Mladá Boleslav porazila rakouský Sturm Graz zlepšenou hrou po přestávce
Klub

Mladá Boleslav porazila rakouský Sturm Graz zlepšenou hrou po přestávce

Redakce

Vítězným zápasem proti trojnásobnému rakouskému mistrovi završili boleslavští fotbalisté letní přípravu na vstup do druhého předkola Evropské ligy i české HET ligy. V konfrontaci týmů z třetího místa rakouské ligy a čtvrté příčky české ligy, zároveň účastníků druhého předkola Evropské ligy, byli Boleslavští o jeden gól lepší.

Vstup do utkání se povedl Boleslavi, ale první poločas prohráli. V 5. minutě po Matějovského akci Chramosta skóroval, ale rozhodčí boleslavský gól neuznali kvůli ofsajdu. V příští minutě po Fleišmanově centru se před soupeřovou brankou neprosadil Mebrahtu v hlavičkovém souboji a Graz vyrazil do protiútoku, centrovaný míč z levé strany s jistotou stáhnul brankář Diviš, který si o chvíli později podobně poradil i s dalším soupeřovým atakem. V 10. minutě Matějovský rozehrál trestňák nakrátko Radovi a po jeho obloučku do vápna Grazu Mebrahtu hlavičkoval nepřesně. V 18. minutě vnikl do protivníkova pokutového území Mebrahtu a zakončení boleslavské akce obstaral Chramosta střelou z úhlu, která vynesla Boleslavi první roh. Ten rozehrál Mareš, ale skončil bez ohrožení rakouské branky.
Ve 22. minutě po kombinaci z pravé strany Alar střelou bez přípravy z deseti metrů překonal Diviše - 1:0.
Do té doby se hrál vyrovnaný fotbal, Graz hrozil především po levé straně, ale první akci zprava proměnil ve vedoucí gól. Od tohoto momentu měli hráči rakouského týmu častěji míč pod kontrolou, především jim k tomu pomáhalo, že vyhrávali většinu osobních soubojů ve středu hřiště.
Ve 25. minutě grazská obrana nepustila Přikrylovu přihrávku k Mebrahtuovi a o čtyři minuty později po Marešově kolmici Mebrahtu rozvlnil jen boční síť za levou tyčí. Ve 35. minutě Radův oblouček z trestného kopu Mebrahtu hlavou usměrnil mimo branku. Ve 40. minutě Radův trestňák z boku šestnáctky mířil přesně do brankáře Siebenhadla. Ve 41. minutě hráči Grazu nepotrestali nedorozumění Pauscheka s Divišem a hráč střílející z úhlu netrefil opuštěnou boleslavskou branku. Poločas tak skončil jen nejtěsnější prohrou Boleslavi.

Ve druhém poločase Boleslavští otočili skóre utkání ve svůj prospěch. Ve 48. minutě Mebranhtu vybojoval roh, který rozehrál Rada nakrátko Fleišmanovi a po jeho centru Mebrahtuova hlavička jen o pár centimetrů přeletěla břevno grazské branky. V 52. minutě sice Graz získal po tečované Puchggerově střele roh, ale po jeho ubránění vyrazili Boleslavští do útoku, který založil Matějovský, bohužel Chramosta ani Přikryl se do pořádné koncovky nedostali. V 56. minutě stejná boleslavská dvojice nedotáhla do úspěchu nadějně vyhlížející další útok. O minutu později Přikrylům přízemní centr proletěl neškodně rakouským brankovištěm. V 61. minutě Röcherovu nepřesnou rozehrávku zachytil Fabián, jenž přihrál Jánošovi, který se však neprosadil proti poslednímu obránci.
V 63. minutě po spolupráci s Chramostou odcentroval z levé strany Fabián, jeho přetažený centr doběhl Jánoš a z opačné strany vrátil hru přes Pauscheka do šestnáctky Grazu, kde Chramosta nadvakrát překonal gólmana a potvrdil tak svoji letní kanonýrskou formu - 1:1.
Po vyrovnávacím gólu bylo najednou boleslavských fotbalistů plné hřiště. Přidali na pohybu s míčem i bez míče, zvýšili důraz v osobních soubojích a drželi hru dlouhé minuty na soupeřově polovině hřiště.
V 64. minutě po Fabiánově centru Jánoš pálil těsně vedle pravé tyče. Za dvě minuty pro změnu po Přikrylově centru opět střílel Jánoš, tentokrát nad branku. V 70. minutě proti Chramostově brejku vyrazil brankář Grazu mimo šestnáctku a odehrál míč hlavou jen k Fabiánovi, jehož hlavičku od opuštěné soupeřovy branky odkopl obránce.
V 74. minutě Matějovského trestný kop od levé postranní lajny Fabián v tvrdém souboji před brankou prodloužil úspěšně hlavou ke vzdálenější tyči - 1:2.
V 81. minutě se Jánoš opět odhodlal ke střele a z dvaceti metrů minul branku o pár centimetrů. Posledních pět minut řádné hrací doby se Graz vzepjal k náporu a při boleslavském gólmanovi Divišovi stálo potřebné štěstí. V 88. minutě přízemní křížná střela minula branku a v 90. minutě soupeř nastřelil břevno. Ve dvou nastavených minutách Boleslavští udrželi míč pod svoji kontrolou na soupeřově polovině hřiště a uhájili cennou výhru.

Sestava FK Mladá Boleslav: Diviš - Pauschek, Čmovš, Stronati, Fleišman (86. Ladra) - Rada - Přikryl (85. Nečas), Matějovský (76. Magera), Mareš (58. Jánoš), Chramosta (76. Klobása) - Mebrahtu (55. Fabián).

Góly: 22. Alar - 63. Chramosta, 74. Fabián

Fanshop banner