U obou juniorských titulů byl trenér Milan Pechanec
Klub

U obou juniorských titulů byl trenér Milan Pechanec

Redakce

V krátké pětileté historii české Juniorské ligy podruhé letos slavil zisk titulu tým FK Mladá Boleslav U21. Poprvé se tak dělo na konci května 2015 a podruhé v závěru letošního května. A pokaždé se s hráči radoval hlavní trenér Milan Pechanec, poprvé s asistentem Jiřím Malíkem, jenž v současnosti patří do servisního týmu prvoligového áčka, a podruhé s asistentem Lukášem Jarolímem. Oba úspěchy mladoboleslavských juniorů Milan Pechanec zhodnotil s nadhledem zkušeného kouče.

Jak byste charakterizoval letošní úspěšný kádr juniorského družstva?
„Práce s juniorským týmem je hodně specifická jako u všech mládežnických družstev. Po každé sezoně dochází k velké obměně kádru, který zákonitě musí dostat prostor k znovupoznání, sehrání a vytvoření dobré pracovní atmosféry v týmový prospěch. To znamená s motivací být co nejlepší jako jednotlivec, ale zároveň i prospěšnou součástí úspěšného kolektivu. To vše se postupnými kroky dařilo vytvářet. Pozitivní byl i přístup zkušenějších hráčů z kádru prvoligového mužstva, kteří v některých utkáních za juniorku nastoupili."

Jak více či méně kvalitní byl právě skončený ročník juniorské ligy 2016-17 v porovnání se čtyřmi předchozími?
„Myslím, že je třeba tuto soutěž vnímat s větším respektem, než se jí od veřejnosti dostává. Jde přeci celorepublikově o výchovu mladých hráčů, kteří chtějí ve fotbale něco dokázat a je na nás trenérech, abychom je během dvou let připravili na přechod do dospělého fotbalu. Kvalitou si byly ročníky podobné, najdou se zápasy velmi kvalitní, ale také podprůměrné."

Zpočátku ročníku 2016-17 nepůsobil mladoboleslavský kádr tak vyspěle, že by mohl hrát o nejvyšší příčky, co se změnilo, v čem se hráči zlepšili?
„Je dobře, že se mladoboleslavské juniorské družstvo ve všech čtyřech posledních ročnících drželo stále v popředí tabulky a tím podporovalo touhu v družstvu i realizačním týmu být stále nejlepší a podávat dobré výkony opakovaně. Družstvu jsme jako trenéři věřili a hráči nám to vrátili právě v zápasech, kdy se museli spolehnout jen na své schopnosti, bez přispění zkušenějších hráčů prvoligového kádru."

Které hráčské osobnosti byly oporou a hlavními strůjci juniorského mistrovského titulu v ročníku 2016-17?
„Oporami družstva předváděnými výkony a podle počtu odehraných minut a vstřelených gólů v juniorské lize, byli v jarní části Travys Albina, Jan Vodháněl, Daniel Bojda, Radek Kopa, Jan Zabilanský, Jakub Kořínek, Edwing Malpon, Lukáš Kühnel a do zranění, které utrpěl hned ve druhém jarním zápase, byl oporou každopádně i Lukáš Glöckner."

Jak moc se změní současný kádr FK Mladá Boleslav U21, kdo a kam odejde, kdo z dorostu U19 přijde?
„V juniorském družstvu věkově končí Daniel Bojda, Jan Vodháněl, o kterého mají zájem druholigové kluby, Jakub Kořínek, který by mohl zamířit do ČFL, Roman Novotný, který se asi vrátí do Nymburka, Filip Roudnický pravděpodobně posílí Rejšice, Travys Albina a Edwing Malpon odejdou na zkoušku do zahraničních klubů. Z mladoboleslavského družstva starších dorostenců U19 přejdou do juniorky Patrik Procházka, Jakub Klíma, David Komárek, Erik Koubský, Nicolas Husenský, Daniel Novák, Dominik Machů, Vítek Vejr a Ondřej Rudzan."

Porovnejte kádry a okolnosti, za kterých FK Mladá Boleslav U21 získala dva juniorské tituly v letech 2014-15 a 2016-17.
„Kádry a okolnosti, za kterých získala mladoboleslavská juniorka U21 tituly, mají řadu podobných rysů. Do sezony 2014-15 přešli šikovní hráči z U19, kteří získali také mistrovský titul v dorostenecké kategorii a po dvou letech v juniorském týmu dnes sbírají zkušenosti ve druholigových mužstvech, například Kateřiňák, Kozma, Ladra, Křapka, Pajer. Věřím, že i hráči, kteří letos věkově skončili v juniorském kolektivu ziskem titulu, budou podobně úspěšní a jednou budou hrát první ligu. Nesmějí však ustrnout, musejí na sobě stále pracovat, být pokorní a trpěliví a samozřejmě zdraví. K tomu jim přeji i hodně štěstí."

Fanshop banner