Fotbalový prezident Dufek je s uplynulým ročníkem spokojený
Klub

Fotbalový prezident Dufek je s uplynulým ročníkem spokojený

Redakce

Prezident představenstva a spolumajitel FK Mladá Boleslav Josef Dufek je spokojený s prací trenéra Karla Jarolíma, s nímž se dohodl na prodloužení spolupráce, raduje se z opakovaných umístění týmu v popředí ligové tabulky i druhého zisku českého poháru. A těší se na příští ročník, na jehož startu se mladoboleslavský fotbal již posedmé vydá do Evropy.

Jak hodnotíte uplynulý soutěžní ročník 2015-16?
„Považuji ho za úspěšný. V lize jsme skončili čtvrtí a podruhé v historii získali český pohár. Obojí nás opravňuje k účasti v předkole Evropské ligy. Za uplynulých dvanáct let, kdy patříme mezi českou fotbalovou elitu, se již posedmé představíme na evropské fotbalové scéně, letos potřetí za sebou. To je významný počin nejen sportovní, ale i společenský a s důležitým bonusem propagace města Mladá Boleslav a místní automobilky Škoda Auto, s jejímž logem na čestném místě na dresech naši fotbalisté hrají doma i v zahraničí."

Takže vás ztráta třetí ligové příčky, na které mužstvo bylo většinu jarní sezóny, nebolí? „Jakékoliv umístění v horní polovině tabulky pro klub z města, které má z měst, kde se hraje prvoligový fotbal, třetí nejnižší počet obyvatel, je nádherné. Je to vynikající úspěch všech hráčů, trenérů a celého klubu. Navíc naše mužstvo hrálo mimořádně atraktivní fotbal zvláště v domácím prostředí, což bylo to nejdůležitější, co jsem očekával, když jsme s Karlem Jarolímem uzavírali smlouvu. Mužstvo získalo druhý nejvyšší počet bodů a nastřílelo nejvíce gólů za boleslavského prvoligového období. Při postupném přebudovávání týmu jsme pro dospělou reprezentaci vychovali tři hráče, Jiřího Skaláka, Jakuba Radu, Ondru Zahustela, a souběžně s nimi i dalších pět hráčů, Aleše Čermáka, Antonína Křapku, Stanislava Klobásu, Ladislava Takácse a Lukáše Vraštila, pro reprezentační jedenadvacítku. Naši odchovanci Tomáš Ladra, Ondřej Rudzan, Filip Truksa, Daniel Novák, Jan Král, Ondřej Barták byli opakovaně nominovaní do dorosteneckých reprezentačních družstev, navíc Tomáš Ladra a Jan Vodháněl z naší juniorky byli v průběhu jarní sezóny přizváni k tréninkům i zápasům prvoligového áčka, v jehož dresu v uplynulém mistrovském ročníku chytal Jan Šeda a hráli Jan Bořil, Lukáš Vraštil, Jan Kysela, Antonín Křapka, Ondřej Zahustel, Jan Chramosta a Stanislav Klobása, kteří fotbalově vyrostli v boleslavském klubu."

Jak jste spokojený s působením Milana Baroše v Mladé Boleslavi?
„Má u nás dvouletou smlouvu a po první polovině jsem s ním absolutně spokojený. Na začátku dvouletého snažení přivést Milana Baroše do Mladé Boleslavi jsem tomuto záměru dával jen minimální naději v jednotkách procent. Od jeho manažera Pavla Pasky, ale i od jiných lidí z Barošova okolí jsem o něm měl samé pozitivní zprávy a proto jsem se snažil jej pro náš klub získat. V první fázi jeho boleslavského působení ho limitoval dezolátní zdravotní stav, v jakém z Baníku přišel. Když se dal do pořádku, tak i přes pozdější drobná zranění dal v mladoboleslavském dresu šest ligových a tři pohárové góly. Především však splňuje roli velké fotbalové i lidské osobnosti v hráčské kabině, a to i v době, kdy zrovna nehraje."

Neuvažoval jste v této souvislosti s angažováním Tomáše Rosického, který po odchodu z Arsenalu je volným hráčem?
„Samozřejmě mě to nenapadlo a už před půl rokem jsem se na něho ptal pana Pasky a vyptával se také Milana Baroše, který s ním hrál v reprezentaci. U Rosického však není stále vyloučené, že po skončení evropského šampionátu zamíří ještě na nějaké zahraniční angažmá, například do USA či Číny, a když by se přeci jenom rozhodl pro Česko, tak se jako kluk vychovaný Spartou, vrátí jedině do tohoto pražského klubu."

Co tedy můžete prozradit o plánovaných boleslavských příchodech a odchodech v nejbližším letním přestupním termínu?
„Drtivou většinu důležitých hráčů máme pod dlouholetými kontrakty. Jediným jistým je odchod Jasmina Ščuka, kterému skončila u nás smlouva a získala ho pražská Slavia. Druhý jistý odchod je návrat hostujícího Aleše Čermáka do Sparty, se kterou však máme dohodu, že když se tam neprosadí do prvoligového týmu, přijde zase na hostování k nám. Z Brna by měl přijít levý obránce Miroslav Keresteš a z Jihlavy brankář dvacetileté české reprezentace Luděk Vejmola. Uvažujeme ještě o jednom nebo dvou hráčích na kraje zálohy a o jednom útočníkovi. Počítáme, že dostanou příležitost i naši odchovanci, kteří se vrací buď z hostování, Lukáš Vraštil a Antonín Křapka, nebo po dlouhé rekonvalescenci, Lukáš Hůlka a Tomáš Fabián."

Pozice hlavního trenéra a složení realizačního týmu po úspěšné sezóně asi zůstane bez změny?
„Osobně jsem velmi spokojený s prací hlavního trenéra Karla Jarolíma, kterou odvedl v uplynulém dvaapůlletém období, a mám radost, že jsme se dohodli na spolupráci pro další tři roky. Shodujeme se ve filozofii jít v každém zápase za vítězstvím ofenzivní a divácky atraktivní hrou. Mezi jeho spolupracovníky dojde k drobné změně, neboť brankáře od nové sezóny bude připravovat Jiří Malík, který dosud pracoval u juniorky U21 a s mládežnickými brankáři. Dosavadní trenér prvoligových brankářů Filip Toncar, který spolupracuje s dorosteneckými reprezentačními týmy, přejde na jinou pozici v našem klubu."

Fanshop banner