Matějovský nastoupí k 300. utkání v české lize
Klub

Matějovský nastoupí k 300. utkání v české lize

Redakce

Marek Matějovský si připíše jubilejní 300. start v nejvyšší české lize v utkání 22. kola FORTUNA:LIGY v sobotu 23. února 2019 FK Mladá Boleslav - FK Jablonec, shodou okolností proti soupeři, v jehož dresu si před osmnácti lety odbyl prvoligovou premiéru, byť mezi českou elitou výrazně častěji oblékal dresy FK Mladá Boleslav a AC Sparta Praha.

Marek Matějovský před loňskými Vánocemi oslavil sedmatřicáté narozeniny a do následující zimní přípravy se vrhnul s mladickou vervou. Ve dvou letos dosud odehraných ligových mistrácích, doma proti mistrovské Plzni a venku proti Teplicím, patřil k nejlepším ze všech dvaadvaceti aktérů na hrací ploše. Nešetřil krokem, bojoval o každý míč, zakládal útočné akce a nebezpečně střílel, byť bez zápisu do gólové statistiky. To však bylo a je charakteristické pro celou Matějovského fotbalovou kariéru, že spíše na góly přihrával spoluhráčům, než by je sám dával.
Je rodákem ze Staré Boleslavi, kde s fotbalem začal v tamním Slavoji, ale ještě v žákovském věku přes Brandýs nad Labem přešel v roce 1994 do Mladé Boleslavi. Z tehdejšího druholigového mladoboleslavského mužstva si odskočil do prvoligového Jablonce (2001-02), aby po návratu pomohl týmu FK Mladá Boleslav k historickému postupu do první ligy v roce 2004. Na začátku kalendářního roku 2008 přestoupil z Mladé Boleslavi do anglického prvodivizního klubu Reading FC (2008-10). V jedenapadesáti mistrácích dal dva góly, ten první z 15. března 2008 do šibenice liverpoolské branky byl oceněný jako gól týdne v Premier League, ze které však s Readingem sestoupil a druhý gól dal Birminghamu už v zápase Championship League. Po dvou letech Matějovského z Readingu vykoupila pražská Sparta, kde strávil šest soutěžních ročníků. Do Mladé Boleslavi se podruhé vrátil v září 2016 nejprve na hostování a v létě 2017 definitivně přestoupil.
V české lize zatím odehrál 299 utkání. Za Jablonec v letech 2001-02 pouze šest jako spoluhráč dnešního mladoboleslavského trenéra Jozefa Webera. Za pražskou Spartu v letech 2010-16 ve 150 zápasech dvakrát skóroval, získal český mistrovský titul a trofej českého poháru. Za Mladou Boleslav dosud odehrál 143 prvoligových utkání a dal v nich jedenáct gólů. Reprezentační dres Česka oblékl sedmnáctkrát, dvakrát v družstvu U20 a patnáctkrát v dospělém týmu, v němž zazářil především 17. října 2007 při kvalifikačním utkání v mnichovské Allianz Aréně pro Euro 2008 Německo - Česko 0:3 gólem po individuálním průniku ve 23. minutě.
O jeho vztahu k fotbalu, a k tomu mladoboleslavskému zvlášť, svědčí, že v pátek 8. června 2007 se oženil s dlouholetou přítelkyní Simonou přímo na fotbalovém hřišti mladoboleslavského Městského stadionu za přítomnosti mnoha fotbalových fandů a samozřejmě za zájmu médií. Dnes spolu vychovávají dva kluky (Benjamin a Dominik), kteří se potatili, neboť oba hrají v žákovských družstvech FK Mladá Boleslav fotbal.

Fanshop banner