Hráčem měsíce bude nováček. Bude se radovat Fatai, Magera či Kovařík?
Klub

Hráčem měsíce bude nováček. Bude se radovat Fatai, Magera či Kovařík?

Redakce

Už potřetí v aktuální sezoně mohou fanoušci vybírat Hráče měsíce SYNOT ligy. Na tuto cenu za říjnový měsíc kandidují tři hráči, kteří cenu nikdy nezískali. Trio Kehinde Fatai, Lukáš Magera a Jan Kovařík. Mezi trenéry Jindřich Trpišovský, plzeňský Karel Krejčí a také Karel Jarolím. Hlasování probíhá na webu synotliga.cz.

KEHINDE FATAI (AC Sparta Praha)

Poslední zápasy nasvědčují, že se Spartě podařilo najít náhradu za kanonýra Davida Lafatu. Nigérijský útočník či křídelník Kehinde Fatai totiž skóroval ve všech říjnových zápasech, když ze tří duelů vytěžil pět branek a do sítě Slovácka i Příbrami skóroval dokonce dvakrát. Střelecký prach mu zvlhl pouze v Plzni, kde jeho tým padl 1:2.

„Tři góly v pěti zápasech vypovídají o všem. Mínusem je samozřejmě zápas v Plzni, ale Sparta má konečně k Davidu Lafatovi druhého schopného střelce," chválí Fataiovy výkony komentátor České televize Vlastimil Vlášek. Fatai si řekl o nominaci zejména svou střeleckou formou a pokud mu forma vydrží, může navázat na své úspěšné africké předchůdce.

„Bony, Kweuke a teď on. Nigerijský čarostřelec ve Spartě navazuje na slavné předchůdce," tvrdí Martin Mls z redakce Deníku. Fanoušky potěšila také Fataiova vydařená spolupráce s Davidem Lafatou, která vychází také v evropských pohárech. Africký útočník se trefil v domácím utkání s APOELem i na hřišti Schalke.

Nigerijský útočník navíc na klubovém webu Sparty přiznal, že je domluvený s rumunskou reprezentací a do konce roku by měl dostat pas. Vzhledem k tomu, že za první tým Nigérie nestartoval, mohl by bojovat o účast na EURU v dresu země, kde dlouhé roky působil. Na šampionátu by tedy mohl narazit i na české mužstvo.

LUKÁŠ MAGERA (FK Mladá Boleslav)

V Mladé Boleslavi působí už čtvrtou sezonu, ale až teď prožívá Lukáš Magera nejpovedenější období ligové kariéry. Dvaatřicetiletému útočníkovi se navíc daří i v osobním životě, v němž se mu na začátku září narodil syn Matyáš. Významná životní událost se na Magerovi projevuje i na hřišti.

„Už to vypadalo, že má jeho kariéra sestupnou tendenci, ale letos za to vzal, parádně si rozumí s ofenzivními spoluhráči a těží z toho celá Boleslav," hodnotí dosavadní Magerovy výkony Vlastimil Vlášek. Za pravdu mu dávají i čísla, protože Magera skóroval ve třech z posledních čtyř zápasů a celkem nastřílel čtyři branky.

Bývalý útočník Ostravy má na kontě už devět branek, čímž vyrovnal svůj osobní rekord ze sezony 2007/2008 a společně s Davidem Lafatou a Michalem Ďurišem okupuje čelo tabulky střelců. „Klíčová postava boleslavského povstání: šéf, střelec i nahrávač. Ve všech říjnových zápasech se podílel na gólech," nešetří chválou Martin Mls z Deníku.

Zkušený útočník zazářil zejména v posledním utkání na hřišti Olomouce, kde nejprve z penalty otevřel skóre a v samotném závěru rozhodl o výhře 2:1. Právě Magera byl tahounem Středočechů v předešlém měsíci. „Svou gólovou produktivitou a přínosem pro mužstvo zastínil dokonce i Jiřího Skaláka - a to už je co říct," hodnotí Štěpán Filípek z deníku Sport

JAN KOVAŘÍK (FC Viktoria Plzeň)

Dvojici útočníků doplní také zástupce prostřední řady. Svými výkony zaujal univerzál Plzně Jan Kovařík a právem se pere o cenu pro nejlepšího hráče měsíce října. V něm dvakrát skóroval a dvakrát si připsal gólovou přihrávku. Jeho důležitost pro tým vystihl Štěpán Filípek z deníku Sport.

„V několika zápasech i bitvě se Spartou potvrdil, že je důležitý a rozdílový hráč, ať už brankami nebo gólovými centry." Sedmadvacetiletý člen širšího reprezentačního kádru je poctivým pracantem a kouč Karel Krejčí v něm má spolehlivého svěřence.

Bývalého hráče Českých Budějovic, Slavie a Jablonce ocenil i Tomáš Radotínský z O2 Sport. „Začal být hodně produktivní a pomáhal svému týmu ve zlomových momentech. V Jihlavě na začátku druhé půle otevřel skóre, proti Zlínu zase za stavu 2:2 odpověděl na soupeřovu trefu parádně provedeným přímým kopem. Divil jsem se tomu, proč pak nenastoupil od začátku v Brně."

Zkušenému komentátorovi se Kovařík líbil zejména proti Spartě. „Podal skvělý výkon. Podnikal nebezpečné výpady po levé straně a před bránu posílal výtečné centry. Nakonec také svým typickým zápasem přihrál na první gól." Bude to Kovaříkovi stačit na jeho první cenu pro Hráče měsíce a udrží ji v Plzni, kam ji v září přivezl Michal Ďuriš?

