Dosažené úspěchy potvrzují, že naše práce má smysl
Klub

Dosažené úspěchy potvrzují, že naše práce má smysl

Redakce

Tak jako po každém skončeném soutěžním ročníku, i za obdobím od léta 2015 do konce jara 2016 se ohlíží se svým hodnocením ředitel FK Mladá Boleslav Michael Doležal. Převažuje spokojenost z dosažených úspěchů, i když ne všechno se vydařilo podle jeho představ.

Jak bilancujete skončený ročník 2015-16 z pohledu ředitele FK Mladá Boleslav?
„Jako úspěšný, protože jsme dosáhli cíle, který si dáváme při startu každého ročníku, a to kvalifikovat se do evropského poháru. Navíc se nám povedlo naplnit záměr, se kterým jsme do uplynulého soutěžního ročníku vstupovali, a tím byla snaha předvádět atraktivnější fotbal pro diváky. Určitě se to mužstvu dařilo na podzim, a i po zimním odchodu tří hráčů základní sestavy v tom na jaře pokračovalo, o čemž svědčí boleslavský primát v počtu nastřílených ligových branek."

Je něco, co vás zklamalo v průběhu ročníku, na jehož konci si mužstvo pojistilo postup do Evropy umístěním na čtvrté ligové příčce a k tomu ještě ziskem pohárové trofeje?
„Mrzí mě, že jsme měli dva momenty poklesu, a to na konci podzimní i v závěru jarní sezóny, kdy jsme mohli udělat více bodů. To nás připravilo o zisk nejvyššího počtu bodů v klubové historii. Je škoda ztráty třetího ligového místa, na němž jsme se po většinu jara drželi, ale v závěru ročníku o ně přišli. Mužstvo určitě mělo na to, aby třetí místo uhrálo, ale neprohrálo ho v posledním utkání doma proti Liberci, neboť body mělo a mohlo získat dříve. Myslím si, že i pro samotné hráče tato skutečnost znamenala určité zklamání, protože i pro ně je jistě třetí místo v ligovém pořadí prestižní umístění a toužený sportovní úspěch. O to více je potřeba ocenit jejich výkon ve finálovém utkání MOL CUPU, kde byla vidět jejich touha po zisku pohárové trofeje."

Byl ve vašich očích některý z hráčů výjimečnou osobností, nebo vnímáte dosažení sportovních cílů v uplynulé sezóně jako týmový úspěch?
„Okolnosti nás v zimní přestávce donutily k prodeji tří hráčů základní sestavy a potěšitelné bylo, že se jejich odchod na síle mužstva neprojevil negativně. Dokonce jsme měli jarní bilanci na soupeřových hřištích lepší než na podzim, obdrželi jsme i méně branek, to znamená, že se hra týmu v tomto směru změnila a nadále vedla k bodovému zisku, který korespondoval s podzimem. Domnívám se, že postup do Evropy a vítězství v poháru bylo především kolektivní dílo a že i hráči to tak cítili, že jsou jeden tým a že za úspěchy došli společným úsilím. Samozřejmě je potřeba na tomto místě poděkovat celému realizačnímu týmu, který odvedl v právě skončené sezóně opakovaně velmi kvalitní práci."

Co vás ve vedení klubu vedlo k tomu, že jste hned po skončení mistrovské sezóny začali z přestavbou interiéru pro hráče v původní administrativní budově městského stadionu?
„V posledních letech jsme pravidelným účastníkem evropských pohárů a uvědomujeme si vyšší nároky odpovídající kritériím UEFA na klubové zázemí. Rekonstrukce, kterou provádíme po více než deseti letech neměnného provozu, zvýší komfort pro naše i hostující hráče. Osobně předpokládám, že pro naše hráče to bude také trochu psychologický moment, že si klub i město, které je vlastníkem stadionu, váží jejich předváděných výkonů. Nové a modernější prostředí jim jistě také dodá více elánu do přípravy na náročnou sezónu."

Plní juniorské družstvo správnou roli v ambiciózních plánech boleslavského klubu?
„Juniorský tým po špatném podzimu, v němž nasbíral málo bodů, se po zimní pauze výrazně zlepšil a jaro zvládl bez jediné prohry. Konečné čtvrté místo po zbabraném podzimu je maximum, co tým mohl dosáhnout. Jeho herní projev odpovídal našim představám o kvalitě a navázal na úspěšné umístění v předcházející sezóně, což bylo v pořádku. Ovšem zásadní otázkou je kvalita a smysl celé juniorské ligy. Nejen my v Mladé Boleslavi se ptáme, co vlastně českým klubům přináší? Pro nás aktuálně platí, že v nadcházející sezóně kluby první ligy budou mít nadále povinnost účasti v celostátní juniorské lize. Nové vedení profesionálního fotbalu však bude řešit další její existenci. Převládají názory, že by bylo lepší vrátit B týmy do normální struktury tuzemských soutěží, nebo do struktury zcela nové, což bude předmětem odborných diskusí."

Jak jste spokojený s výkony a výsledky dorosteneckých družstev?
„V ročníku 2015-16 jsem považoval ligu starších dorostenců U19 za neregulérní soutěž z toho důvodu, že ji řídili rozhodčí krajské úrovně a docházelo k tomu, že mnohé týmy získávaly body výhradně v domácím prostředí. Ligová tabulka pak byla tak vyrovnaná, že i družstva ze čtvrté či páté příčky byly ohrožené přímým sestupem. Jsem rád, že naši trenéři i hráči nelehkou situaci zvládli a nemuseli jsme se obávat sestupu ani baráže v závěrečných mistrovských kolech. Družstva U17 a U16, z nichž výsledkově si lépe vedou šestnáctiletí, jsou především o přípravě hráčů pro kategorii staršího dorostu a kvalita trenérské práce i míra úsilí jednotlivých hráčů se prokáže v nejbližší budoucnosti. Současný kádr U19 z poloviny zůstává a když hráče se zkušenostmi s nejvyšší dorosteneckou ligou správně doplníme z družstva U17, tak budeme v příštím ročníku hrát doufám v lepší polovině tabulky, i když vím, že ve fotbale není dopředu nic jistého ani daného."

Mladoboleslavský fotbal patří dlouhodobě mezi přední tuzemské kluby a pravidelně se představuje na evropské scéně v soutěžních i přátelských zápasech. Přináší to klubovému vedení více radostí než starostí? A jak to vnímáte vy osobně?
„Za posledních pět let se při dosažených sportovních úspěších opravdu nemáme za co stydět. Áčko se čtyřikrát kvalifikovalo do Evropy, dvakrát vyhrálo český pohár, v ligovém pořadí obsazuje přední příčky, naši hráči oblékali a oblékají reprezentační dresy téměř ve všech věkových kategoriích. To všechno potvrzuje, že naše práce má smysl. Osobně ve sportovních úspěších posledních let vidím odměnu za energii a čas věnovaný fotbalu a mladoboleslavskému klubu. Mám radost, že práce s mými současnými kolegy k něčemu vede a že společným úsilím dosahujeme výrazných úspěchů. Samozřejmě si uvědomuji důležitost spolupráce s našimi obchodními partnery. Děkuji všem za přízeň, především automobilce Škoda Auto, městu město Mladá Boleslav, společnosti Ško-Energo, Odborům Kovo MB, společnosti Adidas ČR a Lion Sport. Upřímné díky patří všem hráčům a trenérům za vynikající reprezentaci klubu i věrným a slušným fanouškům za přízeň a oddanost."

Fanshop banner