Jiří Saňák chce, aby si  trenéři navzájem pomáhali
Klub

Jiří Saňák chce, aby si trenéři navzájem pomáhali

Redakce

Od 1. července 2016 završuje strukturu úseku mládeže v mladoboleslavském fotbalovém klubu nová pozice. Šéftrenérem mládeže FK Mladá Boleslav byl jmenován Jiří Saňák.

V letech 2011-15 již v FK Mladá Boleslav působil a v ročníku 2012-13 přivedl družstvo starších dorostenců U19 k mistrovskému titulu České republiky. Na podzim 2015 byl asistentem hlavního trenéra Šilhavého u prvoligového týmu FK Jablonec a na jaře 2016 trenérem dorosteneckého družstva SK Sigma Olomouc U19. Do FK Mladá Boleslav se tak vrací po roce.

Do jaké pozice a s jakým záměrem?
„Jako šéftrenér se zodpovědností za metodické i manažerské řízení celého úseku mládeže mladoboleslavského klubu. Tuto pozici považuji za nezbytnou pro každý klub, který má zájem správně řídit výchovu mladých fotbalistů."

Od svých předchozích trenérských postů u konkrétních týmů budete nyní tedy více úředníkem?
„Úředníkem v žádném případě nechci být. Budu stále na hřišti, ovšem nejenom u jednoho týmu, ale průběžně u všech boleslavských."

Co konkrétně chcete a budete ovlivňovat?
„Budu zodpovědný za vzdělávání a zefektivnění práce trenérů, za řízení jednotné koncepce tréninkové činnosti, co nejpečlivější tipování hráčů z jiných klubů, pořádání trenérských seminářů, vyhledávání odpovídajících stáží, personální strategii u jednotlivých družstev, v kompetenci budu mít vyhodnocování práce trenérů i jednotlivých týmů mládeže a doporučování mladých talentovaných hráčů k jednání o uzavření profesionálních smluv. Především však budu klást důraz na to, abychom si v trenérské práci navzájem maximálně pomáhali."

Máte pro svoji koncepci práce s mládeží nějaký vzor, nebo vycházíte jen ze svých představ?
„Především je potřeba si uvědomit, že ve vyspělých evropských fotbalových klubech už dávno funguje podobný model, jaký nyní realizujeme v Mladé Boleslavi, a v Česku existuje také například ve Spartě, kde je jeho garantem pan Hřebík, ve Slavii pod vedením pana Plíška a v Plzni, která pro tento účel angažovala pana Psotku."

Který ze sportovních cílů preferujete, co nejlepší umístění dorosteneckých družstev v mistrovských soutěžích, nebo množství mladých hráčů s úspěšným uplatněním v dospělé kategorii?
„Prvotním cílem mládežnického úseku je vychovávat hráče pro dospělé áčko, případně všeobecně pro profesionální fotbal i pro jiné kluby, a s tím přirozeně souvisí, aby družstvo starších dorostenců hrálo co nejvýše v konkurenci celostátní fotbalové ligy kategorie U19."

Pro Jiřího Saňáka není práce v řízení mládežnického úseku FK Mladá Boleslav novinkou, protože se po roce vrací do známého prostředí a přirozeně naváže na práci, kterou započal v letech 2011-15.

Struktura mládežnického úseku FK Mladá Boleslav

Šéftrenér mládeže FK Mladá Boleslav - Jiří Saňák, který je zároveň asistentem trenéra Svědíka u reprezentačního družstva České republiky U20

Sekretář mládežnického úseku FK Mladá Boleslav - Adrian Vizingr

Trenér mladých brankářů (U16, U17, U19) - Filip Toncar, který je zároveň asistentem trenéra Suchopárka u reprezentačního družstva České republiky U19

Vedoucí trenér Sportovního centra mládeže Michal Kolčava
Trenérská obsazení jednotlivých dorosteneckých družstev FK Mladá Boleslav:
Starší dorost U19 - hlavní trenér Michal Kolčava, trenér Adrian Vizingr
Mladší dorost U17 - hlavní trenér Martin Mrvík, trenér Jan Flachbart
Mladší dorost U16 - hlavní trenér Jan Páník, trenér Vladimír Sedláček

Vedoucí trenér Sportovního střediska mládeže Petr Huf
Trenérská obsazení jednotlivých žákovských družstev FK Mladá Boleslav:
Starší žáci U15 - hlavní trenér Petr Huf, trenér Jiří Rynekr
Starší žáci U14 - hlavní trenér Marek Janoušek, trenér Tomáš Musil
Starší žáci U13 - hlavní trenér Marek Maňas, trenér Jiří Wolf
Starší žáci U12 - hlavní trenér Milan Šíp, trenér Lukáš Bartoň

Vedoucí trenér přípravek Tomáš Ulrich

Fanshop banner