Trenérem měsíce bude čekatel Jarolím, nováček Trpišovský či plzeňský Krejčí

Velmi vyrovnaný boj se pravděpodobně odehraje v anketě Trenér měsíce. Na nejlepšího kouče měsíce kandiduje srpnový vítěz Jindřich Trpišovský, plzeňský Karel Krejčí a také Karel Jarolím, který na svůj první triumf stále čeká.

KAREL JAROLÍM (FK Mladá Boleslav)

Zkušený lodivod Středočechů baví fanoušky napříč republikou. Jeho tým předvádí ofenzivní podívanou a navíc má i výsledky. Po dvanácti kolech mu patří třetí místo tabulky se Spartou a Plzní na dostřel. Navíc se zdá, že Mladá Boleslav vychytala mouchy a míří hodně vysoko.

Ještě na začátku října měla největší součet skóre v historii ligy a velký počet inkasovaných branek Jarolíma trápil. Středočeši ovšem ve čtyřech říjnových zápasech inkasovali pouze třikrát a vždy dostali pouze jeden gól. A co je nejdůležitější, v říjnu nenašli přemožitele.

To ocenil také Martin Mls z Deníku. „V říjnu s Boleslaví ztratil jen dva body, jeho chlapci potvrdili pověst nejofenzivnějšího týmu ligy a dotírají na vedoucí tandem Sparta, Plzeň."

V podobném tónu se vyjádřil také komentátor O2 Sport Tomáš Radotínský. „Mladá Boleslav hraje aktuálně možná nejatraktivnější fotbal z celé ligy. Karel Jarolím staví tým ryze ofenzivně a v posledních zápasech navíc hodně zapracoval na obraně, která v úvodu soutěže často inkasovala." Podle jeho slov může Mladá Boleslav pomýšlet na nejvyšší příčky, pokud se Jarolímovi podaří dostat do ideální formy také Milana Baroše.

KAREL KREJČÍ (FC Viktoria Plzeň)

To byl panečku nástup! Karel Krejčí vstoupil do plzeňského angažmá na jedničku, když se svým týmem neinkasoval ve třech zápasech v řadě a díky výhrám s Olomoucí, v Příbrami a proti Bohemians se dotáhl na čelo ligové tabulky, kde se přetahuje se Spartou. Západočeši sice o svou neprůstřelnost přišli, přesto jejich vítězná série skončila na šesti zápasech.

O svou neporazitelnost sice přišel v Brně, ale vše napravil v domácím utkání se Spartou. „Karel Krejčí na tom má velkou zásluhu, protože své mužstvo výtečně připravil po stránce psychické, taktické i motivační. Trefil se jak do základní sestavy, tak i do střídání. Citlivě zareagoval na průběh zápasu a jistě není náhodou, že se o góly postarali dva náhradníci. Porazit Spartu v oslabení, to je trenérský majstrštyk," chválí komentátor Tomáš Radotínský.

Za pravdu mu dal také Vlastimil Vlášek z České televize. „Porážku v Brně bohatě vynahradil výhra nad Spartou. Navíc takovým stylem!" O tom, že mají oba komentátoři pravdu, svědčí také fakta. Plzeň na tom byla statisticky lépe, přestože nedala penaltu a od 41. minuty dohrávala bez vyloučeného Václava Procházky.

Při Krejčího příchodu na lavičku Západočechů mnozí pochybovali, ale šestačtyřicetiletý kouč je vyvedl z omylu. Za pomoci Pavla Horvátha vrátil do týmu pohodu a všem soupeřům vyslal vzkaz, že je západočeský tým zpět na vítězné vlně!

JINDŘICH TRPIŠOVSKÝ (FC Slovan Liberec)

Stal se vůbec prvním trenérem, který získal tuto cenu hned po svém prvním měsíci na prvoligové lavičce. Kouč Liberce Jindřich Trpišovský může trofej obhájit už v říjnu a rozhodně nemá malou šanci. Jeho týmu se nadále daří a v tabulce mu patří čtvrté místo s bodovou ztrátou na třetí Mladou Boleslav. „Pro kádr Liberce sužovaný sérií zranění je těžké skloubit ligu s evropskými poháry a navíc i reprezentačními povinnostmi. Díky skvělé práci Jindřicha Trpišovského se to však zatím daří. Slovan má stále na kontě jednu jedinou porážku - nejméně z celé ligy - a díky ztrátám konkurentů se drží tři body od čela tabulky," chválí výkon trenérského nováčka Tomáš Radotínský.

Vlastimil Vlášek byl při svém hodnocení výrazně kratší, ale stejně výstižný. „Koho jiného? V říjnu bez porážky." Liberci se podařilo porazit Bohemians, remizovat v Olomouci i Jihlavě a vydařený měsíc zakončil domácím vítězstvím nad Ostravou.

Slovanu se navíc dařilo i v Evropě. I přes převahu domácích dokázal senzačně zvítězit na hřišti Marseille a o tři body proti Groningenu přišel v samotném závěru. Jak již bylo zmíněno, tým navíc trápí rozsáhlá marodka a bude zajímavé sledovat, co se bude severočeský tým předvádět, až se mu seznam marodů zkrátí.

Fanshop banner