Stoper Jan Král odchází na hostování do německého Aue
Klub

Stoper Jan Král odchází na hostování do německého Aue

Redakce

Odchovanec mladoboleslavského fotbalu stoper Jan Král své dvacáté narozeniny v letošním dubnu oslaví v dresu FC Erzgebirge Aue, což je tým hrající druhou německou bundesligu. V loňském roce s ním Mladá Boleslav ve dvou přípravných zápasech dvakrát remizovala.

Jan Král v necelých dvaceti letech má již sedm prvoligových startů, z nich v loňské podzimní sezóně dva proti Slavii a jeden proti Plzni. Na podzim 2017 hostoval v druholigovém Varnsdorfu a v roce 2018 patřil k oporám mladoboleslavské juniorské defenzívy. Pestré zkušenosti získal z jedenačtyřiceti startů v dorosteneckých reprezentacích (za U16 ve čtyřech zápasech jednou skóroval, za U17 odehrál čtrnáct zápasů bez gólového zápisu, za U18 v patnácti zápasech jednou skóroval a za U19 v osmi zápasech také jednou skóroval) a ze čtyř startů v juniorské reprezentaci U20. Pro letošní jarní sezónu 2019 se s vedením FK Mladá Boleslav dohodl na půlročním hostování v FC Erzgebirge Aue.
FC Erzgebirge Aue svoji historii píše od roku 1949. V minulosti získal tři mistrovské tituly vítězstvím Oberligy v Německé demokratické republice (1956, 1957 a 1959) a pětkrát východoněmecký pohár. Po politickém sjednocení Německa mu od podzimu 1990 trvalo dvanáct soutěžních ročníků, než se probil z nižších soutěží do 2. bundesligy, ze které dvakrát sestoupil a dvakrát do ní postoupil, naposledy v roce 2016. V současném ročníku 2018-19 je v osmnáctičlenné druhé bundeslize na dvanácté příčce s jedenáctibodovým odstupem od propadliště. Hráčský kádr tvoří převážně němečtí fotbalisté, výjimkami jsou bosenský Kvešič, filipínský Strauss, rakouský Wydra, ázerbajdžánský Nazarov a čerstvě i český stoper Král. Klub reprezentuje saské město Aue se sedmnácti tisíci obyvateli na západní straně Krušných hor. Domácí utkání hraje na Sparkassen-Erzgebigsstadion s kapacitou 15 590 diváků. Jeho prostředí poznali mladoboleslavští fotbalisté při dvou loňských přátelských duelech. První se hrál v předposledním březnovém pátku 2018 a skončil divokou přestřelkou 4:4 (góly: 11. Soukou, 20. Bunjaku, 57. Munsy, 76. Kvesic - 2. a 35. Přikryl, 17. Konaté, 27. Mareš), druhý se konal v sobotu 14. července 2018 a skončil opět remízou, tentokrát 3:3 (góly: 10. Bertram, 23. Härtel, 84. Strauss - 42. Hůlka, 53. Kateřiňák, 72. Přikryl). V druhém střetnutí na postu mladoboleslavského stopera odehrál druhý poločas Jan Král.

Fanshop banner