Dvakrát jubilejní zápas brankáře Šedy
Klub

Dvakrát jubilejní zápas brankáře Šedy

Redakce

V pátek 3. května 2019 měl gólman FK Mladá Boleslav Jan Šeda několik důvodů k odšpuntování láhve šampaňského. Nastoupil k 100. zápasu v české první lize, vychytal 10. nulu v aktuálním soutěžním ročníku 2018-19 a podílel se na rekordní prvoligové výhře na soupeřově hřišti v sestavě hostujícího týmu FK Teplice - FK Mladá Boleslav 0:8. I když není zcela jisté, zda zmíněné šampáňo opravdu načal, přesto si s ním symbolicky na dálku s radostí připíjíme.

„Zážitky jsou víc, než trofeje," řekl mladoboleslavský brankář Jan Šeda před půl rokem redaktorovi Boleslavského deníku. A myslel tím působení v nizozemské lize, kde při hostování ve Waalwijku udržel nulu na hřišti slavného Ajaxu, či na půlroční misi v čerstvě založené profesionální lize v Indii, kde si vysloužil Zlatou rukavici za nejvíce vychytaných čistých kont. V paměti mu jistě zůstane i přímá účast a částečný podíl na rekordu české ligy vytvořený před týdnem Mladou Boleslaví výhrou v Teplicích 8:0, pro něho osobně vyšperkovaný dvěma jubilejními mezníky. Několika výtečnými zákroky uhájil svoji desátou nulu v aktuálním ročníku 2018-19 a mimořádně zdařile tak završil počet startů v nejvyšší tuzemské lize na rovnou stovku.
Jan Šeda se narodil v polovině prosince 1985 ve Vysokém Mýtě a fotbalově vyrostl v FK Mladá Boleslav, kam přišel v roce 2005 z Pardubic nejprve na hostování, které po roce proměnil v dlouhodobé angažmá. Když dorostl do prvoligového áčka, dělal často dvojku místní gólmanské ikoně Miroslavu Millerovi. Postupně si připisoval prvoligové starty a sbíral zkušenosti na zahraničních hostováních. Chytal za nizozemský Waalwijk (2013-14) a indický tým Goa (podzim 2014). Poslední mimoboleslavskou zkušeností bylo působení v severočeských Teplicích (podzim 2017). Třiatřicáté narozeniny oslavil před loňskými Vánocemi v pozici brankářské jedničky FK Mladá Boleslav.

Fanshop banner