Mančaft máme pohromadě, prohlásil trenér Svědík tři týdny před ligou
Klub

Mančaft máme pohromadě, prohlásil trenér Svědík tři týdny před ligou

Redakce

Martin Svědík po bezmála dvou letech u juniorských reprezentačních výběrů opět velí zimní přípravě ligového týmu. V kabině FK Mladá Boleslav nastolil režim výrazně odlišný od zvyklostí poslední podzimní sezóny a v přípravných utkáních důsledně vyžaduje zvýšený pohyb všech hráčů. Lednovou Tipsport ligou provedl mladoboleslavský mančaft bez prohry k finálové radosti ze zisku v tuzemsku respektované trofeje.

Jak si po vítězství Tipsport ligy užíváte první trofej získanou s Mladou Boleslaví?
„Vůbec ne. Jednotlivé zápasy jsem hodnotil jen v rámci zimní přípravy. Je pravda, že každý sebemenší úspěch potěší, takže ne že by vítězství v Tipsport lize nic neznamenalo, ale mě opravdu především zajímá, jak se připravíme na jarní ligu."

Uspokojila vás tedy alespoň neporazitelnost Mladé Boleslavi v lednových přípravných zápasech?
„Vždy se snažím na výkonu mužstva v každém zápase, tedy i v tom vyhraném, hledat nejen pozitiva, ale i negativa, abych mohl práci na odstraňování chyb co nejlépe přenášet do tréninkového procesu. Usilovně přenáším své zásady, pravidla, principy i představy do týmu, ale stále všechno ještě není tak, jak bych si představoval. Musíme dosáhnout větší zpětné vazby, my trenéři i všichni hráči v mužstvu."

Po krátké odmlce u juniorské reprezentace jste opět vedl zimní přípravu v klubu, navázal jste na své předchozí zvyklosti, nebo jste použil nějaké nové prvky?
„Za působení u reprezentace jsem načerpal mnoho nový věcí, obohatil si rozhled, absolvoval nějaké zahraniční stáže a tak jsem si před příchodem do Mladé Boleslavi udělal jasnou představu o přípravě i vedení mužstva. Přesně jsem věděl, co budu chtít zavést, jak naplním všechny ty své představy, které se nyní snažím rozvíjet ku prospěchu hráčů, mužstva i klubu."

Ovlivnilo program a intenzitu přípravy neustálé mrazivé počasí a kontinuální trénování v Mladé Boleslavi bez cestování do klimaticky výhodnějších podmínek?
„Naplánování zimní přípravy jsem přejal téměř bez změny tak, jak ji sestavil můj předchůdce Leoš Kalvoda s asistentem Jiřím Saňákem, se kterým u boleslavského mužstva nyní také spolupracuji. Upravoval jsem jen náplň tréninkových jednotek. Zápasy Tipsport ligy i model soustředění zůstaly. Tlak na radikální změny přípravy jsem nevyvíjel, s vedením klubu jsem se jen dohodl na z mého pohledu důležitých věcech pro zmodernizování tréninkového procesu."

Po skončení Tipsport ligy na konci ledna nastala doba k rozhodnutí o podobě hráčského kádru pro jarní sezónu. Máte už jasno, nebo o některých postech ještě váháte?
„Od začátku mého působení v Boleslavi jsem měl jasnou představu o podobě zdvojených postů v sestavě a ta před odjezdem na rakouské soustředění vykrystalizovala. Mančaft máme pohromadě."

Co očekáváte od zahraničního soustředění?
„Ještě týden budeme pracovat v lednovém režimu a potom postupně přecházet na přípravu k prvnímu mistrovskému utkání. Máme dojednané tři zápasy na hřištích s vyhřívanou přírodní trávou, což v této fázi přípravy je velmi důležité. Budeme pracovat na herním projevu mužstva a krystalizovat základní sestavu."

Fanshop banner