Fotbalisté se léčí nejmodernějšími metodami
Klub

Fotbalisté se léčí nejmodernějšími metodami

Redakce

Fotbalové tréninky a především soutěžní zápasy na profesionální úrovni vyžadují od hráčů, aby je absolvovali s maximálním fyzickým úsilím, jakého jsou schopni. Proto není divu, že dochází k různým zraněním pod vlivem únavy, či po střetnutí se soupeřem. Podobně jako se vyvíjejí tréninkové metody, obdobným tempem, ne-li ještě progresivnějším se zlepšují podmínky pro léčení zdravotních neduhů vyplývajících ze sportovní činnosti.

Zázemí mladoboleslavského klubu odpovídá současným možnostem a v žádném ohledu nezaostává za podmínkami v předních tuzemských klubech. Konkrétním příkladem je péče o Petra Mareše, který je po operaci zlomené zánártní kůstky na levé noze. V rámci pooperační rehabilitace podstupuje mimojiné kontaktní diatermii speciálním přístrojem zvaným Tekar, jenž pro fyzioterapeutické a ortopedické aplikace využívá vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění.
„Diatermie je průchod elektrické energie tkání, kterou tak prohřívá a zvyšuje její místní prokrvení a příliv živin do zraněním poškozené oblasti. Diatermie se používá na různé poúrazové stavy, otoky, ruptury svalů a různé zhmoždění způsobené údery," vysvětluje zkušený fyzioterapeut FK Mladá Boleslav Václav Kubíček. „Například Petr Mareš je po operaci zlomené zánártní kůstky, kterou má sešroubovanou a vložený štěp s destičkou a my se staráme, aby zlomenina co nejrychleji srostla, protože v oblasti zánártí je zhoršená výživa kostí a v důsledku toho je i zhoršená hojivost. Tekarem napomáháme ke zlepšení zhojení operační rány a k tomu, aby zlomená kost dříve srostla a hráč se mohl vrátit k trénování a do zápasů," dodal Václav Kubíček. Potvrdil, že tyto přístroje využívá již více fotbalových klubů a mají ho některá rehabilitační zařízení v nemocnicích, takže jeho účinky jsou dostatečně vyzkoušené a známé. „I v zázemí mladoboleslavského klubu jsme s ním už několikrát pracovali a měli dobré výsledky," ujišťuje Václav Kubíček.
FK Mladá Boleslav má Tekar-VEGA po dohodě s generální manažerkou MEDICI-H s.r.o. doktorkou Margheritou Hlavovou v současnosti od této firmy zabývající se fyzioterapii a sportovní medicínou zapůjčený s perspektivou toho, že v blízkém časovém horizontu si tento přístroj pořídí a zařadí do vybavení klubového regeneračního zázemí.

Fanshop banner