Z boleslavských dorosteneckých týmů nastříleli nejvíce gólů
Klub

Z boleslavských dorosteneckých týmů nastříleli nejvíce gólů

Redakce

Šestnáctiletí boleslavští dorostenci z patnácti mistrovských utkání podzimní sezóny 2018 ve skupině B české ligy mladších dorostenců sedmkrát vyhráli, sedmkrát prohráli a po jediné remíze vyhráli pozápasový penaltový rozstřel. Při aktivním skóre 50:39 a zisku třiadvaceti bodů jsou v tabulce české ligy mladších dorostenců osmí ze šestnácti účastníků.

„Potenciál týmu je určitě ještě zcela nevyužitý, herně máme na lepší výsledky a umístění, které přijde na jaře s rostoucími výkony našeho družstva," věří hlavní trenér šestnáctiletých dorostenců Jaroslav Machač, jehož asistentem je Michal Nosek, a společně dali v patnácti podzimních mistrácích příležitost dvěma brankářům a třiceti hráčům. V jejich následném výčtu za jmény vyjadřuje první číslo počet utkání a druhé součet odehraných minut.
V brance se střídali Pavel Karmazín 8/635 a Vojtěch Ulrich 8/715. Adam Bubák z žákovského družstva U15 dvakrát seděl na lavičce náhradníků a do utkání šestnáctiletého družstva nezasáhl.
Z hráčů pouze dva nastoupili do všech patnácti zápasů o ligové body: Patrik Kühmel 15/1162, Tobiáš Gregor 15/1107, Martin Tykva 14/928, Vojtěch Stránský 13/1170, Jan Vostřel 13/1072, Vojtěch Holakovský 13/1067, Aleš Smožanyk 13/996, Lukáš Mašek 12/1049, Patrik Dohalský 12/1017, Jakub Vlček 12/600, Matěj Chalupník 12/749, Jakub Černý 11/672, Jan Zedníček 10/776, Vojtěch Hampl 6/363, Filip Vlaček 5/191, Dušan Kubát 1/27. Navíc v případě potřeby za nemocné a zraněné zaskakovali z dorosteneckého družstva U17 Aleš Kohout, Alexandr Pešta, Jaroslav Smejtek, Pavel Šára, a z žákovského družstva U15 Filip Brdička, Lukáš Lenikus, Denis Kaulfus, Tomáš Král, Matěj Malý, Milan Novák, Filip Šoufek, Štěpán Vaníček a Josef Zapjt.
Tři čtvrtiny z padesáti nastřílených gólů obstarali Lukáš Mašek a Vojtěch Stránský. Jejich zásluhou je tým U16 neproduktivnějším ze čtyř dorosteneckých družstvem FK Mladá Boleslav. Góly FK Mladá Boleslav U16 v podzimní sezóně 2018: 19 - Lukáš Mašek, 18 - Vojtěch Stránský, 6 - Tobiáš Gregor, 2 - Aleš Smožanyk, Martin Tykva, 1 - Vojtěch Holakovský, Pavel Šára.

Výsledky utkání FK Mladá Boleslav U16 na podzim 2018

FK Mladá Boleslav - FK Dukla Praha 4:0
FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 2:2 na pokutové kopy 2:3
FK Mladá Boleslav - FK Čáslav 5:2
FK Neratovice - FK Mladá Boleslav 1:3
FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 0:4
FC Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 4:0
FK Mladá Boleslav - Olympia Hradec Králové 14:0
FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1905 1:7
FK Náchod - FK Mladá Boleslav 1:6
FK Mladá Boleslav - AC Sparta Praha 2:4
FK Ústí nad Labem - FK Mladá Boleslav 4:1
FK Mladá Boleslav - FK Pardubice 6:4
FK Admira Praha - FK Mladá Boleslav 2:1
FK Mladá Boleslav - FK Teplice 1:3
MFK Chrudim - FK Mladá Boleslav 1:4

Hlavní trenér FK Mladá Boleslav U16 Jaroslav Machač podzimní sezónu 2018 zhodnotil slovy: Po přechodu z žákovské kategorie čekala na tým U16 soutěž proti o rok starším soupeřům a o dvacet minut delší hrací čas. I z tohoto důvodu začali nejmladší dorostenci letní přípravu 9. července. Bylo nutné se sžít s fyzicky náročnějším tréninkovým procesem, abychom byli schopni se po kondiční stránce vyrovnat starším soupeřům. Přibyla četnost tréninků a kromě herní složky jsme se také více zaměřili na kondiční (síla, rychlost, obecná vytrvalost).
Do sezóny jsme vstoupili s několika cíly, přičemž dva nejhlavnější se týkaly výstavby útoku od brankáře, vedení útoku pomocí přízemní kombinační hry v útočné fázi a zařazení vysokého pressingu a repressingových situací ve fázi obranné. V obou případech byl kladen důraz na maximální intenzitu. Ačkoliv máme za sebou již polovinu mistrovské části sezóny, jsme v polovině naší cesty. Taktické prvky týmového herního výkonu jsou do tréninkového procesu zařazovány cíleně až od dorostenecké kategorie, přesto se dá hovořit o značném posunu k dosažení výše zmíněných cílů. Během podzimu jsme sehráli v tomto směru několik vydařených utkání či pasáží v samotných utkání (například proti družstvům Jablonec U17, Sparta U16, Pardubice U16, Admira U17).
Více se nám dařilo naplňovat ofenzivní cíle. V soutěži patříme k technicky a kombinačně „fotbalovějším" týmům. V každém utkání si vytváříme velký počet šancí, přesto s jejich nakládáním nepanuje spokojenost. I tak ale hodnotím padesát vstřelených gólů v patnácti utkáních za velice slušný počin.
Obranná fáze nás trápí více. Dostáváme laciné branky z rychlých soupeřových protiútoků, kdy máme problémy se zachycováním náběhů za obranu či vystupováním s hráči a následným zajišťováním, převážně tedy v součinnosti obranné formace. Dále nás občas sužuje strach ze soubojů s fyzicky vyspělejšími soupeři. Nejen proto patříme do průměru v množství obdržených branek, kterých jsme na podzim inkasovali devětatřicet.

Fanshop banner