech. V létě 2012 v prvním předkole vyřadil srbský FK Jagodina (0:0, 1:0), ale ve druhém předkole nestačil na norský Rosenborg (1:2, 2:2). V létě 2015 v prvním předkole vypadl s izraelským Beitar Jerusalem (0:0, 1:2). V létě 2016 neuspěl se srbským Čukarički (3:3, 0:3). V létě 2017 nepřešel přes bosenský Široki Brijeg (0:0, 0:2), se kterým měla o tři roky dříve pozitivní bilanci Mladá Boleslav. V letošním létě vyřadil gruzínské Torpedo Kutaisi po dvou vítězstvích (doma 1:0 a venku 2:0), aniž inkasoval gól.

Bilance působení FK Mladá Boleslav na evropské scéně už má osm uzavřených kapitol a devátou začínají boleslavští fotbalisté v letošním posledním červencovém čtvrtku. Naváží tak na dosavadní bilanci čtyřiatřiceti utkání. Z nich čtyři patřily do předkol Ligy mistrů 2006, dvaadvacet do předkol poháru UEFA či jeho nástupní Evropské ligy a osm do základních skupin poháru UEFA v podzimních sezónách 2006 a 2007. Při třinácti výhrách, šesti remízách a patnácti prohrách je souhrnné skóre pro Mladou Boleslav mírně nepříznivé 45:47.

Fanshop banner