Sázka na mládí je dobrá cesta pro pracovité a trpělivé
Klub

Sázka na mládí je dobrá cesta pro pracovité a trpělivé

Redakce

Až neuvěřitelně mladý kádr pro nejvyšší tuzemskou ligu má FK Mladá Boleslav. Jedinými třicátníky v současném Weberově výběru jsou čtyřiatřicetiletý brankář Šeda a sedmatřicetiletý špílmachr Marek Matějovský. Spolu s Matějovským by herní kvalitu týmu měl garantovat ostřílený ofenzivní fotbalista Tomáš Přikryl, kterému na začátku letošního července bude sedmadvacet let.

V prvoligovém mladoboleslavském týmu patří k fotbalově i životně ostříleným také osmadvacetiletí Hájek a Mareš. Ale většina spoluhráčů teprve zkušenosti sbírají, mnozí jsou dokonce na úplném počátku profesionální kariéry. Pětadvacet let je Křapkovi, Hubínkovi, Fulnekovi, o rok méně Šušnjarovi a Maškovi. V juniorském věku je nejpočetnější skupina, kterou tvoří třiadvacetiletí Komlichenko, Takács, Ewerton, dvaadvacetiletí Stejskal, Ladra, David Novák, jedenadvacetiletí Túlio, Tataev, Hašek, Chaluš, Klíma, Daniel Novák, dvacetiletí Mikulec, Tvaroh, Král a dvojicí benjamínků v dorosteneckém věku jsou osmnáctiletý Provazník a šestnáctiletý Pech.
V takovém mančaftu si Marek Matějovský musí připadat jako táta mezi kluky, vždyť Pech s Provazníkem jsou o dvacet let mladší. „Shodou okolností mladého Pecha znám, protože pocházíme ze stejného města a kdysi jsem hrával fotbal s jeho taťkou. Takže k sobě máme celkem blízko. Když si dá poradit, tak se snažíme, nejen já, ale i ostatní, pomoct mu. I když je pro něho přechod z dorostu do profesionálního fotbalu těžký, tak se s tím vypořádává dobře," prozradil Marek Matějovský a zavzpomínal na své začátky v profesionálním fotbalu: „I když jsem nepřišel mezi dospělé tak mladý jako Pech, tak jsem jako nováček v dospělém týmu zažil i takové případy, že někteří starší hráči si nechali vykat, což mně přišlo hodně divný, když jsme spolu byli na hřišti v jednom klubovém dresu. Takže navrhnout hned zkraje mladému fotbalistovi tykání, aby se zbavil ostychu, je to nejmenší."
Transfúze fotbalových sestav mladými hráči není mladoboleslavská specialita, nýbrž běžná praxe ve všech klubech, byť v různém rozsahu. „Příliv mladých fotbalistů je trend, který trvá delší čas obecně, nejen v Mladé Boleslavi. Díky tomu, že tady bydlím a oba synové za Boleslav hrají v žácích, tak se semtam jdu podívat i na dorostenecký fotbal, tudíž kluky znám a nemám s jejich příchodem mezi dospělé problém. Oni se ovšem s tím přechodem musí sami poprat a projevit nezbytnou pracovitost," doplnil Marek Matějovský a podobného mínění je další z mladoboleslavských ostřílených fotbalistů Tomáš Přikryl. „Omlazování kádru není špatná cesta, ale bude to chtít čas a trpělivost. Bude chvíli trvat, než bude Mladá Boleslav tam, kde bychom ji všichni chtěli mít. Do roka by si to mohlo sednout. Mladí přinášejí do týmu dravost a se zkušenějšími hráči se dá poskládat velmi slušný mančaft, který se bude od léta prát o přední příčky," věří Tomáš Přikryl, jenž nedávno podepsal s FK Mladá Boleslav nový kontrakt. „V letošním létě by mi skončila původní smlouva, a dokud jsem novou v Boleslavi podepsanou neměl, vznikaly nějaké spekulace. V loňském létě už jsem měl nakročeno do Polska, nakonec to nevyšlo, v zimě jsem před návrhy z Jablonce a Ostravy upřednostnil prodloužení svého působení v Boleslavi. Zaujalo mě, jak se tady začalo tvořit nové mužstvo, přišlo hodně mladých kluků, a vedení klubu mi dalo najevo, že se mnou počítají, takže to rozhodlo. A přispělo k tomu i to, že s rodinou jsme v Boleslavi spokojení a dcerka tady už začala chodit do školky."
Marek Matějovský se s Tomášem Přikrylem shodují, že tuzemská liga je rok od roku náročnější, neboť týmy se výkonnostně vyrovnávají a zanedlouho startující jarní sezóna ročníku 2018-19 bude mít nevyzpytatelný průběh zásluhou nově zavedeného hracího systému s nadstavbovými skupinami po odehrání třiceti kol základního programu. „Jediné, co my hráči můžeme udělat, tak se co nejlépe nachystat a potom se v ostrých zápasech snažit získat co nejvíce bodů, abychom se případně posunuli v tabulce nahoru, ale rozhodně to jednoduché nebude," míní Marek Matějovský. „Liga se celkově vyrovnává a novým systémem se i zamotala. Plzeň, Slavia i Sparta mají sílu fotbalovou i finanční a Boleslav má na to se prát o šestku s týmy, jakými jsou například Jablonec, Ostrava, Liberec i některé další. Bude těžké se na jejich úroveň vrátit, ale domnívám se, že tam Boleslav patří. Minulá sezóna byla pro nás výjimečně hodně špatná a určitě se něčemu podobnému chceme vyvarovat. Boj o záchranu jsou zbytečné stresy a nervy, o které nestojíme," uvedl Tomáš Přikryl.

Fanshop banner