Valenta je v Boleslavi spokojený od prvního dne
Klub

Valenta je v Boleslavi spokojený od prvního dne

Redakce

Ostřílený osmadvacetiletý záložník Jiří Valenta v létě zahájil přípravu v FK Mladá Boleslav. „Jsem od prvního dne v Boleslavi spokojený, protože na tuto šanci jsem dlouho čekal, a když přišla, tak mám jen pozitivní dojmy a doufám, že to tak bude pokračovat," popsal své první pocity z mladoboleslavského prostředí.

Porovnávat Boleslav může slávistický odchovanec s předchozími štacemi v Jablonci, Senici, žižkovské Viktorii a Slováckem, za které hrál celkem pět let (2010-11 a 2012-2016). Jak těžké bylo po tolika letech opouštět Slovácko? „Těžké, netěžké - už rok dopředu jsem věděl, že nebudu ve Slovácku prodlužovat smlouvu. Protože jsem tam byl s hostováním celkem pět let, tak úplně jednoduché to odcházení nebylo, ale Boleslav pro mě byla nová motivace. Měl jsem i jiné nabídky, které jsem s manažerem konzultoval, ale pro Boleslav jsem se rozhodl proto, že postoupila do předkola Evropské ligy a hlavně proto, že je to tým, který každý rok hraje o špici ligy, má dobrého trenéra a kvalitní hráče, takže to je pro mě šance dostat se výš a hrát o vyšší příčky, než se Slováckem o desátý flek. Ve Slovácku jsem se cítil dobře, hrál jsem tam pravidelně, ale přestup do Boleslavi považuji za posun v kariéře s možností bojovat třeba i o titul a samozřejmě o postup do evropského poháru. Boleslav je v česku top tým a jsem rád, že jsem nyní jejím hráčem," komentoval Jiří Valenta svůj přestup z 1. FC Slovácko do FK Mladá Boleslav, s jehož vedením podepsal tříletý kontrakt s platností do konce června 2019.
V uplynulých čtyřech letech Boleslav se Slováckem neprohrála třináct duelů, když v lize šestkrát vyhrála a jednou remizovala a v českém poháru pětkrát vyhrála a jednou remizovala. „Boleslav pro nás byla extrémně nepříjemný soupeř, hrálo se nám proti ní strašně špatně a v kabině jsme si přáli, aby nám ji už nevylosovali v českém poháru, když v lize jsme se jí vyhnout nemohli," přiznal Jiří Valenta neblahé slovácké zkušenosti s Boleslaví v roli soupeře. „Nyní když jsem v Boleslavi, tak až si budu s kamarády ze Slovácka psát, budou nadávat i mně a já si budu přát, aby předchozí série pokračovala, protože budu chtít s Boleslaví nad Slováckem vyhrávat."
Jiří Valenta se v mladoboleslavské kabině setkal s Ondřejem Kúdelou, s nímž v létě 2007 patřil do českého reprezentačního výběru juniorů U20, který na světovém šampionátu v Kanadě získal stříbrné medaile (jejich tehdejšími spoluhráči byli například Ondřej Mazuch, Jan Šimůnek, Marek Suchý, Tomáš Mičola, Marcel Gecov, Martin Fenin, Tomáš Pekhart a další). Proto konkurenci uvnitř týmu, která je v Boleslavi větší než ve Slovácku, nevnímá jako překážku osobních ambicí. „Konkurence je v každém klubu, někde větší, jinde menší. Kdybych se jí bál, tak bych do Boleslavi nechodil. Nebojím se a budu makat, abych zaujal trenéra. Osobní cíle nemám, přišel jsem bojovat za Boleslav a týmově něčeho dosáhnout," naznačil Jiří Valenta týmovou oddanost a těší se na utkání Evropské ligy, která pro něho nebude neznámým prostředím. „Předkola evropských pohárů jsem zažil, když jsem byl v Jablonci a v Senici. Nikdy se nám nepovedlo postoupit do základní skupiny a tak by bylo strašně hezké s Boleslaví postoupit. A nejenom pro mě, ale pro všechny spoluhráče, trenéry i fandy."
Uvědomuje si, že úspěchu ve fotbalu, ať v české či evropské lize, předchází tvrdá příprava. Jinak tomu není ani pod trenérem Karlem Jarolímem, jenž je pověstný nekompromisností a náročností. „Hned v prvních dnech působení v Boleslavi jsem to pocítil a dá se říct, že dost. Ale k fotbalu to patří. Přípravné období nikdo rád nemá, ale já se na ně po dovolené už těšil. Každý trenér je jiný, zvláště trenér Jarolím je jiný, a i když jsem předem mluvil s pár kluky, kteří ho zažili, tak jsem si říkal, že to nemůže být nijak hrozné, ale postupně poznávám, že v tom dobrém slova smyslu to hrozné opravdu je, ale nedá se nic dělat. Vzali to všichni, kteří pod ním trénovali, tak nevidím důvod, proč bych to nezvládl taky."

Fanshop banner