Na jaře budeme chtít navázat na úspěšný podzim
Klub

Na jaře budeme chtít navázat na úspěšný podzim

Redakce

Podzim 2015 patří k těm vydařenějším obdobím v historii mladoboleslavského fotbalu, míní současný ředitel FK Mladá Boleslav Michael Doležal, který za jedinou nepovedenou věc považuje letní vyřazení z druhého předkola Evropské ligy.

Jak hodnotíte sportovní činnost v uplynulém podzimu 2015?
„Celkově jsem spokojený. Samozřejmě byly chvilky lepší a horší, mezi ty horší patřilo vyřazení v druhém předkole Evropské ligy, protože jsem přesvědčený, že jsme přes norský tým měli jít dál. Naše mužstvo v domácím utkání podalo jeden z nejslabších výkonů této sezóny a i když odveta už byla herně solidní navzdory tomu, že se hrála na umělé trávě, tak výhra o jeden gól nám k postupu nestačila. K úplné spokojenosti chyběl jeden gól."

O to více vás jistě potěšilo, že v tuzemské lize se tým prezentoval většinou pozitivními výkony?
„Přes výraznou letní obměnu hráčského kádru se podařilo postupně sestavit tým, který předváděl solidní hru. To byl zřejmě největší posun v porovnání s přechozí sezónou, kdy nás fandové často kritizovali za herní projev. Tento herní pokrok byl zřejmý především po nešťastné domácí porážce s pražskou Spartou, které jsme byli vyrovnaným soupeřem, ale přestřílela nás. Následovala úspěšná šnůra se ziskem třiadvaceti bodů v devíti neprohraných ligových zápasech a posun do popředí tabulky Synot ligy. Kromě posledního podzimního domácího utkání s vršovickými Bohemians mužstvo ve své Adidas aréně předvádělo divácky atraktivní fotbal s osmadvaceti nastřílenými góly. Proto si nás televize vybírala pro přímé přenosy a myslím si, že kromě již zmíněného utkání s Bohemians jsme očekávání televizních diváků splnili. Průměrná návštěvnost na domácí utkání se zvedla přibližně o tři sta diváků, i když vyprodáno jsme měli pouze na utkání se Spartou, a zajímavým zjištěním je, že náš fotbal láká čím dál více lidi z mladoboleslavského okolí, což soudíme podle zvyšujícího se prodeje vstupenek bezprostředně před utkáním. Podle počtu nastřílených gólů jsme nejofenzivnější mužstvo v Synot lize, Lukáš Magera je mezi čtyřmi nejlepšími ligovými kanonýry, Jiří Skalák je nejlepší nahrávač v Synot lize a spolu s Ondřejem Zahustelem patří do kádru české reprezentace, Lukáš Vraštil, Stanislav Klobása, Antonín Křapka a Aleš Čermák jsou v české reprezentační jednadvacítce. To jsou všechno pozitivní fakta právě skončené podzimní sezóny."

S jakými sportovními cíli půjdete do jarní sezóny, která bude velmi náročná, neboť do krátké doby tří měsíců je zhuštěný program čtrnácti ligových kol a vyřazovací boje závěru českého poháru?
„Prvních šest jarních kol rozhodne, zda budeme atakovat čelo tabulky, nebo jenom přední pozice do pátého místa zaručující kvalifikaci do předkola Evropské ligy, což je náš každoroční cíl. K naplnění tohoto předsevzetí vedou dvě cesty, jedna přes čtrnáct zápasů Synot ligy a druhá přes pohárové boje, kde jsme zatím ve čtvrtfinále. Ani jednu z těchto variant nepreferujeme, o Evropu budeme usilovat v obou soutěžích se stejným nasazením."

