Mančaft je připravený dobře, věří trenér Svědík
Klub

Mančaft je připravený dobře, věří trenér Svědík

Redakce

Dvaačtyřicetiletý trenér Martin Svědík se do nejvyšší české ligy vrací po dvou letech. V prosinci 2014 skončil v ostravském Baníku, potom půl roku asistoval Dušanu Uhrinovi v běloruském FK Dinamo Minsk a jeden a půl roku vedl českou reprezentaci U20. V prosinci 2016 nastoupil do pozice hlavního trenéra FK Mladá Boleslav a na tuzemskou prvoligovou scénu s tímto týmem vstoupí v předposlední únorové neděli v Karviné. „Těším se," pronesl odhodlaně a věří, že boleslavské mužstvo připravil dobře.

V mladoboleslavské kabině zavedl nové pořádky podle zkušeností posbíraných z aktivní hráčské kariéry, domácích i zahraničních štací a na cizokrajných stážích. Fotbalisty vyslané na hřiště nutí do ofenzivního herního projevu s přízemní svižnou kombinací a po ztrátě míče do neúprosného napadání protihráčů.
„Systém, jakým chceme hrát, je úspěšný, ale zároveň náročný. Současné mužstvo je složené, jak jsme si s vedením klubu řekli. Sportovní cíle jsou stejné, jako v předchozích ročnících, to znamená držet se v popředí a šlapat na paty těm, co jsou před námi. V lize i poháru chceme udělat co nejlepší výsledek a potvrdit ambice na účast v evropském poháru."
Věří, že tým, který právě vede, má potřebnou sílu splnit jeho herní představy. „Mančaft je připravený fyzicky i herně dobře. Bude nyní důležité, jak se to, co jsme s hráči natrénovali, promítne na hřišti v konkrétních zápasech. Do každého půjdeme s tím, že chceme vyhrát."
V zimní přípravě Mladá Boleslav z jedenácti zápasů devět vyhrála, jednou remizovala a jednou prohrála. Přemohla ji pouze Dunajská Streda, jejíž hráči v osmi minutách krátce před poločasovou přestávkou třemi góly utkání rozhodli. „Přišlo včas varování, že nesmíme s žádným soupeřem ztratit koncentraci ani na chvíli. Zápas v Dunajské Strede se nám nepovedl spíše mentálně, než herní kvalitou, kterou jsme měli prvních pětadvacet minut do inkasovaných gólů dobrou. Zimní příprava byla velmi dobrá a v utkáních jsem pozoroval zlepšování. Je mně jasné, že za měsíc se mužstvo nemůže zcela proměnit, ještě potřebuje nějaký svůj čas, ale na mé požadavky výborně reaguje a přijímá je v tréninku i herním projevu, až na ten zápas v Dunajské Strede, kde jsme se přesvědčili, že potřebujeme ještě zlepšit mentální odolnost."
Podrobnosti o základní sestavě pro první ligový mistrák si nechává trenér Martin Svědík pro sebe. A nejen z důvodu, že by je chtěl tajit před protivníkem. „Hráči v zimní přípravě na všech postech makali tak, že nám hodně ztížili rozhodování o základní mistrovské sestavě," naznačil trenér Svědík, že má skládání mužstva do utkání hodně ztížené. Zároveň však platí, že místo v sestavě má málokdo jisté. „Máme opravdu hodně vyrovnané hráče a jejich vzájemná konkurence vytváří potřebnou kvalitu. Mám radost, že ať zvolím kohokoliv, tak herní projev mužstva bude mít požadovanou kvalitu a tím pádem i výsledkový a bodový efekt. Budu před každým zápasem vycházet z aktuální formy. Ideální sestava je ta, která vyhraje zápas tři nula," pravil s úsměvem.

Fanshop banner