V Mladé Boleslavi vrcholí budování fotbalové akademie
Klub

V Mladé Boleslavi vrcholí budování fotbalové akademie

Redakce

V Mladé Boleslavi má výchova mladých fotbalistů mnohaletou tradici. Nadstandardní zabezpečení přípravy žákovských a dorosteneckých fotbalistů v mladoboleslavském klubu bylo už před třiceti lety a je i dnes.

Od roku 1975 to byly fotbalové třídy při 5. základní škole a od roku 1980 dokonce tréninkové středisko mládeže (TSM) pro fotbalisty dorosteneckého věku v úzké součinnosti s odborným učilištěm v místní automobilce. V roce 1991 tehdejší fotbalový svaz TSM zrušil, ale zanedlouho šéfové českého fotbalu začali přemýšlet o vzkříšení úspěšného modelu výchovy mladých fotbalistů.

Představitelé fotbalových klubů na ligovém shromáždění 16. prosince 2013 schválili program rozvoje fotbalových akademií. Z počátečních patnácti se jejich počet rozrostl na současných šestačtyřicet Sportovních center mládeže a šedesát Sportovních středisek mládeže po celé České republice.

V Mladé Boleslavi vznikla klubová fotbalová akademie v roce 2006 při 9. základní škole v ulici 17. listopadu. „Bez vybudování moderní fotbalové akademie a odborné péče o talentované fotbalisty od jejich žákovských let nemá fotbal v Boleslavi šanci přežít na sportovní úrovni, na které dnes je a kterou už mnozí příznivci tohoto nejpopulárnějšího sportu považují za běžný standard," prohlásil president FK Mladá Boleslav Josef Dufek. Mladoboleslavská fotbalová akademie s kompletním sportovním, vzdělávacím, sociálním, lékařským, ubytovacím zabezpečením a se samozřejmým servisem ve všech odbornostech nezbytných ke zdravému růstu mladých sportovních talentů by měla snést srovnání s obdobnými zařízeními běžnými u mnoha klubů za hranicemi České republiky.

Investorem výstavby nové fotbalové akademie je FK Mladá Boleslav. Město Mladá Boleslav do projektu vložilo pozemky, které vykoupilo částkou plánovanou v městském rozpočtu. Podstatné ekonomické náklady pocházejí ze státních dotací, které doplňuje povinnou finanční účastí investor, čili mladoboleslavský fotbalový klub.

„Výstavbu sportovního zázemí máme rozplánovanou do tří etap, z nichž dvě jsme již realizovali a pro třetí zažádali o přidělení dotace," uvedl Aleš Juranka, který je v FK Mladá Boleslav zodpovědný za koordinaci investic. Z jeho informací vyplývá, že v první etapě stálo vybudování víceúčelového sportovního areálu a fotbalového hřiště s umělou trávou při mladoboleslavské základní škole v ulici 17. listopadu (místně nazývané Pastelka) 25 milionů korun z dotace ministerstva financí, ve druhé etapě rozdělené do dvou fází stála výstavba dvou fotbalových hřišť s přírodním travnatým povrchem 20 milionů korun z dotace ministerstva školství a za pětimilionové účasti z rozpočtu města Mladá Boleslav. Ve třetí fázi by za 25 milionů korun mělo vyrůst pro talentované fotbalisty nezbytné sociální zázemí při dvou již provozovaných travnatých hřištích odpovídající požadavkům Fotbalové asociace České republiky a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy na fotbalové akademie. K těmto základním požadavkům patří tři hřiště, z nichž dvě by měla mít přírodní travnatý a jedno umělý povrch, zázemí pro regeneraci mladých sportovců, internát s vlastním sociálním zařízením a společenskou místností, kvalitní stravování ráno a večer s předpokladem obědu ve školách, kam fotbalisté budou pochopitelně docházet na výuku. K zajištění sportovního růstu by měl v klubové fotbalové akademii pracovat odpovídající počet profesionálních trenérů u osmi věkových kategorií včetně přípravky, speciální kondiční trenér i fyzioterapeut.

„Zahájení třetí etapy výstavby záleží na vyřízení naší žádosti o finanční dotaci, pochopitelně bychom nejraději začali již letos, ale reálnější je termín v příštím roce," prohlásil Aleš Juranka, který společně s dnešním prezidentem FK Mladá Boleslav Josefem Dufkem prošel před třiceti lety tehdejšími mladoboleslavskými sportovními třídami. „Tehdejší a dnešní dobu nelze srovnávat, ale stále platí, že práce pro rozvoj mládeže a pro budoucnost klubu není jen o sportu, ale o celém životě a o celé společnosti. V této souvislosti vnímám, že bez spolupráce s městem, automobilkou Škoda Auto, tamními odbory a také firmou Ško-Energo by projekty související s mládežnickým fotbalem nebyly zabezpečené na potřebné úrovni. Je důležitá spolupráce všech zainteresovaných subjektů, to znamená kromě rodiny také školy a města, aby získaly ke sportu vztah."

Fanshop banner