Co můžete prozradit z chystaných kádrových změn v zimním přestupním termínu a jakou plánujete zimní přípravu?
„Převratné změny v mužstvu nechystáme, spíše se snažíme současný kádr stabilizovat. Zároveň však nevylučuji, že nějaké příchody a odchody budou, ty už k fotbalu patří. Na případné transfery hráčů od nás budeme pochopitelně reagovat adekvátními příchody. V zimní přípravě se mužstvo zúčastní Tipsport ligy, jejíž jedna ze čtyř základních skupin se bude hrát na umělé trávě v Mladé Boleslavi, a vzhledem k nestabilnímu politickému prostředí na pomezí východní Evropy a Asie jsme zrušili soustředění v Turecku a jako náhradní variantu zřejmě zvolíme přípravu v Rakousku. Jedním z našich soupeřů bude Red Bull Salzburk. Prostě na rozdíl od tradice uplynulých let absolvuje mužstvo zimní přípravu ve střední Evropě bez odletu do teplých jižních krajin."

Je pro vás juniorka zklamáním, když se po zisku titulu pohybuje uprostřed Juniorské ligy?
„Zklamání to není. Juniorka po zisku mistrovského titulu prošla v letošním létě velkou obměnou kádru a zároveň jsme se pro podzimní sezónu rozhodli, že nevytížené hráče prvoligového áčka bude využívat třetiligová benátecká farma a juniorské družstvo bude především příležitostí pro mladé hráče. Pro některé se to ukázalo být velkým soustem, neboť v začátku mistrovského ročníku si juniorka bez pomoci hráčů A týmu se soupeři moc neporadila. Ve druhé polovině podzimu se hráči přeci jenom zorientovali a zlepšili. Věřím, že se na jaře ještě více zlepší herně i umístěním v ligové tabulce. A že se někteří ukáží tak, aby se s nimi mohlo počítat pro profesionální fotbal, jako se nedávno prosadili například Vraštil, Křapka, Klobása, Geissler, Pajer a další."

A s třetím významným týmem klubové reprezentace, kterým jsou bezesporu starší dorostenci, jste jistě spokojený?
„U družstva staršího dorostu U19 došlo k výměně hlavního trenéra. Jiřího Saňáka, který pro náš klub a jeho mládežnický úsek udělal hodně práce, nahradil Michal Kolčava, jenž ve spolupráci s Adrianem Vizingrem na Saňákovu práci zdařile navázal. Družstvo mělo úžasný start do ligové sezóny, drželo se dlouho v první trojce a v závěru podzimu trošku bodově ztratili. Čtvrté místo naznačuje, že do nejvyšší dorostenecké ligy patří, ale zdaleka nemají vyhráno, neboť ve vyrovnané konkurenci většiny týmů hrozba sestupu posledních čtyř je aktuální skoro pro všechny s výjimkou jasně vedoucí Sparty. Pro nás je pozitivní nejen postavení na čtvrté příčce, ale také fakt, že v družstvu hrají mladí a perspektivní fotbalisté ročníků 97 a 98, z nichž například Truksa, Rudzan, Král a Novák byli opakovaně nominovaní do dorosteneckých českých reprezentací."

V létě se v Mladé Boleslavi objevilo nezvykle hodně zahraničních mladíků především z Francie, jaká je jich budoucnost?
„Chtěli jsme si vyzkoušet spolupráci s talentovanými mladíky ze zahraničí. Když budu konkrétní, tak Milla určitě prokázal herní kvality na velmi dobré úrovni, bohužel, jeho ostatní přístup a zaujetí byly natolik negativní, že jsme s ním ukončili spolupráci. Od Malpona a Albiny si pro nejbližší budoucnost slibujeme, že se jejich kvalita projeví. V nejbližším zimním přestupním termínu nepředpokládáme zvyšování počtu zahraničních hráčů, pokud se naskytne výhodná příležitost, tak případně až v létě."

Můžeme si tedy společně jen přát, aby se mladoboleslavskému fotbalu dařilo na jaře 2016 přinejmenším tak dobře jako na podzim 2015?
„Děkuji všem kolegům, spolupracovníkům, obchodním partnerům a sponzorům za pracovní nasazení a přízeň ve prospěch mladoboleslavského fotbalu v roce 2015 a do nového roku 2016 jim přeji hodně úspěchů v osobním životě, aby se nám společně podařilo navázat na letošní podzimní úspěchy a aby nás všechny fotbal bavil, jako dosud."

Fanshop banner