Šéftrenér mládeže Vavruška našel v Boleslavi ochotné a pracovité lidi
Klub

Šéftrenér mládeže Vavruška našel v Boleslavi ochotné a pracovité lidi

Redakce

S příchodem nového roku 2018 usedl do křesla šéfa fotbalové mládeže FK Mladá Boleslav pětačtyřicetiletý David Vavruška. Opavský rodák hrál aktivně fotbal v pražských klubech SK Modřany a Dukla Praha. Trenérskou kariéru v profesionálním fotbale začal v Příbrami a potom postupně působil v druholigové Opavě, prvoligových FC Slovan Liberec a FK Teplice a naposledy v loňském roce v druholigovém FK Viktorie Žižkov.

David Vavruška v pozici hlavního trenéra získal s libereckým mužstvem český pohár v roce 2015, kdy se finálové střetnutí (Liberec - Jablonec 1:1, na penalty 3:1) konalo na mladoboleslavském Městském stadionu. I při této příjemné vzpomínce pro něho zdejší prostředí včetně klubového zákulisí zůstalo velkou neznámou a právě proto je na práci v Mladé Boleslavi hodně natěšený.

Proč jste přijal angažmá na postu šéfa mládeže?
„Ztratil jsem motivaci dělat profesionální fotbal na úrovni první a druhé ligy. Rozhodl jsem se pro návrat k práci s mládeží a z nabídek, které jsem měl, byla ta z Mladé Boleslavi nejzajímavější. S ředitelem mladoboleslavského klubu panem Doležalem bylo jednání rychlé a korektní."

Jak jste dosud vnímal mladoboleslavský fotbalový klub?
„Za pětadvacet let, co pracuji v tuzemském fotbalu, byla pro mě Mladá Boleslav nejméně známým klubem, znal jsem se jen s Milanem Pechancem z doby jeho působení u sparťanského dorostu, což jsem si vyhodnotil jako výhodu. Boleslav jsem však vždy vnímal, že má výborné podmínky pro fotbal na profesionální úrovni."

Co vás v pár dnech po nástupu do funkce v Mladé Boleslavi zaujalo nebo třeba i překvapilo?
„Příjemně mě překvapila fajn atmosféra v klubu, brzo po nástupu do funkce jsem se cítil dobře. Našel jsem kolem sebe ochotné a pracovité lidi."

Chystáte nějaká zásadní opatření v organizaci či stylu sportovní přípravy mládežnických družstev FK Mladá Boleslav?
„Budu hodně aktivní při sledování tréninkových jednotek i zápasů, abych získal co největší povědomí o tom, jak funguje zdejší příprava mládeže nastavená mým předchůdcem Jiřím Saňákem, který má s prací s mládeží velké zkušenosti. K žádným velkým změnám do konce jarní části sezóny nedojde. Chci především poznat všechny trenéry a hráče. Trenéři dostanou prostor pro práci a pro to, aby ukázali, jestli budeme moct společně spolupracovat."

V Česku převažuje mínění, že mladí talentovaní hráči se hůře prosazují v profesionálním fotbalu dospělých, než obvyklé v zahraničí. Proč si myslíte, že to tak je?
„Nic není náhoda, já na ni nevěřím. Talentovaným klukům něco chybí, aby se prosadili mezi dospělými. Dnešní fotbal je o rychlosti a prvním dotyku hráče s míčem. Výsledek utkání rozhodují drobnosti, a pokud fotbalista není dokonale připravený, je to jeho problém a také procesu, ve kterém vyrůstal. Aby se uplatnění mladých hráčů v profesionálním fotbale zlepšilo, je výzva pro nás všechny, kdo s kluky děláme, ale především pro ně samotné, především jejich zodpovědnost to je. Dnešní mladá generace je jiná, než ty předchozí. Než je přesvědčovat a nutit, aby naše požadavky a rady vnímali, je lepší s nimi mluvit tak, aby sami získali zájem se potřebným nárokům přizpůsobit. Moje druhá profese je mentální trénink. Nikomu ho nevnucuji, zájemci si musí přijít sami. Věřím, že v něm můžu pomoci hlavně trenérům v získání poznatků, jak přistupovat k mladým fotbalistům."

Fanshop banner